Για άντρες που βρίσκονται, πάνω, κάτω και “πλαγίως”, στα σαράντα…

Του Νίκου Αρτινού

O Μάιλς Φέιμοντ, ένας αποτυχημένος συγγραφέας που διδάσκει αγγλικά σε ένα γυμνάσιο παίρνει τον φίλο του Τζακ, έναν πρώην σταρ – ηθοποιό για ένα ταξίδι στη “χώρα του κρασιού” στην Καλιφόρνια. Εκεί εξερευνούν τη φύση των αποτυχιών τους και επανεξετάζουν τις σχέσεις τους. Ο Τζακ, έτοιμος να παντρευτεί έχει μια παράλληλη σχέση και αναρωτιέται για το κατά πόσον θα μπορούσε να διακόψει αυτή τη σχέση. Ο Μάιλς, πρόσφατα χωρισμένος, αναρωτιέται κατά πόσον έκανε τη σωστή επιλογή.

Μια απολαυστικότατη, αμερικάνικη κωμωδία που μιλάει στις καρδιές των ανδρών που βρίσκονται-πάνω, κάτω και πλαγίως-στα σαράντα. Το φιλμ τα έχει όλα: εμπνευσμένη σκηνοθεσία από τον ελληνικής καταγωγής, Αλεξάντερ Πέιν (Πολίτης Ρουθ, Η Εκλογή, Σχετικά με τον Σμιντ, Οι Απόγονοι, Nebraska, Μικρόκοσμος), ο οποίος μετατρέπει τα συναισθηματικής βαρύτητας στοιχεία της ιστορίας σε αστείες και συνάμα συγκινητικές σκηνές, καλογραμμένο σενάριο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για διδασκαλία στις σχολές σεναριογράφων και ένα κουαρτέτο εξαιρετικών ηθοποιών που ζουν, στην κυριολεξία, τους ρόλους τους.

Ο Πέιν «ανακατεύει» με μαεστρία τα συστατικά του και τελικά φτιάχνει ένα «μεθυστικό» κρασί κάτι που φαίνεται παντού: στην γοητεία του, στις ανθρώπινα εύθραυστες αδυναμίες και στο λεξιλόγιό του. Οι δύο φίλοι δοκιμάζουν κρασιά στους αμπελώνες της Καλιφόρνιας, «αμπελοφιλοσοφώντας» ώσπου-τι πιο φυσικό- στην παρέα τους προστίθενται δύο γυναίκες…Έ, από κει και μετά τα πράγματα έρχονται στην σωστή τους θέση. Τα γέλια μπερδεύονται θαυμάσια με τα δραματικές στιγμές και οι ηθοποιοί κάνουν θαύματα μιλώντας για την ζωή και τα τερτίπια της, για τις χαμένες ευκαιρίες, για τις λανθασμένες επιλογές για τον χρόνο που περνάει και τελικά η αίσθηση που έχεις είναι σαν να έχεις πιει κρασί-νέκταρ που σε αναζωογονεί και σε καμιά περίπτωση δεν σου φέρνει πονοκέφαλο.

Διαβάστε   Ένας κατάσκοπος...υπεράνω πάσης υποψίας!

Σας προτρέπω χωρίς δισταγμό, να ανακαλύψετε ξανά αυτή την υπέροχη ταινία του Πέιν και να αφεθείτε στις εξαίρετες κινηματογραφικές…οινοποσίες του «Πλαγίως».

*Το φιλμ  βραβεύτηκε με δύο Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου) και με Όσκαρ και BAFTA Σεναρίου.

Πλαγίως-Sideways (2004)

ΣΚΗΝOΘΕΣΙΑ : Αλεξάντερ Πέιν

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Πολ Τζιαμάτι, Βιρτζίνια Μάντσεν, Σάντρα Ο, Τόμας Χέιντεν Τσερτς

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 127′