Από το “Contagion” μέχρι το “Star Wars”, αυτές οι ταινίες προέβλεψαν με ακρίβεια πώς θα μοιάζει το μέλλον…

Από Mailonline Reporter (Μετάφραση-Απόδοση στα ελληνικά: Καλλιόπη Αλέτρα)

Οι ταινίες είναι πάντα ανατριχιαστικά ακριβείς στο όραμά τους για το μέλλον. Ενώ μερικές από τις πιο δημοφιλείς και παράξενες ιδέες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη (όπως για παράδειγμα τα ιπτάμενα αυτοκίνητα), πολλές από τις φαινομενικά ανέφικτες τεχνολογίες που παρουσιάζονται σε ταινίες δεκαετιών αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Από τεχνολογίες που μπορούν να φορεθούν μέχρι μολυσματικές ασθένειες, ακολουθούν δέκα ταινίες που προέβλεψαν με ακρίβεια το μέλλον…

Contagion (2011): 10 χρόνια πριν, όταν το Contagion κυκλοφόρησε – μια ταινία για το ξέσπασμα ενός θανατηφόρου ιού σε ολόκληρο τον κόσμο –  η επιστημονική κοινότητα είχε εντυπωσιαστεί από την ακριβή παρουσίαση του πώς έναν θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να διασπαρεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πηγαίνοντας λίγα χρόνια μπροστά, στο 2020, και η πλοκή της ταινίας μοιάζει απόκοσμα με την πανδημία τού κορωνοϊού. Ωστόσο, η ταινία τελειώνει με την δημιουργία ενός επιτυχημένου εμβολίου που σταματά την διασπορά του ιού, και κατ’ επέκταση, της πανδημίας.

 

2001: A Space Odyssey (2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος, 1968): Το αριστούργημα τού Στάνλεϊ Κιούμπρικ έφερε την επανάσταση στον χώρο τού κινηματογράφου όταν κυκλοφόρησε, και οι προβλέψεις της ταινίας για το μέλλον ήταν ανατριχιαστικά προφητικές. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που απεικονίζονται στην οθόνη ποικίλλουν, από tablets όπως το iPad, βιντεοκλήσεις, και τη Siri – τέσσερις περίπου δεκαετίες πριν αυτές εφευρεθούν πραγματικά.

 

Star Wars: A New Hope (Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο ΙV – Μια Νέα Ελπίδα, 1977): Το ολόγραμμα της Πριγκίπισσας Leia, ικετεύοντας για τη βοήθεια τού Obi-Wan Kenobi, είναι μία από τις εικόνες της πρώτης ταινίας τού George Lucas Star Wars που αντέχουν στον χρόνο. Σε φανταστικές αναπαραστάσεις ολογραμμάτων όπως αυτό έχουν αποδοθεί τα εύσημα για την πρόοδο σε πεδία όπως η επαυξημένη πραγματικότητα.

Διαβάστε   "The Mandalorian": Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του τρίτου κύκλου της σειράς

 

Star Trek: The Motion Picture (Σταρ Τρεκ: Η Ταινία, 1979): Δεκαετίες πριν την ύπαρξη του Google Translate, η πρώτη ταινία Star Trek προέβλεψε τη χρήση τής αυτόματης μετάφρασης, κάτι που συμβαίνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του φιλμ. Όταν η ταινία κυκλοφόρησε το 1979, η τεχνολογική αυτή εξέλιξη έμοιαζε μια πολύ μακρινή πραγματικότητα – κάτι που καθιστά φανερό πως η σειρά ταινιών προηγούνταν κατά πολύ της εποχής της.

 

Blade Runner (1982): Η κλασική ταινία τού Ridley Scott μάγεψε το κοινό συνδυάζοντας εντυπωσιακά δυστοπικά τοπία, ένα soundtrack με έντονο το στοιχείο τού synthesizer, και κάποιες ανατριχιαστικά ακριβείς προβλέψεις του μέλλοντος. Ευτυχώς η ανθρωπότητα έχει αποφύγει μια πυρηνική καταστροφή (μέχρι στιγμής, τουλάχιστον), όμως εικόνες πόλεων γεμάτες νέον φώτα και τεράστιες ψηφιακές πινακίδες με διαφημίσεις τής Coca-Cola δεν μοιάζουν πλέον τόσο μακρινές. Η τεχνολογία της βιντεοκλήσης που παρουσιάζεται σε αρκετές σκηνές αποτελεί επίσης ένα συνηθισμένο φαινόμενο της σύγχρονης ζωής.

 

The Terminator (Ο Εξολοθρευτής, 1984): Το τρομακτικό δυστοπικό μέλλον παρουσία ανεξέλεγκτων φονικών ανδροειδών ίσως είναι ακόμη μακριά, υπάρχει όμως κάτι που η ταινία επιστημονικής φαντασίας τού James Cameron προέβλεψε σωστά – τη χρήση drones για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο σε πολεμικές επιχειρήσεις τής σύγχρονης εποχής.

 

Back to the Future Part II (Επιστροφή στο Μέλλον 2, 1989): Από πού να ξεκινήσει κανείς όσον αφορά την κλασική ταινία τού Robert Zemeckis με θέμα το ταξίδι στον χρόνο; Θα μπορούσε να είναι τα παπούτσια Nike με δυνατότητα αυτόματης δέσμευσης, τα οποία η εταιρία πράγματι δημιούργησε το 2016, ή η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος, δυνατότητα η οποία παρέχεται από τα smartphones από το 2013. Η πιο ακριβής απεικόνιση του μέλλοντος, ωστόσο, είναι οι τεχνολογίες που μπορούν να φορεθούν, τις οποίες τα παιδιά τού Marty McFly χρησιμοποιούν στο δείπνο.

Διαβάστε   Ο Baby Yoda, θύμα της βλακώδους πολιτικής ορθότητας της εποχής μας!..

 

Total Recall (Ολική Επαναφορά, 1990): Στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του 1990 Ολική Επαναφορά, ο Arnold Schwarzenegger χρησιμοποιεί αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα – 30 περίπου χρόνια πριν η τεχνολογία αυτή αναπτυχθεί στην πραγματική ζωή. Μένει να εξακριβωθεί εάν η Tesla, η Uber και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό της Google θα διαθέτουν και έναν οδηγό ταξί – ρομπότ.

 

The Net (Παγιδευμένη στο Δίκτυο, 1995): Η ηλεκτρονική κλοπή ταυτότητας μπορεί να μην φαντάζει τόσο σοκαριστική στο σύγχρονο κοινό – φάνταζε όμως υπερβολική σίγουρα το 1995, όταν κυκλοφόρησε το Παγιδευμένη στο Δίκτυο. Το θρίλερ, με πρωταγωνίστρια τη Sandra Bullock, λειτουργεί ως μια προειδοποίηση αναφορικά με το χάος που μπορούν να προκαλέσουν οι κλέφτες δεδομένων όταν αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.

 

The Truman Show (1998): Στο Truman Show, ο Jim Carrey ήταν ένας ανυποψίαστος πρωταγωνιστής ενός τηλεοπτικού reality, του οποίου η κάθε κίνηση αποτυπωνόταν στην κάμερα για ένα ακροατήριο. Η σατιρική κωμωδία, η οποία κυκλοφόρησε πριν δύο δεκαετίες, προέβλεψε με τρομακτική ακρίβεια την ευχαρίστηση του να παρακολουθεί κανείς τηλεοπτικά shows όπως το Big Brother, το The Bachelor και το Keeping Up with the Kardashians.

 

You’ve Got Mail (Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας, 1998): Η επιτυχημένη ρομαντική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Tom Hanks και τη Meg Ryan μέσω μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων ίσως έμοιαζε εξωπραγματική το 1998 – όμως δεν είναι τόσο ασυνήθιστη στις μέρες μας, δεδομένου του ότι πλέον πολλά ζευγάρια γνωρίζονται μέσω online εφαρμογών γνωριμιών, πριν ακόμη συναντήσουν ο ένας τον άλλον στην πραγματική ζωή.

 

Enemy of the State (Δημόσιος Κίνδυνος, 1998): Η μαζική κυβερνητική παρακολούθηση παρουσιάζεται στην πιο ακραία της έκφανση στον Δημόσιο Κίνδυνο, που κυκλοφόρησε λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας. Ωστόσο, το μέλλον το οποίο η ταινία προβλέπει, και στο οποίο οι πολίτες μπορούν να εντοπιστούν μέσω δορυφόρων, κινητών τηλεφώνων και GPS, δεν μοιάζει τόσο απίθανο στη σημερινή εποχή.

Διαβάστε   "The Grey": Άλλη μια φορά στη  μάχη. Στην τελευταία καλή μάχη που θα δώσω...

 

The Matrix (1999): Με το Matrix, οι αδερφοί Wachowski παρουσίασαν μια  περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας η οποία άλλαξε εντελώς το είδος – ενώ παράλληλα προέβλεψαν όλη την πορεία τής ανόδου της εικονικής πραγματικότητας. Το σενάριο της ζωής ως ένα είδος προσομοίωσης δεν μοιάζει τόσο υπερβολικό τώρα που ο εξοπλισμός VR, η επαυξημένη πραγματικότητα και οι απομονωμένες online ζωές είναι μέρος της καθημερινότητας.

 

Minority Report (2002): Στην φουτουριστική πραγματικότητα του Minority Report του Steven Spielberg, ο ήρωας που υποδύεται ο Tom Cruise βομβαρδίζεται συνεχώς από στοχευμένες διαφημίσεις. Η τρομακτικά ακριβής πρόβλεψη των προσανατολισμένων ανά πελάτη διαφημίσεων σχεδόν πριν δύο δεκαετίες, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας, με τις καταναλωτικές συνήθειες να εντοπίζονται συστηματικά online.

 

 

V for Vendetta (2006): Το δυστοπικό μέλλον που παρουσιάζεται στην ταινία V for Vendetta, με τις ψευδείς ειδήσεις και την μαζική εξάπλωση της παραπληροφόρησης, αποτελεί ένα ατυχές κομμάτι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου σήμερα. Εικόνες από την ταινία έχουν επίσης κατακλύσει την πραγματική ζωή, με τη μάσκα τού Guy Fawkes να έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαδηλώσεων από το Χονγκ Κονκ μέχρι το Λίβανο.

 

Πηγή: dailymail.co.uk