«Μαρκέτα Λαζάροβα»: η καλύτερη ταινία του τσέχικου σινεμά είναι ένα αριστουργηματικό πειραματικό φιλμ δράσης

Μεσαίωνας, 13ος αιώνας. Ο Νίκολας και ο αδελφός του, Ανταμ, ληστεύουν περαστικούς για λογαριασμό του τυραννικού τους πατέρα, Κόζλικ. Σε μια από τις ληστείες, βρίσκονται να έχουν όμηρο έναν νεαρό Γερμανό, του οποίου όμως ο πατέρας έχει δραπετεύσει και αναγγέλλει στον βασιλιά το συμβάν. Ο Κόζλικ ετοιμάζεται για την οργή του βασιλιά και αποζητά τη συμμαχία του γείτονα του, Λαζάρ. Όταν αυτός του την αρνείται, ο Κόζλικ στέλνει τον Νίκολας να απαγάγει την κόρη του Λαζάρ. Τώρα ο βασιλιάς έχει ακόμα έναν σύμμαχο και ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Η «Μαρκέτα Λαζάροβα» (1967) είναι ένα ιστορικό φιλμ σκηνοθετημένο από τον Φράντισεκ Βλάτσιλ. Είναι μια προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος (1931) του Βλάντισλαβ Βανκούρα, που εκτελέστηκε στις 1/6/1942 από τους Ναζί. Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ακαθόριστο χρόνο κατά τον Μεσαίωνα, αναφερόμενη στην κόρη ενός φεουδάρχη που απάγεται από ληστές και γίνεται ερωμένη ενός εξ’ αυτών. Η ταινία ήταν μια αποκάλυψη όταν προβλήθηκε. Αυτή η εμπνευσμένη και ποιητική προσαρμογή  μιας διαμάχης δυο αντίπαλων μεσαιωνικών φυλών, είναι μια άγρια, επική και σχολαστικά σχεδιασμένη αναπαράσταση των συγκρούσεων μεταξύ χριστιανισμού και παγανισμού, ανθρώπου-φύσης, έρωτα και βίας. Η προσέγγιση του Βλάτσιλ ήταν να ανασυστήσει τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες εκείνης της μακρινής εποχής παρά να σκηνοθετήσει  ένα συμβατικό ιστορικό δράμα. Το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό: Με το εφευρετικό του μοντάζ, τον απαράμιλλο σχεδιασμό ήχου (ηχοληψία) και την εκπληκτική κινηματογράφηση ευρείας οθόνης (εικόνας), η Μαρκέτα Λαζάροβα είναι μια αριστουργηματική πειραματική ταινία δράσης.

Η ταινία διαρκεί 162’ και τα γυρίσματά της διήρκησαν 12 χρόνια. Το κόστος της, έφτασε στο ύψος των 13.000.000 κορωνών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν και στην επόμενη ιστορική ταινία του Βλάτσιλ: «Η κοιλάδα των μελισσών». 1.300.000 θεατές την παρακολούθησαν την ταινία, αριθμός ρεκόρ για τα χρονικά της Τσεχοσλοβακίας μέχρι εκείνη την εποχή (1967). Τον κεντρικό ρόλο της Μαρκέτα Λαζάροβα ερμηνεύει μια πολύ νεαρή ηθοποιός (19 ετών) η Magdalena Vasaryova (1948-), η οποία κατόπιν εξελίχθηκε σε κορυφαία ηθοποιό του κινηματογράφου και του θεάτρου. Επίσης έχει ερμηνεύσει ρόλους λυρικού θεάτρου, λόγω της εξαιρετικής φωνής που διαθέτει. Η Vasaryova ακολούθησε μετά το 1990 καριέρα διπλωμάτη και πολιτικού.

Διαβάστε   Το Netflix εξασφάλισε τα δικαιώματα της τεράστιας επιτυχίας του Sundance "Fair Play"

Η ταινία ψηφίστηκε το 1998 απ’ τους Τσεχοσλοβάκους κριτικούς ως η σημαντικότερη ταινία στην ιστορία της χώρας.

Marketa Lazarová (1967)

Σκηνοθεσία: Frantisek Vlácil

Ηθοποιοί: Josef Kemr, Magda Vásáryová, Nada Hejna

Διάρκεια: 162’

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από 25/08, σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση