Η εκπαίδευση παγιδευμένη “ανάμεσα στους τοίχους”

Του Νίκου Αρτινού

 

Ένας νεαρός καθηγητής διδάσκει σε ένα γυμνάσιο μιας υποβαθμισμένης εργατικής συνοικίας στο Παρίσι. Επιμένει να διατηρεί στην τάξη ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Απορρίπτει τη σοβαροφάνεια και τον αυταρχισμό. Είναι σε ακραίο βαθμό ειλικρινής και αυτό είναι πρωτόγνωρο για τους μαθητές. Όμως έρχεται μια στιγμή που οι αρχές που έχει επιβάλει στη τάξη του δοκιμάζονται, όταν κάποιοι μαθητές αμφισβητούν τις μεθόδους του.

Το φιλμ του Λοράν Καντέ δεν πρέπει να το χάσει κανείς. Είναι η πιο αριστουργηματική κινηματογραφική ταινία που έχει γυριστεί ποτέ με θέμα την εκπαίδευση. Οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, ο ρεαλισμός της διδασκαλίας «ανάμεσα στους τοίχους» μιας θλιβερής αίθουσας και το κλίμα στο σύλλογο των διδασκόντων απεικονίζουν σε κάθε σκηνή της ταινίας τον επισφαλή ουμανισμό της εκπαίδευσης. Πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου παρουσιάζεται με τόση διαύγεια  πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του εκπαιδευτικού. Για πρώτη φορά σκιαγραφείται ο εκπαιδευτικός όπως πραγματικά είναι: ένας συνηθισμένος άνθρωπος με προτερήματα και αδυναμίες, παθιασμένος με την διδασκαλία και με απεριόριστη αγάπη για τα παιδιά που όμως δεν είναι αλάνθαστος. Ο καθηγητής της ταινίας είναι σαν όλους τους καθηγητές του κόσμου και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με τον καθηγητή Κίτιγκ από το φιλμ του Πίτερ Γουίρ «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών». Το «Ανάμεσα στους Τοίχους», που στο Φεστιβάλ των Καννών του 2008 κέρδισε ομόφωνα το «Χρυσό Φοίνικα», βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Φρανσουά Μπεγκοντό, ο οποίος ερμηνεύει και τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας. Ο Μπεγκοντό είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος με πολλές ιδιότητες: καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, τραγουδιστής της ροκ. Στην ουσία ο ίδιος ερμηνεύει τον εαυτό του και περιγράφει την προσωπική του εμπειρία, όταν δίδασκε σε ένα σχολείο σαν αυτό της ταινίας.

Διαβάστε   26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan: Ο Bong Joon-ho δηλώνει ότι το μόνιμο άγχος του είναι αν οι ταινίες του θα αρέσουν στο κοινό…

 

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ-ENTRE LES MURS

ΣΚΗΝOΘΕΣΙΑ : Λοράν Καντέ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Φρανσουά Μπεγκοντό, Βενσάν Καϊρ, Εσμεραλντά Κερτανί, Καρλ Νανόρ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128΄