Ιστορία του Μέλλοντος. Πώς ο εικοστός αιώνας φαντάστηκε έναν «άλλο κόσμο»

Του Αντώνη Λιάκου*

Τι ρόλο έπαιξε το μέλλον στη σκέψη, στη φαντασία και στα βιώματα των ανθρώπων του εικοστού αιώνα; Μπορούμε να ανασυνθέσουμε την ιστορία του μέλλοντος στο παρελθόν; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μεθόδους της πολιτισμικής ιστορίας με σκοπό να διερευνήσουμε πώς διαμορφώθηκαν οι ιδέες, οι εικόνες και τα συναισθήματα των ανθρώπων για το μέλλον, ιδίως κατά τη διάρκεια του πρώιμου εικοστού αιώνα και στο πλαίσιο των συγκεκριμένων πολιτισμικών πρακτικών και των διανοητικών εγχειρημάτων της εποχής εκείνης; Πώς άλλαξε το «μέλλον» στο παρελθόν και πώς συνδέονταν οι μετασχηματισμοί του με ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις; Και αντίστροφα, πώς επηρέασαν οι μετασχηματισμοί του «μέλλοντος» την ιστορία του παρελθόντος;
Αυτό είναι το καινούργιο βιβλίο-προσφορά του Historein
Ιωάννα Λαλιώτου, Ιστορία του Μέλλοντος. Πώς ο εικοστός αιώνας φαντάστηκε έναν «άλλο κόσμο».
Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: http://ebooks.epublishing.ekt.gr/index.p…/historein/…/book/8

Το Historein/Ιστορείν είναι αγγλόφωνο περιοδικό ιστορίας ανοιχτής πρόσβασης, με έμφαση στην θεωρία και την ιστορία της ιστοριογραφίας. Εκδίδεται επί 17 χρόνια, από το 2000 και δημοσιεύει άρθρα μετά από αξιολόγηση (peer review). Έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα τέσσερα περιοδικά (History and Theory, Rethinking History, Storia della Storiografia) τα οποία υποστηρίζει η International Commission of History and Theory of Historiography. Στα τεύχη του έχουν συμμετάσχει με άρθρα τους κορυφαίοι της σύγχρονης ιστορικής επιστήμης και θεωρίας, όπως οι Hayden White, Pierre Nora, Joern Ruesen, Gareth Stedman Jones, Barbara Taylor, Peter Stearns, Luisa Passerini, Michael Loewy και πάρα πολλοί άλλοι. Τα τεύχη του έχουν ειδικά αφιερώματα σε συγκεκριμένες θεματικές, όπως είναι ενδεικτικά η «Δημόσια Ιστορία», η «Ιστορία των συναισθημάτων», οι «Γενοκτονίες και Νόμοι της Μνήμης», η «Ιστορία και θρησκεία», ο «Αναστοχασμός και Κριτική στην Ιστορία», το «Πώς εξελίχθηκε η ιστοριογραφία στα τελευταία είκοσι χρόνια», η «Ιστορία και σημειωτική», οι «Αυτοβιογραφίες Ευρωπαίων ιστορικών», τη συγκριτική θεώρηση της μετάβασης στη δημοκρατία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, κ.α. Η διάδοσή του είναι διεθνής και οι αναφορές στα θεματικά τεύχη του ή σε μεμονωμένα άρθρα του προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε   Παράδεισος ή Δημοκρατία;

Εκτός από το βιβλίο της Λαλιώτου, από το Ιστορειν, στην ίδια πλατφόρμα, κυκλοφορεί το βιβλίο του Μήτσου Μπιλάλη

Το Παρελθόν στο Δίκτυο: Εικόνα, τεχνολογία και ιστορική κουλτούρα στη σύγχρονη Ελλάδα (1994-2005)

Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη εκτεταμένη έρευνα πεδίου για τη συγκρότηση της ιστορικής κουλτούρας στον ελληνικό κυβερνοχώρο. Στη διάρκεια της συγκεκριμένες έρευνας μελετήθηκαν περισσότερες από 35.000 διαφορετικές ηλεκτρονικές σελίδες. Μέσα από το πλούσιο και πρωτότυπο αυτό ψηφιακό υλικό, το βιβλίο επιχειρεί να διακρίνει πως ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας κατανόησε το συλλογικό παρελθόν και την Ιστορία κατά την πιο ‘θριαμβευτική’ περίοδο της ύστερης Μεταπολίτευσης ( 1994-2005).

 *Το παραπάνω κείμενο ανέρτησε ο Αντώνης Λιάκος στην προσωπική του σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/antonis.liakos.98/posts/778270082379718

Ο Αντώνης Λιάκος είναι ομότιμος καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα (1947) και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Φυλακίστηκε από τη δικτατορία   από το 1969 έως το 1974. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία, διδακτορική διατριβή στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο ΑΠΘ, 1984.  Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ  1981-1990. Το 1988-1989 ήταν Honorary Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το 1990 εξελέγη αν. καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1994 είναι τακτικός καθηγητής. Το 1995 ήταν Επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία. Το  1996- 1997 ήταν  Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, ΗΠΑ. Το 2001 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι. Συμμετέχει στο Συμβούλιο του European Doctorate in Social History. Το 2006 επισκέπτης ερευνητής για δεύτερη φορά στο Princeton. Από το 2005 είναι μέλος του Board της International Commission for History and Τheory of Historiography και από το 2010 έως το 2015 πρόεδρος. Είναι επίσης μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού Historein/Ιστορείν.

Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του αφορά την νεώτερη και σύγχρονη ιστορία, ειδικότερα την ιστορία της συγκρότησης των εθνικών κρατών στην Ελλάδα  και στην Ιταλία, την κοινωνική ιστορία και την ιστορία της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει οκτώ βιβλία και πάνω από εξήντα   μελέτες δημοσιευμένες σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά επιστημονικά περιοδικά και ειδικούς τόμους.  Έχει διατελέσει μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Επιτροπής Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας, του ΔΣ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διηύθυνε εκδοτικές σειρές Ιστορίας στις εκδόσεις Γνώση, Θεμέλιο και τώρα  Νεφέλη.  Τα τωρινά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία και τη θεωρία της ιστοριογραφίας και τη διερεύνηση της ιστορίας ως πολιτισμικής πρακτικής. Ελαβε μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα της European Science Foundation   «National Histories in Europe (NHIST) and the Cleiohres CLIOHRES.net (“Creating Links and Innovative Overviews for a New History Research Agenda for the Citizens of a Growing Europe”. Διετέλεσε Πρόεδρος της  Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.