Κάννες 2021: Η νοτιοκορεάτικη ταινία δράσης «Emergency Declaration» προκαλεί καρδιοχτύπια πανδημικής αγωνίας…

Η προβολή της νοτιοκορεάτικης ταινίας δράσης, καταστροφής και αγωνίας Emergency Declaration στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, έκανε τις καρδιές των θεατών (κατά κύριο λόγο, κινηματογραφικών κριτικών) να χτυπήσουν ακανόνιστα. Η ταινία, που προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού, αναφέρεται στην βιοτρομοκρατική επίθεση που εξαπολύει ένας βιοχημικός σε ένα επιβατικό αεροπλάνο. Η επίθεση έχει τη μορφή ενός επικίνδυνου αερομεταφερόμενου ιού (μοιάζει πολύ με τον covid-19), και καθώς οι επιβάτες αρχίζουν να πεθαίνουν, η αστυνομία στο έδαφος αγωνίζεται για λύσεις. Οι θεατές κατά τη διάρκεια της προβολής ένιωσαν αρκετά άβολα, προσαρμόζοντας ενστικτωδώς τις μάσκες τους – οι οποίες είναι υποχρεωτικές κατά τη διάρκεια του φετινού Φεστιβάλ των Καννών.

«Όταν προετοιμαζόμασταν για την ταινία, δεν υπήρχε ο Covid-19. Γνωρίζαμε τον SARS, αλλά κανείς δεν μιλούσε για κορονοϊό», ανέφερε ο σκηνοθέτης Han Jae-rim, ο οποίος υποστήριξε ότι «κατά μία άποψη, το φιλμ είναι μια ταινία δράσης, και γι’ αυτό στοχεύει στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Όμως, ήθελα επίσης να δείξω πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια καταστροφή». Ο Han Jae-rim εξειδικεύει λέγοντας ότι η ταινία εξερευνά τον φόβο, τη δειλία και τον εγωισμό που προκλήθηκε από την κρίση του ιού, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τη γενναιότητα, την αλληλεγγύη και την αυτοθυσία. «Μερικοί είναι δειλοί, κάποιοι εγκαταλείπουν, αλλά αυτό που φαίνεται μέσα από την ταινία ότι, παρά τις υπεράνθρωπες δυσκολίες, η ανθρωπότητα σημειώνει πρόοδο επειδή πάντα υπάρχουν άνθρωποι με θάρρος» αναφέρει ο Han Jae-rim.

Οι αλλεπάλληλες σεκάνς δράσης και η πυκνή ιστορία αφήνουν την αίσθηση στους θεατές ότι τα 147 λεπτά της ταινίας κυλάνε τόσο γρήγορα, ώστε κανείς δεν καταλαβαίνει πότε τελειώνει η προβολή. Και αυτό γίνεται, εξασφαλίζοντας ότι η ταινία είναι απόλυτα ρεαλιστική, χωρίς να καταφεύγει στα γνωστά κλισέ του είδους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η παραγωγή. Για παράδειγμα στις εσωτερικές σκηνές της καμπίνας του αεροπλάνου, η παραγωγή κατασκεύασε έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο, στον οποίο έγιναν τα γυρίσματα με τους χειριστές της κάμερας να πραγματοποιούν απίστευτες λήψεις (κρατώντας την κάμερα στο χέρι), μέσω ειδικών πολύπλοκων στηριγμάτων και κατασκευών.

Διαβάστε   Τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην ταινία πρωταγωνιστούν τα πρωτοκλασάτα ονόματα της νοτιοκορεάτικης κινηματογραφικής βιομηχανίας, Lee Byung-hun, Jeon Do-yeon και ο Song Kang-ho (ο οποίος είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών).