“Τρεις Αδερφές”: Ένα υπνωτιστικό παραμύθι για τις τύχες τριών αδερφών στην ορεινή Ανατολία

Τρεις αδερφές, που είχαν σταλεί παρακόρες σε πλούσιες οικογένειες στην πόλη, συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια, όταν αναγκάζονται, για διαφορετικούς λόγους, να επιστρέψουν στο πατρικό τους σε ένα φτωχό χωριό της ορεινής Ανατολίας. Στη σκιά των χιονισμένων βουνοκορφών, υπό το βλέμμα του αυταρχικού πατέρα, οι τρεις γυναίκες μοιάζει να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος, σε ένα φιλμ που συνδυάζει Τσέχοφ και αδερφούς Γκριμ. Με φόντο ένα μαγευτικό αλλόκοσμο τοπίο, που τη νύχτα μεταμορφώνεται σε τρομακτικό τόπο αθέατων κινδύνων, η ζωή αποτυπώνεται ως αέναη κυκλική πορεία –πολλές σκηνές μάλιστα φαίνεται να επαναλαμβάνονται–, η οποία οδηγεί αναπόδραστα στην καταστροφή.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ

Tο ντεμπούτο του Εμίν Αλπέρ Πέρα απ’ τον λόφο (2012) έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων, ενώ η δεύτερη ταινία του, το Υποψίες, (2015) πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας, αποσπώντας το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Εκτός από την καριέρα του ως σκηνοθέτη, ο Αλπέρ διδάσκει Σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο για το 2019, όπως επίσης και πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης το 2019: Χρυσή Τουλίπα για την Καλύτερη Τουρκική Ταινία, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για Τουρκική Ταινία, Βραβείο FIPRESCI για Τουρκική Ταινία και Βραβείο Μουσικής. Επίσης, το φιλμ συμμετείχε επίσημα στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2019, όπως επίσης και στο τμήμα “Ματιές στα Βαλκάνια” του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Τρεις Αδερφές (A Tale of Three Sisters)

Σκηνοθεσία: Εμίν Αλπέρ

Διαβάστε   Ο Ουρανός του Μεσονυχτίου

Ηθοποιοί: Σεμρέ Αμπουζίγια, Ετσέ Γιουκσέλ, Ελίν Καντεμίρ, Μουφίτ Καγιατσάν

Διάρκεια: 108′

Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Άστυ από την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019