Η Άνναμπελ επιστρέφει σπίτι…

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν την Annabelle από το να προκαλέσει τον όλεθρο, οι δαιμονολόγοι Εντ (Πάτρικ Γουίλσον) και Λορέν Γουόρεν (Βέρα Φαρμίγκα) κλειδώνουν τη δαιμονική κούκλα στο δωμάτιο με τα καταραμένα αντικείμενα, την τοποθετούν “με ασφάλεια” σε μία προθήκη και ζητούν την ευλογία ενός ιερέα. Όμως, έναν χρόνο αργότερα, μία δαιμονική νύχτα τρόμου παραμονεύει όταν η 10χρονη κόρη τους, Τζούντι, και οι φίλες της επισκέπτονται το δωμάτιο, ξυπνάνε την Annabelle και όλα τα κακά πνεύματα που κατοικούν εκεί.

Η τρίτη ταινία της σειράς με πρωταγωνίστρια τη σατανική κούκλα Annabelle είναι ένα απολαυστικό θρίλερ με πλούσιο υλικό που υπόσχεται να εξάψει τη φαντασία με μία ευφάνταστη πληθώρα από καταραμένα αντικείμενα. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ταλαντούχου σεναριογράφου των Annabelle, ΙΤ, ΙΤ Chapter Two και The Nun, που βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε με τον ιδιοφυή Τζέιμς Γουάν, το δημιουργικό μυαλό του χρυσοφόρου κινηματογραφικού σύμπαντος ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ.

 

Το καινούριο σπίτι της Annabelle

H Annabelle έχει περάσει έναν χρόνο κλειδωμένη στο σπίτι των Γουόρεν, ανάμεσα σε μυριάδες άλλα στοιχειωμένα αντικείμενα, όταν ξεκινά η ιστορία. Παρά τη φαινομενική ησυχία, όλα αυτά τα παράξενα κειμήλια κατέχονται από κακόβουλες δυνάμεις που είναι αδιαμφισβήτητα ενήμερες για την παρουσία της Annabelle ανάμεσα τους.

To σενάριο υπογράφει ο σεναριογράφος της σειράς Γκάρι Ντάουμπερμαν, που κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. «Το ένιωσα σαν φυσική συνέχεια και σωστή στιγμή για να κάνω το βήμα» λέει ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης. Ο Γκάρι Ντάουμπερμαν έγραψε το σενάριο βασισμένος σε ιδέα που είχε με τον Τζέιμς Γουάν. Το δίδυμο ήξερε ότι ήθελε την ιστορία να διαδραματίζεται στο σπίτι των Γουόρεν τη δεκαετία του 1970. «Βρισκόμαστε στις αρχές του ’70, λίγο μετά τα περιστατικά του The Conjuring. Οι Γουόρεν περιτριγυρίζονται από δημοσιογράφους, γιατί ο κόσμος ανακάλυψε ποια είναι η δουλειά τους, κάτι που, εν αγνοία τους, επιβαρύνει την κόρη τους Τζούντι» εξηγεί ο δημιουργός.

Η ταινία παρακολουθεί αυτόν τον παραφυσικό κόσμο μέσα από τα μάτια της Τζούντι. «Πώς θα ήταν να είσαι η κόρη τους και να τους βλέπεις να γυρίζουν στο σπίτι από τη δουλειά, όπου αντιμετωπίζουν τρομαχτικά και απόκοσμα περιστατικά κάθε μέρα; Η πώς είναι να έχεις αντικείμενα που είναι αναμνηστικά από ένα σωρό τρομαχτικές υποθέσεις να κάθονται στο τέλος του διαδρόμου;» αναρωτιέται ο σκηνοθέτης.

Μπορεί η περιέργεια να παρέσυρε τα περισσότερα παιδιά, αλλά η Τζούντι έχει κρατηθεί μακριά από αυτό το μέρος του σπιτιού, εκτιμώντας δεόντως τις προειδοποιήσεις των γονιών της να μείνει μακριά από την κλειδωμένη πόρτα. Η Annabelle είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στην απόκοσμη συλλογή, αλλά ο χώρος φιλοξενεί εκατοντάδες αντικείμενα, κάθε ένα από τα οποία είναι τόσο επικίνδυνο που χρειάζεται τις ευλογίες ιερέα.

«Η εμμονή μου με τις τρομαχτικές και ανατριχιαστικές κούκλες με οδήγησε στους Γουόρεν και στην αληθινή ιστορία της Annabelle, που ήταν το κεντρικό κομμάτι της συλλογής τους» σχολιάζει ο Τζέιμς Γουάν. «Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι ένα άψυχο αντικείμενο, κάτι αθώο και υποτίθεται παιδικό, μπορεί να φιλοξενεί μία δαιμονική οντότητα».

Στη νέα ταινία, η περιβόητη κούκλα έχει πολλούς φίλους και οι δημιουργοί είχαν στη διάθεση τους καταπληκτικούς χαρακτήρες για να εμπνευστούν, λίγοι εκ των οποίων είναι άνθρωποι.

Διαβάστε   Πρεμιέρα για το βραβευμένο φιλμ "Lines" του Βασίλη Μαζωμένου

Ο Πάτρικ Γουίλσον, που επιστρέφει στον ρόλο του Εντ Γουόρεν, λέει ότι ο ίδιος και η συμπρωταγωνίστρια του Βέρα Φαρμίγκα «αγαπάμε αυτούς τους ρόλους γιατί ξέρουμε ότι θα έχουμε δράμα με πολύ τρόμο, πολύ σκοτάδι, αλλά και στιγμές που δείχνουμε την άλλη πλευρά αυτού του ζευγαριού. Ειδικά σε αυτή την ταινία, ο ρόλος μας είναι κυρίως αυτός των τρυφερών γονιών της Τζούντι».

Δίπλα στον Γουίλσον, η Φαρμίγκα που υποδύεται τη Λορέν Γουόρεν για τέταρτη φορά προσθέτει ότι αυτό που της αρέσει σε αυτές τις ιστορίες «είναι η αγνότητα της αγάπης τους και πόσο συνδεδεμένοι είναι , πώς ισορροπούν μεταξύ τους. Αυτό και η ιδέα ότι η πίστη τους τούς δίνει δύναμη, σε αντίθεση με το σκοτάδι που αντιμετωπίζουν».

 

Θέμα χημείας

Παρά την τρομαχτική φύση του υλικού, οι Γουίλσον και Φαρμίγκα εμπότισαν τους ρόλους τους με μία γλυκύτητα που χαρακτηρίζει τους πραγματικούς χαρακτήρες, ενώ η συνεργασία τους ήταν και πάλι απολαυστική. Η Φαρμίγκα λέει ότι όσο σοβαρή κι αν είναι μια σκηνή «λατρεύω τα χαμόγελα που ρίχνει ο Πάτρικ καθημερινά».

Ο Γουίλσον σχολιάζει σχετικά: «Η Βέρα είναι απολαυστική όταν τρομάζει, κάτι πολύ εξυπηρετικό σε τέτοια ταινία. Φυσικά, είναι μια από τις καλύτερες ηθοποιούς, τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην λειτουργεί τέλεια, χωρίς να χάνει την ελαφρότητα».

Και οι δύο ηθοποιοί νιώθουν ότι βοηθάει να μην προσεγγίζουν τη δουλειά αυτών των ταινιών σαν να είναι ταινίες τρόμου, γιατί στην πραγματικότητα δείχνουν ένα ζευγάρι που έζησε πραγματικά τρομαχτικές ιστορίες και τις χειρίστηκε με εξυπνάδα και χάρη. «Δεν τις βλέπω σαν ταινίες συγκεκριμένου είδους, αλλά σαν μια ιστορία αγάπης» λέει η Φαρμίγκα. «Αυτό λειτουργεί για εμάς».

Η ηθοποιός σχολιάζει πόσο σπουδαία ήταν η συνεργασία με τον Γκάρι Ντάουμπερμαν. «Είναι σαν τον Οζ, που επιτέλους εμφανίστηκε πίσω από την κουρτίνα και επιβλέπει το όραμα του, παίρνοντας τα ηνία με αυτοπεποίθηση» λέει χαμογελώντας.

Ο Γκάρι Ντάουμπερμαν απόλαυσε τη συνεργασία με τη Φαρμίγκα και τον Γουίλσον. «Η ευκαιρία να τους σκηνοθετήσω ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ξέρουν αυτούς τους χαρακτήρες πολύ καλά και έχουν φοβερές ιδέες για το πώς να δουλέψουν πάνω σε μία σκηνή. Ήταν πολύ υποστηρικτικοί. Δεδομένου ότι αυτή ήταν η πρώτη μου ταινία, ήταν υπομονετικοί και συνεργάσιμοι και ήταν ωραίο που τους είχα κοντά μου».

Ενώ η ταινία επικεντρώνεται στην Annabelle και στα άλλα καταραμένα αντικείμενα, οι Γουόρεν λείπουν από το σπίτι εκείνη την τρομαχτική νύχτα, οπότε είναι η κόρη τους, η μπέιμπι σίτερ και μια φίλη της που πρέπει να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν. Και παρόλο που δεν το έχει πει σε κανένα μέχρι τώρα, η νεαρή Τζούντι Γουόρεν αρχίζει να υποψιάζεται ότι μπορεί να μοιάζει λίγο παραπάνω στους γονείς της από αυτό που έχουν οι ίδιοι αντιληφθεί.

Την Τζούντι υποδύεται η ΜακΚένα Γκρέις, που λέει σχετικά: «Ο χαρακτήρας μου έχει δυνάμεις όπως η μαμά της. Βλέπει οράματα και νομίζω ότι είναι λίγο ανασφαλής εξαιτίας αυτού του γεγονότος, γιατί είναι πολύ τρομαχτικό να βλέπεις όλες αυτές τις δυνάμεις μέσα στο κεφάλι σου. Μπορεί, άλλωστε, να μην είναι μόνο στο μυαλό της…».

Διαβάστε   "Ο Δρόμος μας": ένα ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ (προβάλλεται μόνο στα Victoria Cinemas)

Επίσης, στο σχολείο είναι κάπως εξόριστη, καθώς η κοινότητα έχει μόλις μάθει τι δουλειά κάνουν οι γονείς της. «Νιώθει αποξενωμένη, γιατί τα παιδιά στο σχολείο την πειράζουν και δεν θέλουν να είναι φίλοι της».

Η νεαρή ηθοποιός δηλώνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που συμμετέχει στην ταινία. «Ο μπαμπάς μου κι εγώ βλέπουμε ταινίες τρόμου μαζί τα Σαββατοκύριακα και αυτή η σειρά είναι πολύ ωραία. Ο Τζέιμς Γουάν είναι ιδιοφυία. Μου αρέσει η αδρεναλίνη. Στην αρχή τρομάζεις και μετά γελάς».

Η Γκρέις χάρηκε ιδιαίτερα με τη συνεργασία που είχε με τους συμπρωταγωνιστές της, Φαρμίγκα και Γουίλσον, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις ικανότητες της. «Είναι καταπληκτική ηθοποιός» λέει η Φαρμίγκα. «Ένα υπέροχο πλάσμα. Δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει παιδί με καλύτερους τρόπους από τη ΜακΚένα και τη βρίσκω ιδιαίτερα γενναιόδωρη συναισθηματικά».

Την ημέρα που συμβαίνουν τα φοβερά περιστατικά, τυχαίνει να είναι τα γενέθλια της Τζούντι. Η μπέιμπι σίτερ της, Μέρι Έλεν, αποφασίζει να της φτιάξει μία τούρτα. Η Μάντισον Άιζμαν που υποδύεται τον ρόλο λέει: «Η Μέρι Έλεν νιώθει υπεύθυνη να νιώθουν όλοι καλά και ασφαλείς και σήμερα είναι η μέρα της Τζούντι. Εμπιστεύονται η μία την άλλη και τη νιώθει σαν μικρή της αδελφή και θα έκανε τα πάντα για αυτή».

Η Άιζμαν απόλαυσε τη συνεργασία τους. «Η ΜακΚένα είναι η πιο ταλαντούχα νεαρή ηθοποιός που έχω συνεργαστεί. Με εξέπληττε κάθε φορά που κάναμε μία σκηνή μαζί, ήταν τόσο καλή».

Η Τζούντι δεν είναι η μόνη που πρέπει να προσέχει η Μέρι Έλεν. Έχει το νου της και στην Ντανιέλα που τρύπωσε στο σπίτι με πονηρό σκοπό. «Η Μέρι Έλεν είναι το σοβαρό και συγκροτημένο κορίτσι και η Ντανιέλα είναι καλόψυχη αλλά και άτακτη. Αγαπάνε η μία την άλλη και βρίσκουν τις ισορροπίες τους. Όταν τα πράγματα ξεφύγουν, η Μέρι Έλεν νιώθει υπεύθυνη που άφησε την Ντανιέλα να μπει στο σπίτι».

Η Κέιτι Σαρίφ, που υποδύεται την Ντανιέλα, λέει: «Είναι αστεία και εξωστρεφής και συναισθηματική. Αλλά είναι πολύ περίεργη για μεταφυσικά ζητήματα. Όταν ανακαλύπτει τι δουλειά κάνουν οι Γουόρεν και ότι η Μέρι Έλεν προσέχει την κόρη τους, αυτοπροσκαλείται και προκαλεί το χάος».

Η Ντανιέλα είναι ο καταλύτης αυτού που θα ακολουθήσει, γιατί όχι μόνο τρυπώνει στο κλειδωμένο δωμάτιο και ανοίγει την προθήκη, όπου βρίσκεται η Annabelle, αλλά ακουμπάει και ότι υπάρχει εκεί, ξυπνώντας τα πνεύματα που είναι συνδεδεμένα με τα αντικείμενα αυτά. Η Σαρίφ βρήκε το σκηνικό ιδιαίτερα συναρπαστικό.

«Παρόλο που ήταν απλώς ένα σκηνικό ταινίας, όταν μπήκα μέσα ένιωσα εκατομμύρια μάτια να με κοιτάνε. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα και όταν αρχίζεις να φαντάζεσαι δαίμονες και φαντάσματα, μπορεί να τρομάξεις πολύ…».

Ο Γκάρι Ντάουμπερμαν λέει για τις τρεις νεαρές πρωταγωνίστριες: «H συνεργασία με τη Μάντισον, τη ΜακΚένα και την Κέιτι ήταν σπουδαία.  Η πλοκή τις αφορά και απέδωσαν το υλικό τέλεια. Ήταν σημαντικό, γιατί μερικές τρομαχτικές σκηνές είναι τελείως τρελές και δεν θα λειτουργούς αν δεν ήταν αυτά τα κορίτσια με την απίστευτη ενέργεια τους. Έπαιξαν τις σχέσεις μεταξύ τους τόσο καλά, πιστεύεις ότι είναι φίλες και ότι έχουν παρελθόν».

Διαβάστε   "Top Gun: Maverick": Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει στον ρόλο του "Μάβερικ" στο νέο τρέιλερ της ταινίας

 

Το απαγορευμένο δωμάτιο

Ένα από τα βασικά σκηνικά της ταινίας είναι το δωμάτιο στο σπίτι των Γουόρεν με την καταραμένη συλλογή, το μέρος που φιλοξενεί όλα τα κακά πνεύματα που έχουν στοιχειώσει τα αντικείμενα.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν να γεμίσει το δωμάτιο με μοναδικά, ενδιαφέροντα και σημαντικά αντικείμενα. Μερικά, μάλιστα, είναι γνωστά από τα προηγούμενα δύο Conjuring: ένα μουσικό κουτί, ένα παιχνίδι μαϊμού με το ακορντεόν της και ένας μεγάλος Σαμουράι. Ανάμεσα στα άλλα, το κοινό θα δει ένα πιάνο, μια νύφη, ένα ρολόι-κούκο, ένα ραδιόφωνο, έναν τηλέγραφο και μια πυξίδα.

«Το δωμάτιο αυτό είναι ένα σκηνικό στο οποίο θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο γιατί έχει πολλές ιστορίες μέσα του. Το κάναμε ένα κακόβουλο μέρος, είναι το λημέρι του κακού» λέει ο σκηνοθέτης.

 

Ιστορίες Φαντασμάτων

Από την αρχή, το σύμπαν του Conjuring φέρνει παραδοσιακά έναν ιερέα για να ευλογήσει την παραγωγή. Παρ΄όλα αυτά , κάθε ταινία έχει τα δικά της παράξενα περιστατικά που συμβαίνουν στα γυρίσματα.

Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ένα πιάνο μετακινήθηκε μέσα στη νύχτα χωρίς να το έχει κάνει κάποιος από το συνεργείο, αφού το σκηνικό ήταν κλειδωμένο. Επίσης, ένας δημοσιογράφος που επισκέφθηκε το πλατό, διαπίστωσε ότι το ρολόι του άλλαξε μόνο του την ώρα. Την επόμενη μέρα, το ρολόι έδειχνε τη σωστή ώρα.

Ο ΜακΚένα Γκρέις είχε μερικές παράξενες εμπειρίες, όπως πόρτες που ήταν ορθάνοιχτες ενώ τις είχε κλείσει, μία σκοτεινή φιγούρα που κοιμόταν σε ένα άδειο δωμάτιο και μία ανεξήγητη ρινορραγία που σταμάτησε μόλις έφυγε από το πλατό. Επίσης, στα γυρίσματα, η Γκρέις είχε μία κάμερα για να βγάζει φωτογραφίες με τους ηθοποιούς και το συνεργείο, αλλά κάθε φορά που έβγαζε φωτογραφία με την Annabelle, η εικόνα ήταν μαύρη.

 

Annabelle και ΣΙΑ

«Θεματικά, είμαστε πολύ περήφανοι για αυτές τις ταινίες και δεν ξεφύγαμε από αυτό που τις κάνει τόσο δημοφιλείς» λέει ο σκηνοθέτης. «Οι ηθοποιοί, τα σκηνικά και το δωμάτιο με τα αντικείμενα κάνουν την ιστορία μας μοναδική. Νομίζω ότι το κοινό θα ενθουσιαστεί με την ταινία, γιατί, πώς να το κάνουμε, δεν χορταίνει την Annabelle. Στο μέρος που υποτίθεται ότι είναι κλειδωμένη για να είναι όλοι ασφαλείς, εκεί ακριβώς θα εξαπολύσει όλο το κακό, θα χειριστεί όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα άλλα στοιχειωμένα αντικείμενα στο δωμάτιο. Ελπίζουμε να είναι απολαυστική και τρομαχτική η ταινία. Σπέρνουμε μάλιστα κι άλλους σπόρους που μπορεί να μαζέψουμε αργότερα. Υπάρχουν, σίγουρα, μερικά ακόμα στοιχειωμένα αντικείμενα που έχουν τη δική τους ενδιαφέρουσα ιστορία…» καταλήγει ο σκηνοθέτης.

 

 

Annabelle Comes Home (2019)

Σκηνοθεσία: Γκάρι Ντάουμπερμαν

Ηθοποιοί: Πάτρικ Γουίλσον, Βέρα Φαρμίγκα, ΜακΚένα Γκρέις, Μάντισον Άιζμαν, Κέιτι Σαρίφ

Διάρκεια: 106΄

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019