Για τις 24 Φεβρουαρίου του 2019 είναι προγραμματισμένη η τελετή για την απονομή των βραβείων Όσκαρ, με τον Γιώργο Λάνθιμο να είναι υποψήφιος σε δέκα κατηγορίες, ανάμεσά τους και αυτή για την καλύτερη ταινία. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις για το ποιες είναι φαβορί και πόσες πιθανότητες δίνουν στον Λάνθιμο οι στοιχηματικές εταιρίες για να κερδίσει ένα χρυσό αγαλματίδιο.

Στη μάχη για τον τίτλο της «καλύτερης ταινίας», τον πρώτο λόγο έχει το «Roma» (κριτική της ταινίας εδώ), η αυτοβιογραφική ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, η οποία έχει κερδίσει ήδη το Χρυσό Λιοντάρι στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Στη δεύτερη θέση είναι το δράμα του Πίτερ Φαρέλι, “Green Book”(κριτική της ταινίας εδώ), το οποίο κέρδισε το βραβείο του κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο. Ακόμη πιο πίσω, βρίσκονται οι ταινίες «The Favourite» (κριτική της ταινίας εδώ), «Blackklansman», «A Star Is Born», «Black Panther», «Bohemian Rhapsody» και «Vice».

Στην κατηγορία για το βραβείο του «Α’ ανδρικού ρόλου», πρώτο φαβορί θεωρείται ο ηθοποιός Ραμί Μαλέκ, που πρωταγωνιστεί στην ταινία «Bohemian Rhapsody» (κριτική της ταινίας εδώ), ενώ δεύτερο είναι ο Κρίστιαλ Μπέιλ, για την ερμηνεία του στο «Vice». Τρίτος στη σχετική κατηγορία, είναι ο Μπράντλεϊ Κούπερ, για την ταινία «A Star is born», την οποία και σκηνοθέτησε,  ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Βίγκο Μόρτενσεν για το «Green Book» και Βίλεμ Νταφόε για το «At Eternity ‘s Gate».

Αντιθέτως, φαβορί για την κατάκτηση του Χρυσού Αγαλματίδιο στην κατηγορία «Α’ γυναικείου ρόλου», είναι η Γκλεν Γκλόουζ, η οποία πήρε την υποψηφιότητα για το ρόλο της στην ταινία «The wife». Δεύτερη έρχεται η Ολίβια Κόλμαν, που πρωταγωνιστεί στην ταινία «The Favourite», του Γιώργου Λάνθιμου. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λέιντι Γκάγκα με το «A Star is born», ενώ την πεντάδα κλείνουν οι Γιαλίτζα Απαρίσιο και Μελίσα ΜακΚάρθι, από τις ταινίες «Roma» και «Can You Ever Forgive Me?», αντίστοιχα.

Διαβάστε   Το Evia Film Project αναδεικνύει τη βόρεια Εύβοια ως τόπο γυρισμάτων για μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού

Μεγάλο φαβορί στην κατηγορία για την «Καλύτερη Σκηνοθεσία, είναι με διαφορά ο Αλφόνσο Κουαρόν, με την ταινία «Roma», της οποίας πέρα από σκηνοθέτης ήταν και σεναριογράφος. Πιο πίσω και στη δεύτερη θέση είναι ο Σπάικ Λι για τη σκηνοθεσία στην ταινία «BlacKkKlansman». Τρίτος είναι ο Άνταμ Παβλικόφσκι, για τη σκηνοθεσία του στην ταινία «Cold War», ενώ στην τέταρτη θέση είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, χάρη στην ταινία «The Favourite». Την πεντάδα «κλείνει» ο Άνταμ ΜακΚάι με το «Vice».