Δώδεκα διεθνή φεστιβάλ ιδρύουν το δίκτυο “Europa Film Festivals”…

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Galway (Galway Film Fleadh) και το Φεστιβάλ της Πόλης του Λουξεμβούργου (Luxembourg City Film Festival) ανακοινώνουν τη δημιουργία ενός νέου φεστιβαλικού δικτύου, το Europa Film Festivals, στο οποίο συμμετέχει ως συνιδρυτής το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (ένα από τα δώδεκα συνολικά ιδρυτικά Φεστιβάλ – μέλη), εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Το Europa Film Festivals ξεκίνησε σαν ένα έργο της Galway Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα συνέδριο κατά τη διάρκεια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Galway (Galway Film Fleadh) το 2017, όπου και τέθηκαν τα θεμέλια για αυτή τη συνεργασία.

Ο πρωταρχικός σκοπός του δικτύου είναι να επισημοποιήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, στρατηγικής και τρόπου σκέψης ανάμεσα στα Φεστιβάλ-μέλη τα οποία θα εκπροσωπούν μια φωνή στην Ευρώπη. Το Δίκτυο θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα συμφωνήσει σε κοινές θέσεις και προοπτικές πάνω σε καίρια ζητήματα. Θα είναι ικανό να αναπτύσσει πόρους, επιχειρηματικά μοντέλα, πρακτικές και υποδομές ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να υποστηρίζει μέλη στο ανερχόμενο κινηματογραφικό οικοσύστημα, προσφέροντας μια ευκαιρία ενδυνάμωσης των κινηματογραφικών Φεστιβάλ.

Η Πρόεδρος του Europa Film Festivals και CEO του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Galway, Μίριαμ Άλεν (Miriam Allen), αναφέρει σχετικά: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε το δίκτυό μας, και ανυπομονούμε να συμβάλλουμε στο σπουδαίο έργο που μπορούν να επιτύχουν από κοινού στο μέλλον τα Φεστιβάλ-μέλη του Europa Film Festivals».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της πόλης του Λουξεμβούργου (Luxembourg City Film Festival), Αλέξις Ζανκοσά (Alexis Juncosa), και Αντιπρόεδρος του Europa Film Festivals, αναφέρει για την ίδρυση του δικτύου: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που λαμβάνουμε μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία γεννήθηκε από την κοινή επιθυμία να δημιουργήσουμε μια συμμαχία που να συνδυάζει τις δυνάμεις των εμπλεκόμενων Φεστιβάλ και να επωφεληθεί από τις μοναδικές τους δυναμικές. Ελπίζουμε ότι αυτός ο συνασπισμός θα εξελιχθεί σε έναν θετικό και ουσιαστικό εταίρο διαλόγου και φρέσκων ιδεών.  Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες αυτής της Ευρωπαϊκής συμμαχίας οριστικοποιούνται αυτή την περίοδο, και μια πιο συγκεκριμένη επικοινωνία τους θα είναι έτοιμη κοντά στη διενέργεια της διαδικτυακής Αγοράς του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Galway (The Marché du film Online and Galway Film Fleadh)».

Διαβάστε   Οι ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων του 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Europa Film Festivals έχει ως στόχο να μεγιστοποιήσει την ευρύτερη εμπειρία, τη γνώση και τη δημιουργικότητα των μελών του σε ένα βιώσιμο και διαρκώς εξελισσόμενο δίκτυο. Σε συνεργασία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Galway 2020 και το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Galway, τα Φεστιβάλ-μέλη του Europa Film Festivals θα συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα «Περιφερειακά Οράματα» (Peripheral Visions), ένα διαγωνιστικό τμήμα ταινιών με θεματική «Γλώσσα, Τοπίο και Μετανάστευση» (Language, Landscape and Migration). Οι ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες για θέαση διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του Galway Film Fleadh, από τις 7 έως και τις 12 Ιουλίου 2020 και η ταινία που θα διακριθεί θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας 3000 ευρώ.

Η Μέριλιν Γκόχαν-Ρένταν (Marilyn Gaughan-Reddan), Διευθύντρια Προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Galway 2020 σχολιάζει: «Η ομάδα του Galway 2020 είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το διαγωνιστικό τμήμα «Περιφερειακά Οράματα» (Peripheral Visions) του Europa Film Festivals, καθώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πανευρωπαϊκό εγχείρημα που ταιριάζει στο πρόγραμμά μας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θα θέλαμε να συγχαρούμε το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Galway για την οργάνωση και υλοποίηση μιας τόσο καταπληκτικής εκδήλωσης και ανυπομονούμε να δούμε όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς να ευδοκιμούν».

 

Τα Φεστιβάλ – μέλη του Δικτύου Europa Film Festivals και οι εκπρόσωποί τους είναι οι εξής:

Miriam Allen (Chair) – Galway Film Fleadh, Ireland

Alexis Juncosa (Vice-Chair) – Luxembourg City Film Festival, Luxembourg

Michele Devlin – Belfast Film Festival, Northern Ireland

Hrönn Marinósdóttir – Reykjavik International Film Festival, Iceland

Alejandro Díaz Castaño – Gijon International Film Festival, Spain

Διαβάστε   Ο Covid-19 βγάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου... off-season!

Fredau Buwalda – Noordelijk Film Festival, The Netherlands

Kathrin Kohlstedde – Filmfest Hamburg, Germany

Nektarios Sakkas – Athens International Film Festival, Greece

Emmanuel Cuénod – Geneva International Film Festival, Switzerland

Guilhem Caillard –  Festival de Films CINEMANIA, Montreal, Canada

Milja Mikkola – Midnight Sun Film Festival, Finland

Johanna Caraire – Festival International du Film Indépendant de Bordeaux, France