Η Ηθική της Εκδίκησης

Του Νίκου Αρτινού

Το νοτιοκορεατικό σινεμά τείνει να γίνει ένα από τα κυριότερα και σπουδαιότερα κινηματογραφικά κέντρα του κόσμου. Σημείο αναφοράς, οι «ταινίες εκδίκησης», στις οποίες, η ηθική της αυτοδικίας αποκτά συναρπαστικές και ανάρπαστες διαστάσεις. Οι Κορεάτες κινηματογραφιστές ακολουθούν τους κανόνες και τα στερεότυπα του είδους για να τα παραβούν, η εκδίκηση προσφέρει λύτρωση και η σινεματική ταύτιση των θεατών με τα θύματα που γίνονται θύτες, επιδιώκοντας να πάρουν το αίμα τους πίσω, οδηγεί την εθνική κινηματογραφία της Νότιας Κορέας στη δημιουργία μερικών αριστουργηματικών ταινιών.
Η «ηθική της εκδίκησης», έτσι όπως περιγράφεται στις κορεάτικες παραγωγές προκύπτει ως μια διαλεκτική σχέση αίματος ανάμεσα στους ανθρώπους, που είτε εξαιτίας τυχαίων γεγονότων, είτε εξαιτίας μοιραίων περίπλοκων προσωπικών επιλογών, οδηγούνται να μισούν ένας τον άλλον θανάσιμα. Το αποτέλεσμα είναι οι Κορεατικές “ταινίες εκδίκησης” να προσφέρουν μία βίαιη τελετουργία, η οποία, ηχηρά ή σιωπηρά, γίνεται πλήρως αποδεκτή από τους θεατές. Αποτελούν, πλέον, ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος στο οποίο, η «ηθική της εκδίκησης» είναι απολαυστική ως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ:

ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ ΖΩΗ – A BITTERSWEET LIFE (2005)

Σκηνοθεσία/ Σενάριο: ΚΙΜ ΤΖΙ-ΓΟΥΝ
Πρωταγωνιστούν: ΛΙ ΜΠΙΟΥΝΓΚ-ΧΑΝ, ΚΙΜ ΓΙΑΝΓΚ-ΤΣΟΥΛ, ΣΙΝ ΜΙΝΑ
Διάρκεια: 120΄
O Σανγού δεν είναι ένας συνηθισμένος διευθυντής ξενοδοχείου.Πάντα αποφασιστικός και αποτελεσματικός, είναι και το δεξί χέρι του ‘αφεντικού’ του υποκόσμου Κανγκ. Ο σκληρός Κανγκ έχει μία αδυναμία: τη νεαρή αγαπημένη του, Χίσου. Υποπτευόμενος ότι τον απατά, αναθέτει στον Σανγού να διαλευκάνει την υπόθεση. Όταν, όμως, ο Σανγού ανακαλύψει την Χίσου στον πλευρό ενός άλλου άντρα, αποφασίζει να μην τους σκοτώσει, χωρίς καμία δικαιολογία. Ο Κανγκ τότε γίνεται έξαλλος και διατάζει τη συμμορία του να κυνηγήσει τον Σανγού που αθέτησε τις εντολές του και να τον σκοτώσει. Με ατσαλένια αντοχή, ο Σανγού, μόνος του, θα αντισταθεί σε μία ολόκληρη συμμορία… Κάθε φόνος θα τον οδηγεί όλο και πιο κοντά στον τρομερό Κανγκ.

Διαβάστε   Με τη "Nausicaa" της Ανιές Βαρντά ανοίγει η αυλαία του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

https://www.youtube.com/watch?v=0P4YG73KHHo

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ- SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE (2005)
Σκηνοθεσία/ Σενάριο: ΤΣΑΝ ΓΟΥΚ ΠΑΡΚ
Πρωταγωνιστούν: ΛΙ ΓΕΟΝΓΚ ΑΪ , ΜΑΕ ΝΤΟΥ ΝΑ, ΤΣΟΪ ΜΙΝ ΣΙΚ
Διάρκεια: 112΄
Μόλις στα 19 της χρόνια η Τζα Λι Τζεουμ, θα καταλήξει στην φυλακή και για την απαγωγή και την δολοφονία ενός παιδιού, ενεργώντας για τον μυστηριώδη κύριο Μπα-εκ, ο οποίος την πρόδωσε. 13 χρόνια στη φυλακή είναι πάρα πολλά και θα προετοιμαστεί προσεκτικά, οργανώνοντας την εκδίκηση της. Όταν θα αφεθεί ελεύθερη θα εξαπολύσει μια αρρωστημένη και βίαιη επίθεση με στόχο τον Μπαεκ. Τα πράγματα όμως δεν θα είναι καθόλου απλά και ένα απίστευτα σατανικό παιχνίδι έχει στηθεί, με τους ανθρώπους να αποτελούν πιόνια σε μια δολοφονική σκακιέρα που δεν θα βγάλει κανένα κερδισμένο.

BEDEVILLED (2010)
Σκηνοθεσία/ Σενάριο: ΤΣΟΥΛ ΣΟ ΤΖΑΝΓΚ
Πρωταγωνιστούν: ΓΙΟΝΓΚ ΧΙ ΣΕΟ, ΣΕΟΝΓΚ ΓΟΥΟΝ ΖΙ, ΜΙΝ ΧΟ ΧΟΥΑΝΓΚ
Διάρκεια: 117΄
Η Χάε-Γουόν είναι μια όμορφη ανύπαντρη 30άρα γυναίκα ή οποία εργάζεται σε τράπεζα στη Σεούλ. Είναι πολυάσχολη και γίνεται μάρτυρας σε υπόθεση απόπειρας δολοφονίας, ενώ ταυτόχρονα, τα πράγματα στη δουλειά της περιπλέκονται. Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, αναγκάζεται να πάει διακοπές στο νησί Μου-Ντο, ένα μικρό, υπανάπτυκτο νησί, που ζούσαν οι παππούδες της και που είχε μια φίλη την Μποκ-Ναμ που ακόμη της γράφει και θέλει να την επισκεφτεί στη Σεούλ, παρά το ότι η Χάε-Γουόν ποτέ δεν της απαντάει. Όταν φτάνει στο νησί, η Χάε-Γουόν σοκάρεται καθώς βλέπει τους πάντες, να φέρονται στην Μπόκ-Νάμ σαν σκλάβα…