“Baby Reindeer”: Μια απίστευτη, αληθινή ιστορία stalking που δεν μοιάζει με καμία άλλη…

Το Baby Reindeer, η νέα μίνι σειρά-έκπληξη που κυκλοφόρησε από το Netflix στις 11 Απριλίου, δεν μοιάζει με καμία άλλη· παρουσιάζει πώς μια απλή πράξη καλοσύνης οδηγεί σε έναν δρόμο στρωμένο με εκατοντάδες ώρες φωνητικών μηνυμάτων και 40.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η σκοτεινά αστεία και δραματική σειρά της πλατφόρμας βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, σε σενάριο του Richard Gadd και με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ο οποίος μετέτρεψε το βραβευμένο μονόπρακτο του σε μια σειρά επτά επεισοδίων. Στη σειρά, τα βαριά συναισθήματα αναμειγνύονται με το χιούμορ, κα΄τι που όπως εξηγεί ο Gadd δεν αποτελεί μόνο καλλιτεχνική επιλογή, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης και την πραγματικότητα.

“Νομίζω ότι η ζωή είναι ένας συνδυασμός κωμωδίας με δράμα”, λέει ο Gadd. “Σε μερικά από τα πιο σκοτεινά μέρη που έχω βρεθεί, γέλασα με κάποιον τρόπο. Και μερικά από τα πιο αστεία μέρη στα οποία έχω βρεθεί, συμπεριλαμβανομένων των παρασκηνίων σε κλαμπ με άλλους κωμικούς, μπορεί να είναι και τα πιο καταθλιπτικά μέρη. Πάντα πιστεύω ότι η ζωή είναι ένα μείγμα από φως και σκιά. Έτσι ήθελα το Baby Reindeer να είναι ένα μείγμα και των δύο”.

Η ιστορία του Baby Reindeer επικεντρώνεται στην παράξενη και πολυεπίπεδη σχέση του κωμικού Donny Dunn (Gadd) με μια γυναίκα, τη Martha (Jessica Gunning), της οποίας η αρχικά φιλική συμπεριφορά παίρνει …καθώς αρχίζει να παρακολουθεί τον Donny ασταμάτητα.

Η πρώτη τους αλληλεπίδραση είναι αρκετά αθώα: Ενώ εργάζεται στη βάρδια του ως μπάρμαν, ο Donny δείχνει μια πράξη καλοσύνης στη Μάρθα, μια πελάτισσα η οποία είναι εμφανώς ευάλωτη. Αλλά, όπως λέει και το ρητό, “καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη”, και αυτή η τυχαία συνάντηση πυροδοτεί μια ασφυκτική εμμονή που απειλεί να καταστρέψει τις ζωές και των δύο, και αναγκάζει τον Ντόνι να αντιμετωπίσει το βαθιά κρυμμένο τραύμα του.

Διαβάστε   Δράση, σασπένς και σχολικό bullying στην πολυβραβευμένη streaming νοτιοκορεάτικη σειρά "Weak Hero Class 1"

Ενώ αυτό το είδος ιστορίας μπορεί να φαίνεται οικείο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται απλώς για μια ιστορία – αλλά για μια πραγματικότητα. Δεδομένου ότι όντως προήλθε από κάτι τόσο προσωπικό, ο Gadd απέφυγε συνειδητά τις ασπρόμαυρες, γεμάτες κλισέ αφηγήσεις stalker που έχουν ξαναγίνει, φροντίζοντας ώστε η ανθρωπιά όλων να παραμείνει ανέπαφη.

“Το stalking στην τηλεόραση τείνει να είναι πολύ σεξουαλικό. Έχει μια γοητεία. Είναι κάποιος σε ένα σκοτεινό σοκάκι, κάποιος πραγματικά σέξι, που είναι πολύ φυσιολογικός, αλλά μετά σιγά-σιγά γίνεται παράξενος”, εξηγεί ο Gadd. “Αλλά το stalking είναι μια ψυχική ασθένεια. Ήθελα να δείξω τα επίπεδα του stalking με μια ανθρώπινη ποιότητα που δεν είχα δει μέχρι τώρα στην τηλεόραση”.

Ο Gadd ξεκαθαρίζει ότι δεν ήθελε να γράψει “ένα victim narrative”. Όπως λέει: “Νομίζω ότι η τέχνη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα όταν δεν ξέρεις με ποιανού το μέρος είσαι. Ήθελα να είναι πολυεπίπεδη και να αποτυπώσει την ανθρώπινη εμπειρία. Η ανθρώπινη εμπειρία είναι ότι οι άνθρωποι είναι καλοί, αλλά έχουν κομμάτια κακού και κάνουν λάθη”.

Η ακριβής αποτύπωση της ανθρώπινης εμπειρίας σημαίνει ότι η σειρά θα μοιάζει με ένα roller-coaster με απότομες στροφές και πτώσεις. Αναμφίβολα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αυθεντικότητα του Baby Reindeer πηγάζει από το πιο ειλικρινές, απρόβλεπτο πηγαίο υλικό που υπάρχει: την πραγματική ζωή.

“Πρόκειται για αληθινή ιστορία”, λέει ο Gadd, προσθέτοντας ότι πάντα ήξερε ότι ήταν μια ιστορία που θα ήθελε να αφηγηθεί. “Ήταν μια από τις πιο έντονες περιόδους, όταν άκουγα αυτά τα φωνητικά μηνύματα. Πήγαινα για ύπνο το βράδυ και αυτά τα μηνύματα – τα λόγια της δεν έφευγαν από το μυαλό μου”.

Διαβάστε   Η νέα σειρά άνιμε του Netflix "The One Piece" ξεκινά ένα νέο ταξίδι στο έπος του Ανατολικού Μπλε

Εκείνη η επιτυχημένη παράσταση του 2019 στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου μας οδήγησε εδώ, σε μια τηλεοπτική μεταφορά που δεν είναι πλέον ένα “one-man show”, και που διεισδύει σε μια ιστορία που δεν είναι εύκολο να ειπωθεί.

Η σειρά είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix από τις 11 Απριλίου 2024.