“Η Γυναίκα Βασιλιάς”: Η Viola Davis επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της γυναίκας σε μια επική ιστορία µε απαράµιλλη ατµόσφαιρα

Η στρατηγός Νανίσκα (Viola Davis) εκπαιδεύει την επόµενη γενιά µαχητριών και τις προετοιµάζει για τη µάχη ενάντια στον µεγαλύτερο εχθρό που απειλεί το βασίλειο της Δαχοµέης και την ελευθερία τους. Γιατί για κάποια πράγµατα, αξίζει να πολεµάς.

Η νέα ταινία Η Γυναίκα Βασιλιάς (The Woman King) αφηγείται την αξιοσημείωτη ιστορία των μαχητριών Αγκότζι, μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας πολεμιστριών που προστάτευαν το Αφρικανικό Βασίλειο της Δαχομέης τον 18o αιώνα. Την ηγέτιδα της ομάδας με δεξιότητες και δύναμη που όμοιά της δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος, Στρατηγό Νανίσκα, υποδύεται η Viola Davis. Η ταινία ακολουθεί το επικό ταξίδι της Νανίσκα στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς νεοσυλλέκτων, τις οποίες και προετοιμάζει για τη μάχη ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό που απειλεί το βασίλειο και την ελευθερία τους.

Η Viola Davis (Εμπόδια-Fences) µεταµορφώνεται σε πανίσχυρη Αµαζόνα της Δαχοµέης (το σηµερινό Μπενίν) και πρωταγωνιστεί σε ένα ιστορικό έπος, βασισµένο σε πραγµατικά γεγονότα, που διαδραµατίστηκαν τον 19ο αιώνα. Η σκηνοθέτιδα, Gina Prince-Bythewood (Πότε πέφτει ένα αστέρι-Beyond the Lights, Παλιά Φρουρά-The Old Guard) παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία ενός στρατού από γυναίκες που προστάτευε τον βασιλιά της χώρας µε ασύγκριτη ικανότητα και πυγµή.

Η Viola Davis, ενσαρκώνει αφοπλιστικά τον ρόλο της στρατηγού Νανίσκα σε µια επική ταινία µε απαράµιλλη ατµόσφαιρα.

ΟΙ ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ

«Ένιωσα ότι η ταινία αφηγείται µια σηµαντική ιστορία γιατί ταυτίστηκα», λέει η Viola  Davis,  που εκτός από πρωταγωνίστρια είναι και παραγωγός της ταινίας, η οποία είναι εµπνευσµένη από µια γυναικεία οµάδα µαχητριών που προστάτευαν το Βασίλειο της Δαχοµέης από τον 17ο µέχρι τον 19 ο αιώνα. «Είδα τη γυναικεία µου φύση µέσα στην ταινία. Είδα τη φυλή µου. Είδα ένα σηµαντικό κοµµάτι της ιστορίας. Όλα τα κοµµάτια της Ιστορίας είναι σηµαντικά, ακόµα και τα µικρά. Νοµίζω ότι το κοινό διψάει για µια τέτοια ιστορία».

Διαβάστε   Το Κύμα

Οι µαχήτριες Αγκότζι ζούσαν για να υπηρετούν, να υπερασπίζονται και να προστατεύουν το Βασίλειο της Δαχοµέης. Το βασίλειο ήταν ένα από τα πιο πλούσια του καιρού του και οι Αγκότζι ήταν οι πιο τροµαχτικές µαχήτριες στη Δυτική Αφρική, στο σηµερινό Μπενίν.

Η κουλτούρα της Δαχοµέης, που τιµούσε ιδιαίτερα τις γυναίκες, ήταν πολύ προοδευτική και οι αξιωµατούχοι ήταν άντρες και γυναίκες. Το σύστηµα της ισότητας µεταξύ των δύο φύλων ίσχυε και για όσους κατείχαν σηµαντικές θέσεις δίπλα στον βασιλιά, από τη στρατιωτική µέχρι τη θρησκευτική ηγεσία, ενώ ο βασιλιάς απένειµε τον τίτλο της Ποΐτο—ή αλλιώς της Γυναίκας Βασιλιά—στη γυναίκα που βασίλευε µαζί του. «Σε αυτή την ιστορία, έχουµε την ικανότητα να διαµορφώσουµε ξανά τι σηµαίνει να είσαι γυναίκα», λέει η σκηνοθέτιδα Gina Prince-Bythewood.

«Δεν έχουµε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μου αρέσουν οι ιστορίες όπως αυτή που µπορούν να επαναπροσδιορίσουν τη θηλυκή φύση. Πρόκειται για πραγµατικές γυναίκες, που έκαναν κάτι υπεράνθρωπο. Έπρεπε να τις µεταφέρουµε στη µεγάλη οθόνη». «Με καθήλωσε η αληθινή αυτή ιστορία, που δεν είναι ευρέως γνωστή, παρόλο που είναι σχετικά πρόσφατη», σχολιάζει η σεναριογράφος Dana Stevens.

«Έµεινα άφωνη µε τις φωτογραφίες των πραγµατικών µαχητριών. Υπάρχουν πολλές κουλτούρεσ που έχουµε παραβλέψει και δεν έχουµε δείξει στο σινεµά. Με αυτή την ταινία µπορούµε να παρουσιάσουµε µια πραγµατική, επική ιστορία για αυτές τις εξαιρετικές γυναίκες».

Τα ντοκουµέντα που έχουν κυκλοφορήσει για τις περίφηµες Αµαζόνες της Δαχοµέης ωστόσο, ήταν καρπός προκαταλήψεων και οι δηµιουργοί της ταινίας ήξεραν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθεί η ιστορία τους ήταν µέσα από τη µυθοπλασία. Η σεναριογράφος εξηγεί, «Ήταν συναρπαστικό που έµαθα για εκείνες, για πραγµατικά γεγονότα και είχα την ελευθερία να δηµιουργήσω φανταστικούς χαρακτήρες για να διηγηθώ το συναισθηµατικό τους ταξίδι».

Διαβάστε   Συνέντευξη του σκηνοθέτη Τόνι Κατλίφ: ο σκοπός του να χτιζεις σύνορα είναι για να προστατεύσεις λεφτά...

Κατά τη συγγραφή του σεναρίου, η Stevens συνεργάστηκε στενά µε τον ιστορικό και οικονοµολόγο Leonard Wantchekon, που κατάγεται από το Μπενίν και έχει µελετήσει, διδάξει και γράψει για τη Δυτική Αφρική. Έτσι, η σεναριογράφος είχε πρόσβαση σε περίπλοκα ιστορικά στοιχεία. Η ταινία διαδραµατίζεται σε µια περίοδο όπου το Βασίλειο της Δαχοµέης είχε την οικονοµική υποχρέωση να συµµετέχει στο υπερατλαντικό σκλαβοπάζαρο. Η ταινία Η Γυναίκα Βασιλιάς, δείχνει µια εποχή στην ιστορία της Δαχοµέης όπου ο Βασιλιάς είχε την ευκαιρία να ακούσει τους ανθρώπους που αντιστέκονταν στο δουλεµπόριο και να βρει µια εναλλακτική διαδροµή προς την ευµάρεια. Η ιστορία τιµά τη στάση των Αγκότζι σε αυτό τον αγώνα.

«Η Νανίσκα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόµι», λέει η Prince-Bythewood. «Μεγαλώνει, ξέρει ότι δεν έχει πολλά χρόνια µπροστά της και έχει το όραµα να βοηθήσει τη Δαχοµέη να µην εµπλέκεται στο δουλεµπόριο».

Η Davis λέει ότι η ιστορία των Αγκότζι τη συγκίνησε γιατί αντανακλά το δικό της ταξίδι αυτογνωσίας και αποδοχής όπως βέβαια και πολλών άλλων γυναικών. «Πέρασα χρόνια να κρύβω τα χαρακτηριστικά µου. Έπρεπε να καλύπτω ποια ήµουν, τη µαύρη µου φωνή, το µαύρο µου σώµα. «Η Γυναίκα Βασιλιάς» αλλάζει τους κανόνες».

Η Davis λέει για τη  σπουδαιότητα  της  εµφάνισης  στην  ταινία: «Για χρόνια ήθελα να φαίνοµαι κοµψή, αδύνατη, χαριτωµένη, ενώ πάντα ήµουν µυώδης και πιο εύσωµη. Ξαφνικά, µε αυτόν τον ρόλο, οι µύες µου, τα χέρια µου, τα δυνατά µου πόδια, η βαριά φωνή µου ήταν τέλεια. Περπατούσα σαν Νανίσκα και δεν ένιωθα καµία συστολή. Ήταν µια γιορτή για το σώµα µου, για όλα».

Διαβάστε   Ο Ντάρεν Αρονόφσκι μιλά για το "μητέρα!"

 

Η Γυναίκα Βασιλιάς (The Woman King, 2022)

Σκηνοθεσία: Gina PrinceBythewood

Ηθοποιοί: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, Hero Fiennes Tiffin, John Boyega

Διάρκεια: 126′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022