“Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης”: όταν επιλέγεις να γίνεις εγκληματίας σε μια εποχή αθωότητας…

Νάπολη. Ο 15χρονος Νίκολα και οι φίλοι του επιφανειακά μοιάζουν με τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους: θέλουν απλώς να περνάνε καλά και να βγάλουν χρήματα για να αγοράσουν φανταχτερά ρούχα, γκάτζετ και σκούτερ. Όμως αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη παρέα: βολτάρουν στην κακόφημη περιοχή Σάνιτα, διψασμένοι να αποκτήσουν εξουσία παίζοντας με όπλα, μιμούμενοι τους μαφιόζους γύρω τους. Υπό την ψευδαίσθηση ότι βοηθούν να επικρατήσει η δικαιοσύνη στη γειτονιά, προσπαθούν να κάνουν το καλό μέσα από το κακό. Αγαπιούνται σαν αδέλφια, δεν φοβούνται τη φυλακή ή τον θάνατο – ξέρουν ότι πρέπει να τα ρισκάρουν όλα, τώρα. Βιώνουν τον πόλεμο με την ανευθυνότητα των νιάτων, αλλά οι εγκληματικές τους πράξεις σύντομα θα τους οδηγήσουν στην απώλεια της αγάπης και της φιλίας.

Μετά τις αποκαλύψεις του για τους σοκαριστικούς μηχανισμούς της ναπολιτάνικης Μαφίας στο περίφημο “Γκομόρα”, αποκαλύψεις που τον αναγκάζουν να ζει υπό αστυνομική προστασία ακόμη και σήμερα, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο συνυπογράφει το σενάριο ακόμη μιας μεταφοράς μυθιστορήματός του στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κλαούντιο Τζιοβανέζι, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και ορισμένα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς “Γκομόρα”, αποτυπώνει την ευκολία με την οποία η μαφιόζικη ζωή ρουφάει βίαια μια παρέα εφήβων, οι οποίοι ανεβαίνουν γρήγορα στην ιεραρχεία μέχρι που συνειδητοποιούν ότι παίζουν παιχνίδια που προορίζονται για ενήλικες…

Σημείωμα του σκηνοθέτη Κλαούντιο Τζιοβανέζι

“Η ταινία μιλά για την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην εφηβεία και την παρανομία, το να βιώνεις δηλαδή τα πιο σημαντικά συναισθήματα της εφηβείας -αγάπη, φιλία- ενώ ζεις στην παρανομία. Στην ιστορία αυτή, ένας 15χρονος και οι συνομήλικοι φίλοι του χάνουν την αθωότητά τους, όταν ο πρωταγωνιστής, ο Νίκολα, αποφασίζει να περάσει στην παρανομία, ζωή που τελικά τον “καταπίνει” εντελώς και ανεπιστρεπτί. Αν και ο δρόμος προς το περιθώριο δεν προκύπτει φυσικά στα παιδιά, αφού είναι συνέπεια μιας ευρύτερης παρανομίας, η ταινία δεν στοχεύει να μιλήσει κοινωνιολογικά για το ζήτημα αυτό. Επιλέξαμε να δούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια των παιδιών, χωρίς να τα κρίνουμε, και να δείξουμε πώς είναι να είσαι έφηβος και να έρθεις αντιμέτωπος με εγκληματικές δραστηριότητες και την εθιστική φιλοδοξία για εξουσία. Η εγκληματική τους δράση αναδύεται σε σχέση με τα δικά τους συναισθήματα, τις φιλίες και τους έρωτές τους, που είναι μοιραίο να αποτύχουν, ακριβώς εξαιτίας της παρανομίας. Παρόλο που οι πρωταγωνιστές είναι μόλις 15 ετών, ζουν καθημερινά με τον θάνατο και μαθαίνουν να τον θεωρούν μια πραγματική πιθανότητα, αφού επιλέγουν -ανεύθυνα- τον πόλεμο. H επιλογή τους αυτή κρύβει ένα κάπως αφελές παράδοξο: θέλουν να κάνουν το καλό μέσα από το κακό, να αποκτήσουν δύναμη μέσα από την ψευδαίσθηση ότι μπορεί μια εγκληματική συμμορία να δρα ηθικά. Για να αντικαταστήσουν τους ενήλικες, τα παιδιά πρέπει να επισπεύσουν την ωρίμανσή τους, να θυσιάσουν την ξεγνοιασιά τους, να κοιτάξουν καθημερινά στα μάτια τον θάνατο ή να πάρουν το δρόμο της φυλακής.

Παρόλο που η ταινία βασίζεται σε συμβάντα της επικαιρότητας, δεν πρέπει να θεωρείται καταγραφή πραγματικών γεγονότων. Ο στόχος δεν είναι η ανακατασκευή συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, ούτε να μιλήσουμε για την νεανική εγκληματικότητα στη Νάπολη. Η Νάπολη είναι το μέρος όπου διαδραματίζεται η ιστορία, αλλά η ουσία της ταινίας είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Στην καρδιά της βρίσκεται η ηλικία του πρωταγωνιστή και το πώς αυτή σχετίζεται με την μη αναστρέψιμη επιλογή του να γίνει εγκληματίας σε μια εποχή αθωότητας που σημαδεύεται από την επιλογή ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Αυτά τα ζητήματα συζήτησα με τους νεαρούς ηθοποιούς μου, όταν προετοιμάζαμε τους χαρακτήρες και τις σκηνές. Οι επιθυμίες που μας επιβάλλονται από τον καταναλωτισμό: τα ακριβά ρούχα και ρολόγια, οι μηχανές, ένα καλό τραπέζι σε ένα κλαμπ, η σαμπάνια που ρέει. Η ανάγκη να αποκτήσουμε χρήματα, αμέσως. Και η, τόσο προσιτή στα μάτια τους, επιλογή να βγάλουν τα χρήματα αυτά παρανομώντας, καθώς και η άγνοιά τους για τις συνέπειες. Ο δρόμος που επιλέγουν, έχει ως στόχο την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών τους, την ευφορία, τη φιλοδοξία, τη μη αναστρέψιμη καθοδική πορεία και, τελικά, την πτώση.

Χτίσαμε τους χαρακτήρες μαζί με αυτά τα οκτώ αγόρια και επιλέξαμε να τοποθετήσουμε την δράση στην περιοχή Σάνιτα, γιατί η Νάπολη, σε αντίθεση με τη Ρώμη και άλλες ιταλικές πόλεις, διατηρεί ακόμη ένα δημοφιλές ιστορικό κέντρο, που κρατάει ζωντανή την ταυτότητά του και δεν έχει ακόμη σβηστεί από τον τουρισμό. Η περιοχή αυτή είναι ένας ακόμη χαρακτήρας της ταινίας: η αγορά, τα πλήθη, τα καταστήματα, τα παιδιά που ανήκουν στη γειτονιά όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Τα γυρίσματα κράτησαν εννιά εβδομάδες και έγιναν με χρονολογική σειρά: την πρώτη μέρα γυρίσαμε την αρχική σκηνή και την τελευταία το φινάλε. Κανένα από τα παιδιά δεν διάβασε το σενάριο ή το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία, γιατί θέλαμε να ζήσουν την εμπειρία των χαρακτήρων τους μέρα με τη μέρα, από την αρχή ως το τέλος. Δεν χρειαζόταν να μάθουν τις συνέπειες των πράξεών τους, έπρεπε απλώς να τις ζήσουν: να βιώσουν τη γέννηση της αδελφότητάς τους, την δημιουργία της συμμορίας, το νόημα του πολέμου, την ψευδαίσθηση της φιλοδοξίας, την κατάκτηση της εξουσίας, τις μη αναστρέψιμες συνέπειες των εγκληματικών πράξεων, την απώλεια της αθωότητας, την αδυναμία της επιστροφής στην ξέγνοιαστη εφηβεία, και την τελική ήττα.”

 

Διαβάστε   Η Εξουσία του Σκύλου

Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης (Piranhas / La Paranza dei Bambini)

Σκηνοθεσία: Κλαούντιο Τζιοβανέζι

Ηθοποιοί: Φραντσέσκο ντι Νάπολι, Βιβιάνα Απρέα, Αρ Τεμ

Διάρκεια: 105′

Η ταινία προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019