“Νέα Τάξη”: Ο Μισέλ Φράνκο σκηνοθετεί ένα δυστοπικό ταξικό θρίλερ για το έγκλημα και τη διαφθορά στο Μεξικό

Μια νεαρή κι όμορφη κοπέλα, κόρη καλής, πλούσιας οικογένειας, παντρεύεται τον αγαπημένο της σε μια λαμπρή τελετή στην πολυτελέστατη έπαυλή της, αλλά όλα θα αρχίσουν να παίρνουν μια εντελώς αναπάντεχη τροπή, όταν ένας πρώην υπάλληλος της οικογενειακής επιχείρησης φτάνει απρόσκλητος στο γάμο, τινάζοντας στον αέρα το καθώς πρέπει κλίμα της τελετής.

Μέσα από τα μάτια της υποψήφιας νύφης και των υπηρετών της οικογένειας βλέπουμε να ξετυλίγεται ένα σκληρό και βίαιο ταξικό θρίλερ που καθηλώνει τον θεατή, με αφετηρία την παλιά γνωστή ιστορία: από τη μια οι πλούσιοι, που έχουν πολλά, σχεδόν όλα, αλλά θέλουν περισσότερα, κι από την άλλη οι φτωχοί, που εξεγείρονται για να μη χάσουν και το ελάχιστο που έχουν.

Μετά το συγκλονιστικό Μετά τη Λουτσία, το Chronic και την Κόρη της Απρίλ, ο πολυβραβευμένος στις Κάννες Μεξικάνος σκηνοθέτης Μισέλ Φράνκο, επιστρέφει με ένα δυστοπικό ταξικό θρίλερ, τη Νέα Τάξη (New Order), στο οποίο μιλά απροκάλυπτα για το έγκλημα και τη διαφθορά στη χώρα του. Η μεξικανική ταινία Νέα Τάξη (New Order) τάραξε τα νερά στη Βενετία, αναγκάζοντας τους θεατές να αναλογιστούν τις εκρηκτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε μια κοινωνία, όπως η μεξικανική, η βαθιά και παρατεταμένη διαφθορά των ανωτέρων τάξεων.

Ο Μισέλ Φράνκο στήνει με δεξιοτεχνία ένα σκηνικό συγκρούσεων και ταραχών, ένα πραγματικό κοινωνικό χάος, χωρίς να κλείνει καθόλου το μάτι στον θεατή, χωρίς ανάσα, χωρίς διάλειμμα, χωρίς έλεος: αυτά θα συμβούν, λέει, εάν συνεχίσει η ελίτ να κάνει ό,τι θέλει παραβαίνοντας κάθε νόμο, θεσμό ή το αίσθημα δικαίου που έχουν όλοι. Η βία είναι διάχυτη στη Νέα τάξη και ο σκηνοθέτης δεν χαρίζεται σε καμία πλευρά…

Διαβάστε   Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας

Η Νέα Τάξη απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2020.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Μισέλ Φράνκο

Ο Μισέλ Φράνκο γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1979 και είναι ένας από τους θιασώτες του νέου μεξικανικού κινηματογράφου. Είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός των ταινιών Chronic (Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες 2015), Η κόρη της Απρίλ -Las hijas de Abril (Βραβείο Επιτροπής Un Certain Regard στις Κάννες 2017), και Μετά τη ΛουτσίαDespues de Lucia (βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα», Κάννες 2012).

 

Νέα Τάξη (New Order, 2020)

Σκηνοθεσία: Michel Franco

Ηθοποιοί: Naian González Norvind, Fernando Cuautle, Diego Boneta

Διάρκεια: 86′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022