Η γοητεία της «παρθένου» βασίλισσας…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Στα τέλη του 16ου αιώνα, η Ελισάβετ Ι της Αγγλίας βλέπει την εξουσία της να απειλείται από τον Φίλιππο ΙΙ, τον Ισπανό βασιλιά, με τον οποίο μάλιστα στήνει μια δόλια συμμαχία η ξαδέλφη της Μαρία Στιούαρτ. Η Ελισάβετ κηρύσσει πόλεμο για να υπερασπιστεί την αυτοκρατορία της, ενώ ερωτεύεται χωρίς ανταπόκριση τον Σερ Ουόλτερ Ράλεϊ.

Η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύθηκε το 2007 την θρυλική «παρθένο βασίλισσα» για δεύτερη φορά σε μια ταινία που αποτέλεσε το sequel της γνωστής καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας του 1999. Όχι, η «Χρυσή Εποχή» δεν είναι καλύτερη από την «Elizabeth» του 1999, είναι όμως, η Κέιτ Μπλάνσετ  που ενσαρκώνει με φυσική τελειότητα την πιο διάσημη βασίλισσα των Αγγλοσαξώνων. Μην ψάχνετε να βρείτε ιστορικές αλήθειες στο φιλμ. Δεν έχει σημασία, άλλωστε. Σημασία έχουν οι εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών που καταφέρνουν να κάνουν συναρπαστική μια ταινία,  που στην ουσία δεν προσφέρει κάτι καινούριο στην προσωπικότητα της Ελισάβετ. Οι διάλογοι είναι σπουδαίοι και έχουν σκοπό να εντυπωσιάσουν τους θεατές. Αναφέρω ,ως παράδειγμα, τη συζήτηση μεταξύ της Ελισάβετ και του συμβούλου της σερ Φράνσις Γουόλσιγκχαμ (Τζέφρι Ρας), ο οποίος της λέει: «Προσπαθώ να μένω στο εφικτό». Η βασίλισσα του απαντά: «Εδώ διαφέρουμε.. Πιστεύω ότι  το ανέφικτο είναι πολύ πιο συναρπαστικό». Ο Σεκάρ Καπούρ σκηνοθετεί μια ταινία εποχής- σαφώς λιγότερο σκοτεινή από την «Elizabeth» του 1999-με επαγγελματικό ζήλο και με προσήλωση στο πρόσωπο και τις εκφράσεις της Κέιτ Μπλάνσετ, μιας από τις σπουδαίες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

 

Elizabeth, Η Χρυσή Εποχή (Elizabeth, The Golden Age, 2007)

Σκηνοθεσία : Shekhar Kapur

Διαβάστε   Χρυσές Σφαίρες 2023: Ο Kevin Costner κερδίζει το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην υπερδημοφιλή σειρά "Yellowstone"

Ηθοποιοί: Cate Blanchett, Clive Owen, Geoffrey Rush, Jordi Mollà

Διάρκεια: 114΄