Το “Martin Eden” στο ItalyonStage: Ο σοσιαλισμός και ο νόμος της εξέλιξης…

Ο ναυτικός Μάρτιν Ίντεν σώζει τον Αρτούρο, με καταγωγή από μεγάλη οικογένεια της βιομηχανικής αστικής τάξης. Για να τον ευχαριστήσουν, οι γονείς του Αρτούρο τον προσκαλούν στο σπίτι τους όπου γνωρίζει την Έλενα, την όμορφη αδελφή του Αρτούρο, που την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Η Έλενα, με την μόρφωσή της και τους λεπτούς τρόπους της, γίνεται η εμμονή του Μάρτιν καθώς το σύμβολο της κοινωνικής τάξης όπου ο ναυτικός φιλοδοξεί να ενταχτεί. Με μεγάλο προσωπικό κόστος ο Μάρτιν αντιμετωπίζει τα εμπόδια της ταπεινής του καταγωγής κυνηγώντας το όνειρο να γίνει συγγραφέας και, υπό την επήρεια του γέρου διανοουμένου Ρους Μπρισέντεν, προσεγγίζει τους σοσιαλιστικούς κύκλους μπαίνοντας σε τροχιά σύγκρουσης με την Έλενα και τον κόσμο της.

Η ταινία Μάρτιν Ίντεν, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον, δεν είναι μόνο η ιστορία του φιλόδοξου νεαρού λαϊκής καταγωγής που θέλει να γίνει συγγραφέας για να κατακτήσει την καρδιά της ευκατάστατης κοπέλας του: είναι επίσης η σκοτεινή αυτοπροσωπογραφία του ίδιου του Τζακ Λόντον. Εκπληκτική η ερμηνεία του ηθοποιού Λούκα Μαρινέλι στον ρόλο του Μάρτιν Ήντεν, ο οποίος σε μια από τις πιο σημαντικές σκηνές της ταινίας κηρύττει την αντίθεσή του στις αρχές του σοσιαλισμού, επιμένοντας στην ατομική ελευθερία και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας έναντι στην ανάπτυξη της “κοινωνίας των δούλων” του σοσιαλισμού (δες video).

Το φιλμ εντάσσεται στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου αφιερώματος ItalyOnStage το οποίο περιλαμβάνει έξι ταινίες επιλεγμένες από την πρόσφατη Ιταλική παραγωγή με πρωταγωνιστές μερικούς από τους πιο γνωστούς Ιταλούς ηθοποιούς.

Η ταινία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη στον σύνδεσμο https://iicateneonline.gr/ από την 1/1/2022 έως τις 14/1/2022.

Διαβάστε   Μαθητές εμπνέονται από τη "Βίαιη μετακίνηση" και σκηνοθετούν υπέροχα ντοκιμαντέρ

 

 

Martin Eden (2019)

Σκηνοθεσία: Pietro Marcello

Ηθοποιοί: Luca Marinelli, Jessica Cressy

Διάρκεια: 129 λεπτά