Το σεξ και πώς να το αποκτήσετε…

Του Νίκου Αρτινού

Ο άντρας είναι(;) κυνηγός! Λατρεύει να παγιδεύει όλο και πιο πολλές γυναίκες στα δίχτυα του και αυτές – είναι αλήθεια – το χαίρονται που είναι θύματα ενός τέτοιου άντρα. Το όνομα του είναι Άλφι, έχει πάντα εύκαιρα πολλά προφυλακτικά – τη μόνη φορά που έκανε σεξ χωρίς προφυλακτικό ήταν με την γυναίκα του καλύτερού του φίλου και αυτή έμεινε έγκυος! – και έχει το χαρισματικό παρουσιαστικό του Τζουντ Λο, του ταλαντούχου Εγγλέζου ηθοποιού, ο οποίος υποδύεται έναν σοφέρ που δουλεύει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και ο οποίος εκτός από ροζ πουκάμισα που αλλάζει, αλλάζει και τις γυναίκες σαν τα… πουκάμισα! Ο Τζουντ Λο είναι όμορφος και αναμφίβολα παίζει πολύ καλά. Επιπλέον, νομίζω πως είναι ο ιδανικός ηθοποιός, ο οποίος εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο, πως γίνεται η (κινηματογραφική) αναζήτηση και τελικά, η (κινηματογραφική) κατάκτηση του σεξ στα πρώτα χρόνια του εικοστού πρώτου αιώνα.

Αλλά… υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» και αυτό έχει να κάνει με την πρωτότυπη ταινία του 1965 με πρωταγωνιστή τον Μάϊκλ Κέην ο οποίος  οφείλει την διεθνή του αναγνώριση στον ρόλο του Άλφι και ομολογουμένως πέρα από τις ερμηνευτικές του δυνατότητες, αποδίδει στον Άλφι μια ωμή σεξουαλικότητα, που έκανε το φιλμ σημαία των SWINGING SIXTIES (σεξουαλική ελευθερία, κοινωνική και καλλιτεχνική επανάσταση στη δεκαετία του ΄60, με έδρα το Λονδίνο)  και που ο Τζουντ Λο, δυστυχώς, δεν έχει… Βέβαια και οι εποχές ήταν διαφορετικές. Το σεξ δεν έκρυβε κινδύνους εκείνη την εποχή και ο Άλφι του Μάϊκλ Κέην ήταν ένας αδίστακτος και μισογύνης – κατά βάθος – κυνηγός που κοιμόταν εδώ και ξύπναγε…αλλού!

Διαβάστε   Το δίλημμα της Κοπεγχάγης: καρχαρίας ή σταύρωση;

Ο «Άλφι» του Τσαρλς Σάϊερ εκτυλίσσεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, εκεί όπου εκτυλίσσονται και οι ιστορίες του “Sex and the City”, η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά στην οποία οι γυναίκες είναι οι αδίστακτοι κυνηγοί του sex και οι άντρες τα άμοιρα αντικείμενα! Ο Άλφι μιλάει συνεχώς στην κάμερα, οι γυναίκες ηθοποιοί είναι πανέμορφες αλλά μάλλον αυτή η κατάσταση γίνεται πολύ άβολη αφού ξέρουμε πλέον ότι η εποχή του «άντρα-κυνηγού» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο Τσαρλς Σάϊερ αποδεικνύεται λίγος στην σκηνοθεσία ενώ ο Τζουντ Λο – κακά τα ψέματα – δεν είναι ο Μάϊκλ Κέην.  Εν κατακλείδι η ταινία αποτυγχάνει να παρουσιάσει τον άντρα κυνηγό του 2004, και τελικά φτάνεις στο σημείο να νιώθεις οίκτο για τον Άλφι, ο οποίος μοιάζει τελικά ως θήραμα παρά κυνηγός…

 

 

Alfie  (2004)

Σκηνοθεσία: Τσαρλς Σάϊερ

Ηθοποιοί: Τζουντ Λο, Σούζαν Σάραντον, Μαρίζα Τομέι, Σιένα Μίλερ, Ομάρ Έπς, Νία Λόνγκ, Τζέιν Κρακόβσκι.

Διάρκεια: 103΄