Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας “Corpus Christi” στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού

Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου και ώρα 9:00 το πρωί προγραμματίζεται η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας Corpus Christi στο 2ο ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας)  Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλλης» το οποίο στεγάζεται εντός του σωφρονιστικού καταστήματος Kορυδαλλού.

Είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά της κινηματογραφίας όπου ταινία που κυκλοφορεί στις αίθουσες, πραγματοποιεί την επίσημη πρεμιέρα της εντός φυλακών. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι δε θα είναι άλλοι από τους μαθητές του Σχολείου οι οποίοι αναμένουν με ανυπομονησία αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση κοινωνικής και πολιτιστικής αποδοχής. Την προβολή τις ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους κρατούμενους και κριτικούς κινηματογράφου.

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Corpus Christi ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ JAN KOMASA, ΠΟΛΩΝΙΑ, 2019 (από την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 στους ελληνικούς κινηματογράφους)

ΣΥΝΟΨΗ

Το Corpus Christi είναι η ιστορία του νεαρού Ντάνιελ, ενός 20χρονου που κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο αναμορφωτήριο βιώνει την πνευματική μεταμόρφωση του. Θέλει να γίνει ιερέας αλλά αυτό είναι αδύνατο εξαιτίας του ποινικού του μητρώου. Όταν τον στέλνουν να εργαστεί στο ξυλουργείο μιας κωμόπολης, κατά την άφιξή του προσποιείται τον ιερέα και καταλήγει να αναλάβει καθήκοντα στην τοπική ενορία. Η άφιξη του νεαρού χαρισματικού ιεροκήρυκα δίνει την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία, που ταλανίζεται από ένα τραγικό συμβάν, να αποκαταστήσει την ισορροπία της.

 

2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης»

Το 2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης» ιδρύθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού (τότε Ανδρών και Γυναικών) το 2005 με διευθυντή τον Θεολόγο Γιώργο Ζουγανέλη, ο οποίος παρέμεινε στην θέση αυτή ως τον αιφνίδιο θάνατό του, στις 30/1/2016. Από τότε το Σχολείο, ως ένδειξη τιμής στον αφοσιωμένο δάσκαλο, φέρει το όνομά του, ύστερα από πρόταση των κρατουμένων μαθητών στα αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας και Δικαιοσύνης.  Τα ΣΔΕ (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας) είναι θεσμός εκπαίδευσης ενηλίκων που στοχεύσει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και χορηγεί τίτλο σπουδών ισότιμο με του Γυμνασίου. Η φοίτηση σε αυτά διαρκεί δύο σχολικά έτη και στην φυλακή βοηθά στον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής (1 ημέρα στο Σχολείο ισοδυναμεί με 2 ημέρες ποινής).

Διαβάστε   Εγκαίνια Έκθεσης "Τέχνη και Αντίσταση-Δημήτρης Οικονομίδης"