“Έλα όπως είσαι”: μια σεξοκωμωδία για… ειδικές ανάγκες!..

Μια παρέα νεαρών με διαφορετικές αναπηρίες ξεκινούν ένα ταξίδι προς το Μόντρεαλ, προκειμένου να χάσουν την παρθενιά τους. Μια ιστορία εμπνευσμένη από την ιστορία του Asta Philpot που κάποτε έκανε ένα αντίστοιχο ταξίδι από την Αγγλία στην Ισπανία, γίνεται στα χέρια του Richard Wong μια ταινία που γκαζώνει και αστειεύεται με όποιον παίρνει τη ζωή στα πολύ σοβαρά.
Ο Scotty (Grant Rosenmeyer) είναι ένας τετραπληγικός νεαρός άνδρας, όχι ιδιαίτερα κοινωνικός και με διαρκώς ανεβασμένη… διάθεση. Οι μόνες γυναίκες στη ζωή του είναι η μητέρα του και η φυσικοθεραπεύτριά του. Για έναν 20χρονο παρθένο όμως, αυτό αποτελεί πρόβλημα, οπότε και αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το Μόντρεαλ για να λύσει το πρόβλημά του. Μόνο που δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει μόνος του.

Βρίσκει τους συνοδοιπόρους του στα πρόσωπα του Μο (Ravi Patel), ενός τυφλού φίλου του, και του Matt (Hayden Szeto), ενός νεοφερμένου στο κέντρο αποκατάστασης. Ο Scotty τους πείθει να ξεκινήσουν ένα ταξίδι με ξεκάθαρο προορισμό, κρυφά από τους υπερπροστατευτικούς γονείς τους. Μένει μια πρακτική δυσκολία: ποιος θα οδηγήσει. Βρίσκουν τη λύση στο πρόσωπο της Sam (Gabourey Sidibe, υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στη «Μονάκριβη»), μιας νοσοκόμας που θα αναλάβει τον ρόλο της οδηγού και θα εξερευνήσει μαζί τους το τι σημαίνει να σε βλέπουν ως σεξουαλικό αντικείμενο. Σύντομα, το ταξίδι τους θα γίνει η αφορμή για ένα κυνηγητό που διαπερνάει τη χώρα, καθώς οι γονείς τους, τους αναζητούν με ανησυχία, πιστεύοντας πως τα παιδιά τους δεν θα μπορέσουν να φροντίσουν τους εαυτούς τους.

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία ακολουθεί τρείς νεαρούς άνδρες με διαφορετικές αναπηρίες, που θα κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι προς το Μόντρεαλ για να… χάσουν την παρθενιά τους. Η διαδρομή, γεμάτη εμπόδια και περιπέτειες, θα τους οδηγήσει στην ανεξαρτησία τους.
Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Asta Philpot και αποτελεί remake της βραβευμένης βέλγικης ταινίας Hasta La Vista, από το 2011.

Διαβάστε   "Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών": Ένα θεαματικό φιλμ νουάρ από τον μάστερ του ατμοσφαιρικού σινεμά Guillermo del Toro

Γυρισμένο σε οκτώ πολιτείες, από το Κολοράντο μέχρι το Μόντρεαλ, το «Έλα Όπως Είσαι» είναι ένας εύγευστος ταξιδιωτικός οδηγός, δίχως τοπία και στάσεις για φωτογραφίες. Καμουφλαρισμένη ως road movie, η ιστορία είναι ένας ύμνος στη φιλία, που τελικά αποδεικνύει πως ο προορισμός έχει σημασία αλλά μερικές φορές είναι διαφορετικός από αυτόν που νομίζουμε.

Η ταινία είναι μια ήπια καταγραφή της Οδύσσειας του κάθε ταξιδιώτη, χωρίς κανείς τους να προσποιείται πως είναι άγιος. Όσο κι αν η ταινία ή το ταξίδι γίνεται με αφορμή το σεξ, «Έλα Όπως Είσαι» κάθε άλλο παρά για το σεξ μιλάει, καθώς οι ανάγκες και η αναζήτησή τους θα γίνει η αφορμή για μια αναζωογονητική κωμωδία που εν τέλει καταλήγει σε μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία για τη φιλία, την αγάπη και την ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό. Και τελικά συνειδητοποιείς ότι ο προορισμός δεν χρειάζεται πάντα GPS.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Richard Wong
Η πρώτη στιγμή που έπιασα στα χέρια μου το σενάριο του «Έλα Όπως Είσαι», ήταν περίπου στις 11 το βράδυ, ομολογουμένως μια ώρα πολύ αργά για μένα και το τελείωσα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Πιστέψτε με, το διάβασα σε χρόνο που ήταν πολύ λίγος για μένα. Και εκεί κατάλαβα πως αν γινόταν ταινία, θα ήταν τόσο καλή, όσο το σενάριο, που μόλις είχα διαβάσει.

Αυτή η υπόγεια χαρά που διαπερνούσε την ιστορία και το πάθος που κρυβόταν σε κάθε σελίδα, ίσως να είναι και εκείνα τα στοιχεία που έκαναν την ταινία να φαίνεται εύκολη, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Είχε μια φιλοδοξία «στριμωγμένη» κάπου ανάμεσα στο κωμικό στοιχείο που δημιουργεί το μεταξύ τους bonding και στην περιπέτεια ενός τέτοιου ταξιδιού. Όλοι μας έχουμε δει και αγαπήσει ταινίες με road trips, πολλές από αυτές με άνδρες ήρωες που απλά θέλουν να «γίνουν λιώμα». Και κάπου εκεί κατάλαβα, ότι συνδέοντας αυτά τα στοιχεία, στο «Έλα Όπως Είσαι», θα γινόταν κάτι τελείως διαφορετικό, θα έφτανε την εμπειρία (τους) σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Είναι ένα ταξίδι για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά δείχνουν να περνούν καλά εκεί. Προσωπικά, μπόρεσα να μπω κι εγώ σε αυτή τη παρέα, λίγο πολύ όλοι μας νομίζω.

Διαβάστε   "AIR": Η ιστορία μιας συνεργασίας που έφερε την επανάσταση στον αθλητισμό και στη σύγχρονη κουλτούρα

Σαν κοινωνία τείνουμε να αποσεξουαλικοποιούμε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες και αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να σεξουαλικοποιήσουμε μια αντίστοιχη ομάδα. Όλοι έχουμε στη ζωή μας εμπόδια, ομοίως και ο Scotty, ο Matt και ο Mo, αλλά οι όποιες αναπηρίες τους δεν αποτελούν εμπόδιο να εξερευνήσουν τη ζωή. Και κάπως έτσι, αυτή η εξερεύνηση ήταν που με ώθησε να κάνω την ταινία. Γιατί αυτό το ταξίδι διαθέτει αγώνα και πίστη. Είναι μια ανθρώπινη εμπειρία, η οποία δεν παύει να είναι ξεκαρδιστική.

Σε πρώτο πλάνο, σεβάστηκα ως σκηνοθέτης το πνεύμα της ιστορίας και τους χαρακτήρες. Ήταν για μένα ζωτικό το να έχουμε την κατεύθυνση της κοινότητας των ατόμων με αναπηρίες και την είχαμε απλόχερα. Ήθελα όλο αυτό, όπως θα το κάναμε, να μοιάζει και να είναι αληθινό, σαν τους χαρακτήρες και τα συναισθήματά τους.

Από τη μεριά του Asta Philpot
Πέρασα πολύ χρόνο με τους γονείς μου σε διακοπές στην Ισπανία, όπου και έχασα την παρθενιά μου. Εκεί συνειδητοποίησα πως ο καθένας που φέρει μια αναπηρία, πρέπει να δει την όλη ιστορία σαν κάτι που θα τον κινήσει να ανακαλύψει την αγάπη, και εν προκειμένω την σεξουαλική απόλαυση.

Αρχικά, η ιστορία μου έγινε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ από το BBC, έπειτα, το 2011, μια ταινία στο Βέλγιο και τελικά κατέληξε στην τωρινή αμερικάνικη εκδοχή, με τον Grant Rosenmeyer ως σημαιοφόρο του project, αφού εκτός από πρωταγωνιστής, είναι και παραγωγός της ταινίας.

Ο Grant έπλασε έναν χαρακτήρα, που έχει μονίμως το σεξ στο μυαλό του και λειτουργεί κωμικά προς αυτή την κατεύθυνση, κλέβοντας αρκετά στοιχεία από τον Vince Vaughn και τις ταινίες που αγαπούσε κι έβλεπε όσο ήταν ακόμα έφηβος. Ο ίδιος, μου είπε πως ήταν ο πιο απαιτητικός ρόλος της καριέρας του και συνάμα ο πιο εύκολος.

Διαβάστε   Γυναίκα σε Πόλεμο

Πολλοί με ρωτούν αν ένιωσα άβολα βλέποντας την ταινία, αλλά οτιδήποτε άλλο εκτός από άβολα ένιωσα, γιατί είδα πως όλα ήταν τόσο όμορφα και σωστά δοσμένα, από τον τρόπο που γράφτηκε το σενάριο μέχρι τον ρομαντισμό της σκηνοθεσίας.


…και τη μεριά του
Grant Rosenmeyer
Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Asta Philpot, η ιστορία του οποίου ενέπνευσε την ταινία, και πάνω του στηρίχτηκε εξ’ ολοκλήρου ο ρόλος μου. Πέρασα μαζί του αρκετό χρόνο μέσω Skype και FaceTime, καθώς ήταν στην Αγγλία. Μιλούσαμε για ώρες και με «προπόνησε» πώς να στέκομαι και να κινούμαι, αλλά κυρίως πώς να σκέφτομαι και αυτό ήταν το σημαντικότερο που αποκόμισα από την όλη μας επαφή.

Ίσως να βοήθησε και το γεγονός πως με την αδερφή μου για αρκετά χρόνια φροντίζαμε τον θείο μας, που ήταν ακρωτηριασμένος και υπήρξε αληθινή έμπνευση για εμάς, καθώς ποτέ του δεν χρησιμοποίησε την κατάστασή του ως δικαιολογία για το οτιδήποτε, ήταν αυτό που λέγαμε αντι-θύμα.

Info – Μην σηκωθείτε να φύγετε όταν η ταινία τελειώσει, αφού στα final credits θα δείτε υλικό από τον ακτιβιστή Asta Philpot, που μιλάει σε τηλεοπτική εκπομπή για το πώς η ιστορία του ενέπνευσε την ταινία.

 

Έλα όπως είσαι (Come As You Are, 2019)

Σκηνοθεσία: Richard Wong

Ηθοποιοί: Grant Rosenmeyer, Ravi Patel, Gabourey Sidibe, Hayden Szeto, Janeane Garofalo, Frank Kasy, Delaney Feener

Διάρκεια: 106’

Από τις 23/7/2020 στους ελληνικούς κινηματογράφους