“Η Δίκη”: οι αλυσίδες, μερικές φορές, είναι πιο ασφαλείς από το να είσαι ελεύθερος…

Ο Γιόζεφ Κ., τραπεζικός υπάλληλος, κατακεραυνώνεται από μια σειρά γεγονότων που τον αφοπλίζουν σιγά-σιγά, τον ακυρώνουν και του στερούν κάθε βεβαιότητα, εφόσον «τον πιάνουν στον ύπνο», τον συλλαμβάνουν χωρίς να του πουν ποτέ το γιατί. Ανακρίνεται επίμονα, σε διαδικασίες ονειρικά διαστρεβλωμένες, προσπαθώντας του κάκου να ανακαλύψει τις αιτίες της ενοχής του.
Διασκευή του κλασικού έργου του Φραντς Κάφκα που παρουσιάζει την εφιαλτική εικόνα ενός ανθρώπου που συλλαμβάνεται και δικάζεται για κάτι που ούτε ο ίδιος ξέρει.

Στα μέσα της παγκόσμιας περιπλάνησής του, και μετά την αποτυχία του στο Χόλλυγουντ, ο Όρσον Γουέλλς, με απόλυτη πλέον καλλιτεχνική ελευθερία, συλλαμβάνει στις αρχές του ’60 την πιο φιλόδοξη μεταφορά σε ταινία του ανολοκλήρωτου μυθιστορήματος του Φραντς Κάφκα, πετυχαίνοντας να το εντάξει στο δικό του ασπρόμαυρο εξπρεσιονιστικό σύμπαν. Γυρισμένη στην Γιουγκοσλαβία και στο Παρίσι, Η Δίκη είναι το αριστουργηματικό κινηματογραφικό δοκίμιο περί πολυπρόσωπης εξουσίας (Νόμος, Τέχνη, Εκκλησία) και θύματος, ενώ οι προβληματισμοί περί ατομικών ελευθεριών και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζονται με αριστουργηματικό τρόπο σ’ αυτό το φιλμ, που ο πιο συγκλονιστικός δημιουργός του 20ού αιώνα χαρακτήριζε ως την καλύτερη ταινία της ζωής του.

 

 

Η δίκη (The Trial, 1962)

Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς

Ηθοποιοί: Άντονι Πέρκινς, Ζαν Μορό, Όρσον Γουέλς, Ακιμ Ταμίροφ, Ρόμι Σνάιντερ

Διάρκεια: 118΄

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 9 Ιουλίου στους κινηματογράφους

 

Διαβάστε   “Seabiscuit”: οι διασταυρούμενες ζωές είναι η αρχή και το τέλος της φαντασίας...