2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος: εορτασμός της επετείου των 50 ετών της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Η 50ή επέτειος της επικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ της Warner Bros Pictures, εορτάστηκε με την προβολή κόπιας 70mm στο 71ο ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η ταινία που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές του 20ου αιώνα.

Για πρώτη φορά η κόπια 70mm προήλθε από νέα εκτύπωση, από το αρνητικό της αυθεντικής κάμερας. Πρόκειται για μία πραγματική φωτοχημική αναδημιουργία, χωρίς ψηφιακά τρικ, αναθεωρημένα εφέ ή μοντάζ, ώστε σήμερα ν’ αναβιώνουμε την εμπειρία που έζησε το κινηματογραφικό κοινό πριν από 50 χρόνια.

Ένας μεγάλος θαυμαστής του Κιούμπρικ, ο Νόλαν συνεργάστηκε στενά με την ομάδα της Warner Bros. Pictures, καθ’ όλη τη διαδικασία του mastering. Η Κριστιάν Κιούμπρικ ανέφερε: «Είμαι ευτυχής που η ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος θα ξαναβγεί  σε 70mm, και ότι οι Κάννες επέλεξαν να την τιμήσουν. Αν ο Στάνλεϊ ήταν ζωντανός σήμερα, θα θαύμαζε τις ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν. Και έτσι, εξ ονόματος της οικογένειας του Στάνλεϊ, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Κρίστοφερ για την υποστήριξή του.»

Ο Νόλαν δήλωσε: «Μία από τις πρώτες μου κινηματογραφικές αναμνήσεις είναι η προβολή της ταινίας 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιούμπρικ σε 70mm, στο Leicester Square Theatre στο Λονδίνο με τον πατέρα μου. Η ευκαιρία να συμμετάσχεις στην αναβίωση αυτής της εμπειρίας για μια νέα γενιά και να παρουσιάσεις σε 70mm το αριστουργηματικό αυτό έργο του Κιούμπρικ, μέσα σ’ όλη την αναλογική του δόξα, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αποτελεί για μένα τιμή και προνόμιο.»

Η Warner Bros. καθώς και η Warner Bros. Home Entertainment θα συνεχίσουν τον εορτασμό αυτής της επετείου και αργότερα μέσα στη χρονιά, που θα κυκλοφορήσουν την ταινία  για πρώτη φορά σε ανάλυση 4Κ και HDR. Και αυτή η έκδοση θα γίνει σε στενή συνεργασία με τον Νόλαν και θα είναι διαθέσιμη από το φθινόπωρο του 2018.

Διαβάστε   "Στάνλεϊ Κιούμπρικ: μια κριτική ματιά στο έργο του", η νέα έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Με την ταινία αυτή, ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ επαναπροσδιόρισε τα όρια της κινηματογραφικής παραγωγής και καθιέρωσε τον εαυτό του ως έναν από τους πιο επαναστατικούς και σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Η ταινία που είχε αρχικά κυκλοφορήσει σε φορμάτ cinerama 70mm στις 4 Απριλίου 1968, πυροδότησε τη φαντασία των κριτικών και του κοινού και ο αντίκτυπός της συνεχίζει να αντηχεί μέχρι σήμερα.

 

2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey)

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ηθοποιοί: Κιρ Ντουλέα, Γκάρι Λόκγουντ, Ντάγκλας Ρέιν, Ουίλιαμ Σιλβέστερ

Διάρκεια: 161′

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους

 

Επετειακή αφίσα του John Hughes με αφορμή την επανέκδοση της ταινίας του Κιούμπρικ