Ο Πρώτος Άνθρωπος

Η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Whiplash» και του «La La Land», αποτελεί ένα συγκινητικό biopic του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969.

Η ταινία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέιμς Χάνσεν, «First Man: A Life of Neil A. Armstrong». Τη σεναριακή διασκευή για τη μεγάλη οθόνη έχει κάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Spotlight», Τζος Σίνγκερ.

Το φιλμ ακολουθεί την πορεία του Άρμστρονγκ από το 1961 έως το 1969, την περίοδο δηλαδή που η NASA προετοίμαζε πυρετωδώς το θρυλικό διαστημικό της πρόγραμμα, ώστε να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι. Ο αγώνας αυτός οδήγησε σε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες και σπουδαίες αποστολές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον Νταμιέν Σαζέλ στις ιστορίες του, είναι το προσωπικό κόστος στον άνθρωπο, κατά την επίτευξη ενός στόχου και αν τελικά αυτή η θυσία αξίζει το τίμημα. Όπως ακριβώς διαχειρίστηκε την μουσική πειθαρχία στο Whiplash (2014) και την καλλιτεχνική φιλοδοξία στη μουσικοχορευτική παραζάλη του La La Land (2016), ο Σαζέλ αυτή τη φορά αφήνοντας κατά μέρους τις jazz εμμονές του, εξερευνά την ιδέα της «απόλυτης αποστολής». Μας αποκαλύπτει έτσι τον πρώτο άνθρωπο που τόλμησε το αδιανόητο και μας βυθίζει σε αυτό το καταπληκτικό και δύσκολο ταξίδι.

Πέρα από την απεικόνιση του παθιασμένου, αδάμαστου, ανυπότακτου ήρωα, υπάρχει και η δραματική φιγούρα της συζύγου του, της Τζάνετ Άρμστρονγκ (την υποδύεται η Κλερ Φόι). Πρόκειται για μια γυναίκα που καλείται να χτίσει τη ζωή της γύρω από έναν περιπετειώδη άνθρωπο, κάνοντας σημαντικές θυσίες στον βωμό του απροσδόκητου ταξιδιού που θα γράψει ιστορία. Ενώ ο Νιλ Άρμστρονγκ ταξιδεύει προς τον ουρανό, η Τζάνετ πρέπει να χειριστεί την επίγεια θλίψη της απώλειας και να είναι ταυτόχρονα η πνευματική ραχοκοκαλιά του εκκολαπτόμενου διαστημικού προγράμματος.

Διαβάστε   2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος: εορτασμός της επετείου των 50 ετών της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ο «Πρώτος Άνθρωπος» αποκαλύπτει την ιδιωτική ζωή του παγκόσμιου ήρωα και τις άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές του χαρακτήρα του, ενώ βασίζεται στην λεπτομερή βιογραφία του αστροναύτη. Ο ίδιος ο Άρμστρονγκ ήταν ένας πολύ ιδιωτικός και απομονωμένος άνθρωπος, και λίγο πριν πεθάνει στις 25 Αυγούστου 2012, είχε προλάβει να δώσει το πράσινο φως στους παραγωγούς για το ξεκίνημα της ταινίας. Η παραγωγή άρχισε να εξελίσσεται δραματικά όταν στην εικόνα μπήκε ο σκηνοθέτης Ντάμιεν Σαζέλ, όταν ακόμα ετοίμαζε τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του La La Land.

Ο Σαζέλ ήθελε να προσεγγίσει την ιστορία σαν ένα ψυχολογικό θρίλερ και είχε εμμονή με τις αθέατες λεπτομέρειες της τεχνολογίας και με την αυθεντικότητα στην ανασύσταση εποχής. Απαιτούσε ρεαλιστική την κάθε λεπτομέρεια στην οθόνη. Η σκέψη που του πυροδότησε την φαντασία ήταν ότι «σήμερα έχουμε υπολογιστές που χωράνε στις τσέπες μας και που είναι πιο ισχυροί από εκείνους που μας έφεραν στο φεγγάρι. Ξεχνάμε ότι όταν εκείνοι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να στείλουν έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, δεν είχαν την τεχνολογία που είχαμε σήμερα».

Ο ίδιος ο Σαζέλ δήλωσε: «Πριν ξεκινήσω να δουλεύω στον Πρώτο Άνθρωπο, ήξερα την ιστορία της αποστολής στο φεγγάρι – αλλά λίγο διαφορετικά. Μόλις άρχισα να τη σκαλίζω, έμεινα έκπληκτος με την τρέλα και τον κίνδυνο της επιχείρησης. Ήθελα να καταλάβω τι ώθησε αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο διάστημα και τι αισθάνοταν εκείνη τη στιγμή».

Παρόλο που τα αποτελέσματα της αποστολής του Apollo 11 είναι γνωστά, η αποφασιστικότητα του ανθρώπου που έκανε το πρώτο βήμα, είναι ένα μυστήριο. Αυτό είναι το συναισθηματικό ταξίδι ενός ατόμου που προσπαθεί να είναι πατέρας και σύζυγος, ενώ μπαίνει μπροστάρης σε αυτό το κοσμικό ταξίδι, σε μια χρονική διάρκεια που εκτείνεται από το 1961 έως το 1969.

Διαβάστε   "22 Ιουλίου": μια ταινία του Netflix για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του 2011 στη Νορβηγία

Η δημιουργική χημεία του Σαζέλ με τον Ράιαν Γκόσλινγκ (“Drive”, “Blue Valentine”),  έφερε τον βραβευμένο ηθοποιό στο ρόλο του αστροναύτη. Ο Γκόσλινγκ άκουσε πολλές ιστορίες, έθεσε χιλιάδες ερωτήσεις και ήθελε να βυθιστεί πλήρως στον ρόλο. Η ίδιος ο Γκόσλινγκ δήλωσε «ανυπομονούσα να μάθω τον βαθμό της απώλειας που ένοιωθε ο Νιλ και η σύζυγός του Τζάνετ, πριν και κατά τη διάρκεια αυτών των ιστορικών αποστολών. Αν εκτιμούσε πλήρως την επικινδυνότητα των αποστολών. Το πόσο κλειστοφοβικές και ευαίσθητες ήταν αυτές οι διαστημικές κάψουλες. Πόσο πρωτόγονη ήταν η τεχνολογία με τα σημερινά πρότυπα».

Έχοντας κάνει εκτεταμένες έρευνες στη NASA και τις αποστολές που οδήγησαν στο Apollo 11, ο Σαζέλ ήταν πλέον εξοικειωμένος με τις επιχειρήσεις στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy. Η NASA είχε εμπλακεί στενά με την παραγωγή και άνοιξε τις πόρτες της στους συντελεστές δίνοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση αστροναυτών, στον έλεγχο πτήσεων και στους μηχανικούς.

 

Ο Πρώτος Άνθρωπος (The First Man)

Σκηνοθεσία: Ντάμιεν Σαζέλ

Ηθοποιοί: Ράιαν Γκόσλινγκ, Κλερ Φόι, Κρίστοφερ Άμποτ, Κάιλ Τσάντλερ

Διάρκεια: 141΄

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στη χώρα μας στις 18 Οκτωβρίου