Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών VR / Virtual Reality στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μετά την πρεμιέρα του στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, το νέο Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών VR / Virtual Reality επανέρχεται στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά με ντοκιμαντέρ φτιαγμένα στα πρότυπα της VR τεχνολογίας. Η εικονική πραγματικότητα είναι ήδη κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τεχνολογική καινοτομία. Είναι ένα νέο μέσο που ανοίγει συναρπαστικούς δρόμους στην κινηματογραφική εμπειρία και τέχνη.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος VR του 20ού ΦΝΘ είναι οι Γιώργος Δρίβας (εικαστικός), Κίρστεν Κίνινγκερ (κριτικός κινηματογράφου, μοντέρ) και Μπρις Λενέ (σκηνοθέτης, δημοσιογράφος, οπερατέρ, μοντέρ). Η επιτροπή θα απονείμει βραβείο Καλύτερης Ταινίας που συνοδεύεται από 3.000 ευρώ, σε ένα φιλμ του Διαγωνιστικού. Το χρηματικό έπαθλο προσφέρει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους στoν χώρο INVR (Αριστοτέλους 6). Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ ανά προβολή.

 

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό τμήμα VR:

Πνεύμα του Μαλάουι / Ghost of Malawi

(Δανία, 2018)

Σκηνοθεσία: Γιόχαν Κνάτραπ Γένσεν / Johan Knattrup Jensen. Έγχρωμο 11’

Αιωρείσαι πάνω από ένα πλατύ ποτάμι, με καταπράσινα λιβάδια να σε περιβάλλουν. Σιγά σιγά, αρχίζεις να κινείσαι προς τα μπρος. Καθώς κατεβαίνεις το ποτάμι, το τοπίο γίνεται άνυδρο, γεμάτο εξαθλίωση. Σαν φάντασμα, σαν ένα πνεύμα του νερού, διασχίζεις μια μέρα της ζωής του Έντουαρντ και της οικογένειάς του σ’ ένα χωριό του Μαλάουι. Ένα έθνος αντιθέσεων. Ένα έθνος χωρίς νερό…

Είδα το μέλλον / I Saw the Future

(Γαλλία, 2017)

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Βοτιέ / François Vautier. Έγχρωμο 5’

Σ’ ένα πυκνό σκοτάδι που θα μπορούσε να μοιάζει με το σύμπαν, ακούμε τη φωνή του Άρθουρ Κλαρκ, ενώ το πρόσωπό του ξεπροβάλλει στο βάθος – πρόκειται για υλικό από το αρχείο του BBC. Ο φημισμένος συγγραφέας του 2001: Η οδύσσεια του διαστήματος μας μιλά για την έλευση της ψηφιακής επανάστασης, δείχνοντας πόσο μπροστά ήταν από την εποχή του. Μια πρόσκληση σ’ ένα ταξίδι, μια απόκοσμη μορφή ποίησης που βιώνεται ως «εμβύθιση».

Διαβάστε   Οι ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2018

Η τελευταία καρέκλα 1&2 / The Last Chair 1&2

(Ολλανδία, 2017)

Σκηνοθεσία: Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν / Anke Teunissen, Jessie van Vreden, Έγχρωμο, 15΄ / 18΄

Ένα ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας για το τελευταίο στάδιο της ζωής. Μέσα από έναν συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών εικόνας, ήχου και ανιμέισον, μπαίνουμε στη θέση του Φρεντ ή του Έγκμπερτ.

Μετέωροι / Limbo

(Ηνωμένο Βασίλειο, 2017)

Σκηνοθεσία: Σεχάνι Φερνάντο / Shehani Fernando. Έγχρωμο, 8΄

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περίπου 31.500 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι περιμένουν την επίσημη απόφαση για την παραμονή τους. Η ταινία μάς επιτρέπει να βιώσουμε τι σημαίνει να ζεις αυτή την περίοδο στο «καθαρτήριο», εν αναμονή μιας απόφασης που θα επηρεάσει το υπόλοιπο της ζωής σου.

Γράμματα στον πατέρα μου / Notes to my Father

(Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ – Ινδία, 2017)

Σκηνοθεσία: Τζαΐσα Πάτελ / Jayisha Patel. Έγχρωμο, 11’

Το πρώτο VR 360 μοιρών και ζωντανής δράσης σχετικά με το τράφικινγκ μάς μεταφέρει στην επαρχία της νότιας Ινδίας. Αφηγείται μια ιστορία αγάπης, πένθους και συμφιλίωσης ανάμεσα σ’ έναν πατέρα και σε μια κόρη που πέρασε την εφηβεία της σ’ έναν οίκο ανοχής. Μια ιστορία για την επιβίωση, την αντοχή και την ελπίδα, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ξετυλίγεται μέσα από ένα μείγμα τεχνικών θεάτρου και τεκμηρίωσης.

Το πάρτι / The Party

(Ηνωμένο Βασίλειο, 2017)

Σκηνοθεσία: Σεχάνι Φερνάντο, Άνρικ Μπρεγκμαν / Shehani Fernando, Anrick Bregman. Έγχρωμο, 7΄

Ακόμη κι οι πιο απλές, καθημερινές καταστάσεις μπορεί να αποβούν αγχωτικές για τα άτομα που κινούνται στο φάσμα του αυτισμού. Μπαίνουμε για λίγο στη θέση της 16χρονης Λάιλα, που είναι καλεσμένη σ’ ένα πάρτι γενεθλίων. Ακούμε τις βαθύτερες σκέψεις της και νιώθουμε πόσο έντονη μπορεί να είναι μια τέτοια περίσταση.

Διαβάστε   Με Ζαν Βιγκό κλείνει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πλανήτης / Planet

(Γαλλία, 2017)

Σκηνοθεσία: Μόμοκο Σέτο / Momoko Seto. Έγχρωμο 7΄

Στα χαλάσματα ενός κόσμου φυτρώνουν μόνο μανιτάρια και μύκητες, μέσα στα γιγαντιαία σώματα αποξηραμένων εντόμων. Κάθε που αλλάζει ο καιρός, η βροχή ποτίζει τον άνυδρο πλανήτη, ώσπου σταδιακά τον πλημμυρίζει. Μέσα στο νερό γεννιέται ένα οικοσύστημα όπου ζουν τεράστιοι σαρκοβόροι γυρίνοι…

 

*Η φωτογραφία του θέματος είναι από την ταινία Limbo