1968: Στιγμές ομοψυχίας και περηφάνιας με την ΑΕΚ…

Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από τον ιστορικό αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας του 1968 και, 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα επώνυμο, γεμάτο εκπλήξεις, cast για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο, όπου η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Τον αγώνα παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά, σε ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, “σπάζοντας” το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ. Περίπου 300.000 άτομα μαζεύτηκαν έξω από το στάδιο και η ουρά έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Σε μια εποχή που η χούντα είχε απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις για παραπάνω από πέντε άτομα.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Μητσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Στέλιος Μάινας, και πολλοί ακόμα ηθοποιοί, ενσαρκώνουν καθημερινές ιστορίες τη χρονιά που η αναπάντεχη νίκη μιας ομάδας, ανακήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού την Ελλάδα κυπελλούχο Ευρώπης. Τα γυρίσματα του «1968» έγιναν στον παλιό Σταθμό Πελοποννήσου, που ξαφνικά γέμισε ξανά κόσμο και βοή. Το 1968 είναι η χρονιά που, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, συνδέεται με ριζοσπαστικές αλλαγές στη σύγχρονη ιστορία, του κόσμου και της Ελλάδας. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη. Η χρονιά που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η χρονιά που η Ελλάδα έζησε μέσα στη χούντα, η χρονιά που μια ομάδα προσφύγων έδωσε σ’ ένα κατάμεστο στάδιο την ευκαιρία σ’ έναν πολύπαθο λαό, ομαδικά, να θυμηθεί την αίσθηση τής νίκης. Ο Τάσος Μπουλμέτης επιχειρεί με την ταινία του να δημιουργήσει αίσθημα εθνικής ανάτασης εξιστορώντας έναν πραγματικό άθλο, που σε μία νύχτα, ένωσε ολόκληρη την Ελλάδα και απέδειξε περίτρανα τη δύναμη της ελληνικής ψυχής ενάντια σε κάθε αντίπαλο.

Διαβάστε   Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας (βίντεο)

Σε σενάριο του ίδιου και μουσική επιμέλεια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα που συνθέτει και πάλι μουσική για τον κινηματογράφο. Μετά την επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά», η Ρεμπούτσικα παίρνει τη «βαλίτσα» της και συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Τάσο Μπουλμέτη, συνθέτοντας τη μουσική για τη νέα του ταινία, όπου καταφέρνει να γίνει η ίδια κομμάτι της ιστορίας του έργου, ντύνοντας μουσικά τις καθημερινές στιγμές και τα γεγονότα που παρουσιάζει η ταινία με αριστοτεχνικό τρόπο. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων συνοδεύονται από εναλλαγές στα μουσικά μοτίβα και τις ενορχηστρώσεις, μέσα από μια πολυάριθμη μουσική παραγωγή. Το «1968» περιέχει 17 μουσικές συνθέσεις μέσα στις οποίες το λαϊκό στοιχείο διαδέχεται τον συμφωνικό ήχο και πλέκεται μοναδικά με τους ήχους και τους δρόμους της ελληνικής παράδοσης. Φλερτάρει με διαφορετικά είδη μουσικής και καταφέρνει να αφηγηθεί μελωδικά ολόκληρη την πλοκή του έργου δημιουργώντας συγκίνηση, αισιοδοξία και ανάταση ψυχής.

1968

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Τάσος Μπουλμέτης

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Διάρκεια: 84′

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής