‘Εφυγε από τη ζωή ο “replicant” Ρούτγκερ Χάουερ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο σπουδαίος Ολλανδός ηθοποιός Ρούτγκερ Χάουερ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στις 19 Ιουλίου, και του οποίου η κηδεία έγινε σήμερα.

Ο Ρούτγκερ Χάουερ έγινε γνωστός για τον ρόλο του ως cyborg (ανδροειδές) Roy Batty στην εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ (1982). Πρωταγωνίστησε επίσης στις ταινίες “Ladyhawke“, “The Hitcher” και “Batman Begins”.

Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, σκηνοθέτης των ταινιών “The Shape of Water” και “Pan’s Labyrinth”, έσπευσε να αποδώσει φόρο τιμή στον Χάουερ, χαρακτηρίζοντας τον «ηθοποιό με ένταση, βάθος, γνήσιο και μαγικό, που έφερε αλήθεια, ομορφιά και δύναμη στις ταινίες του».

Σε μια από τις πιο διάσημες σκηνές του Blade Runner, ο Roy Batty, που αντιλαμβάνεται πως το τέλος πλησιάζει στέκεται πάνω από τον διώκτη του (Χάρισον Φορντ) και αφού του σώζει τη ζωή ξεκινά έναν μονόλογο που αναπαράχθηκε  άπειρες φορές από τότε:

«Είδα πράγματα που εσείς οι άνθρωποι δεν θα πιστεύατε. Επιτέθηκα σε φλεγόμενα πλοία στον ώμο του Ωρίωνα. Παρακολούθησα C-Beams να αστράφτουν στο σκοτάδι πλάι στην Πύλη Τανχάουζερ. Όλες αυτές οι στιγμές θα χαθούν στον χρόνο, σαν δάκρυα στη βροχή. Είναι ώρα να πεθάνω».

Ήταν τέτοια η δύναμη της συγκεκριμένης σκηνής που περιελήφθη ως έξτρα κομμάτι στο soundtrack της ταινίας. Εκείνο που έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον είναι πως ο ηθοποιός αυτοσχεδίασε πλήρως, απογειώνοντας την κινηματογραφική εικόνα. «Κράτησα δύο γραμμές, γιατί σκέφτηκα πως ήταν ποιητικές» έλεγε χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του ο Ρούτγκερ Χάουερ.

Ο Ρούτγκερ Χάουερ γεννήθηκε το 1944 στο Μπρέκελεν, μεγάλωσε στο Άμστερνταμ και υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως ιατρικό προσωπικό στον στρατό. Σπούδασε υποκριτική στην Ακαδημία Θεάτρου και Χορού του Άμστερνταμ. Ο Πολ Βερχόβεν του πρόσφερε τον πρώτο σημαντικό ρόλο της καριέρας του στην τηλεοπτική σειρά Floris το 1969, ενώ ακολούθησε ένας ακόμη χαρακτηριστικός ρόλος στην ταινία Turkish Delight το 1973. Κέρδισε την προσοχή και τις εντυπώσεις του Χόλιγουντ όταν υποδύθηκε έναν σκληρό, ψυχοπαθή τρομοκράτη στην ταινία Nighthawks με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε το 1981, και ακολούθησε ο ρόλος του Roy Batty στο Blade Runner.

 

Διαβάστε   Ο ρόλος της μουσικής στον βωβό κινηματογράφο