Φεστιβάλ Sundance 2022: με το βλέμμα στο αύριο του ανεξάρτητου σινεμά!

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας

Έχοντας διανύσει το πρώτο μισό του φετινού Φεστιβάλ Sundance, πρέπει να πω, πως η εμπειρία μου είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Παρότι έχω παρακολουθήσει τα πιο σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, το Sundance είναι σίγουρο ότι κατέχει (και δικαιολογημένα!) την πρωτοκαθεδρία στην αναζήτηση του φρέσκου, του πρωτότυπου και του πραγματικά ανεξάρτητου κινηματογράφου. Πιστέψτε με, αυτό είναι κάτι δύσκολο να το πετύχεις. Πρέπει να έχεις όραμα που θα στοχεύει στους ορίζοντες του μέλλοντος. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: τα περισσότερα μεγάλα φεστιβάλ αποτελούν απλώς πολύ καλές διοργανώσεις (εκτός ίσως από κάποια ασιατικά), που σπάνια μπορεί να προτείνουν κάτι καινούριο και πρωτότυπο. Η επιτυχία τους βασίζεται στο πολύ καλό marketing και στις εύστοχες καμπάνιες δημοσιότητας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με το Φεστιβάλ Sundance που πέρα από την υποδειγματική του διοργάνωση (σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα διαθέσιμα μέσα) εστιάζει στην ουσία που δεν είναι άλλη πέρα από το αύριο του σινεμά. Οι ταινίες που εντόπισα και σας παρουσιάζω στις επόμενες γραμμές, αποτελούν μια πρόταση του μέλλοντος από δημιουργούς που σέβονται τους εαυτούς τους και κυρίως το κοινό τους:

  • Dual/Διπλός

Το Dual είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία επιστημονικής φαντασίας με κεντρικό χαρακτήρα τη Σάρα, η οποία πάσχει από ανίατη ασθένεια. Αποφασίζει να δημιουργήσει έναν κλώνο για τον εαυτό της για να βοηθήσει τους φίλους και την οικογένειά της στον επικείμενο θάνατό της. Όμως δεν πάνε όλα σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, καθώς τελικά επιβιώνει, κάτι που γεννά το δίλημμα για το ποια από τις δύο «υπάρξεις» τελικά θα συνεχίσει να ζει. Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Karen Gillan και Aaron Paul, σκηνοθετήθηκε από τον Riley Stearns, του οποίου οι προηγούμενες ταινίες Faults και The Art of SelfDefense προσέγγισαν με πρωτοτυπία και ενδιαφέρον τις σχετικές αφηγήσεις.

  • Όταν πάψεις να σώζεις τον κόσμο/ When You Finish Saving the World

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Jesse Eisenberg είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του φεστιβάλ. Η αφήγηση επικεντρώνεται σε μια μητέρα και τον γιο της καθώς αγωνίζονται να συνδεθούν μεταξύ τους. Η μητέρα, η Έβελιν, διευθύνει ένα καταφύγιο για θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης και ο γιος, ο Ζίγκι, τραγουδά folk μουσική. Πρωταγωνιστούν ο Finn Wolfhard (της σειράς Stranger Things και η πάντα εξαιρετική Julianne Moore σε μια αρκετά πολύπλοκη ιστορία για μια οικογένεια που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα συναισθήματα της μητέρας και του γιου της.

  • Master

Πρόκειται για την πιο πολυαναμενόμενη ταινία τρόμου του φετινού φεστιβάλ Sundance. Η ταινία Master επικεντρώνεται σε τρεις γυναίκες που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Νέας Αγγλίας. Όλα αλλάζουν όταν μια υπερφυσική δύναμη αρχίζει να κυριαρχεί και να σπέρνει τον φόβο και τον ρατσισμό στο περιβάλλον της σχολής. Το φιλμ αποτελεί ένα ακόμη ντεμπούτο, αυτή τη φορά από τη σεναριογράφο-σκηνοθέτη Mariama DialloI με πρωταγωνίστριες τις Regina Hall, Zoe Renee και Talia Ryder.

  • Watcher

Ένα ακόμη «ανατριχιαστικό» ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους, αυτό της Chloe Okuno, η οποία έχει κάνει υπέροχες ταινίες μικρού μήκους, ενώ η δική της συνεισφορά στην ταινία τρόμου V/H/S/94 ήταν πραγματικά αναπάντεχο και φρικιαστικό. Η ταινία επικεντρώνεται σε μια νεαρή γυναίκα που έχει μετακομίσει σε ένα νέο διαμέρισμα με τον αρραβωνιαστικό της. Αυτό το μεγάλο βήμα στη ζωή της παίρνει μια σκοτεινή τροπή, όταν αρχίζει να νιώθει ότι την καταδιώκει ένας αόρατος παρατηρητής από κάποιο γειτονικό κτίριο. Πρωταγωνιστεί η υπέροχη Maika Monroe (κεντρική φωτογραφία θέματος), η οποία έδωσε το στοιχειωμένο στίγμα της στις ταινίες It Follows και The Guest.

  • The Worst Person in the World/Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο

Η ταινία που ολοκληρώνει την Τριλογία του Όσλο του σκηνοθέτη Joachim Trier, The Worst Person in the World είναι μια βαθιά συγκινητική ματιά στη ζωή της νεαρής Τζούλι καθώς προσπαθεί να βρει το δρόμο της και σκέφτεται το μέλλον της. Η ταινία προσφέρει μια απίστευτη ερμηνεία από τη Renate Reinsve, σε μια ιστορία που συνδυάζει, με σοφιστικέ τρόπο, την ενδελεχή μελέτη χαρακτήρων με μια εξαιρετική εικονογράφηση που εκπλήσσει συνεχώς.

  • After Yang/Μετά τον Γιανγκ

Για όσους δεν έχουν δει την πρώτη του ταινία Columbus, ο Νοτιοκορεάτης Kogonada, ο βιντεοδοκιμιογράφος που έγινε σκηνοθέτης είναι μια από τις πιο φρέσκες φωνές του σύγχρονου σινεμά. Το Columbus αναδείχθηκε το 2017 και πάλι από το Φεστιβάλ Sundance και είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια συγκλονιστική ματιά σε δύο χαρακτήρες που έζησαν την ιστορία τους στο Columbus της Ιντιάνα, μέσα από την μοναδική αρχιτεκτονική της περιοχής. Στη νέα του ταινία After Yang, ο Kogonada αφηγείται μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστές τους Colin Farrell και Jodie Turner-Smith, οι οποίοι, ως πατέρας και κόρη, προσπαθούν να σώσουν τη ζωή του αγαπημένου ρομποτικού μέλους της οικογένειάς τους, Yang. Η ταινία έκανε ήδη πρεμιέρα στις Κάννες αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

  •  Cha Cha Real Smooth

Μετά την πρώτη του ταινία του Shithouse ο Cooper Raiff, επιστρέφει με το Cha Cha Real Smooth, με πρωταγωνιστή τον ίδιο έχοντας ως συμπρωταγωνίστρια την εξαιρετική Dakota Johnson. Η αφήγηση αναφέρεται στη σχέση ενός νεαρού που μόλις έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο με μια νεαρή μαμά και την κόρη της. Έχοντας δει την πρώτη ταινία του Cooper Raiff, είμαι σίγουρος ότι το Cha Cha Real Smooth θα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον.

  • Ένα τραγούδι αγάπης/A Love Song

Μια ταινία που φέρνει στο προσκήνιο δευτεροκλασάτους μεν, σπουδαίους ηθοποιούς δε, τους συναρπαστικούς Dale Dickey και Wes Studi. Το A Love Song αναφέρεται σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που προσπαθεί να επανασυνδεθεί κάπου στην έρημο. Πρόκειται για το ντεμπούτο του σκηνοθέτη Max Walker-Silverman του οποίου οι προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες του, προσδιόρισαν μια ξεχωριστή κινηματογραφική παρουσία. Είναι μια ταινία που προσπαθεί να φωτίσει το εσωτερικό των χαρακτήρων, καθώς αυτοί παλεύουν με τον χρόνο και την επιθυμία τους για αγάπη σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

  • Κάτι στο χώμα/Something in the Dirt

Μια ακόμη υπερφυσική ιστορία από το δίδυμο του ανεξάρτητου κινηματογράφου Aaron Moorhead και Justin Benson, οι οποίοι σκηνοθέτησαν την αξιοσημείωτη indie ταινία The Endless. Μια υπόγεια σκοτεινή δύναμη κρύβεται κάτω από την πόλη του Λος Άντζελες και καθώς αυτή κάνει αισθητή την παρουσία της, οι Aaron Moorhead και Justin Benson (οι οποίοι πρωταγωνιστούν κιόλας) αντιμετωπίζουν διλήμματα και επιλογές που θα τους αλλάξει και θα τους δοκιμάσει τόσο ως προσωπικότητες, όσο και ως μέρη του κοινωνικού συνόλου της πόλης.

  • Έμιλυ, η εγκληματίας/Emily The Criminal

Μία ακόμη πολυαναμενόμενη ταινία αφού αποτελεί το ντεμπούτο για τις μεγάλου μήκους παραγωγές, του συγγραφέα-σκηνοθέτη Τζον Πάτον Φορντ. Ο Φορντ παρουσίασε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 2010 την μικρού μήκους ταινία του Patrol δίνοντας δείγματα καινοτομίας και πρωτοτυπίας στην κινηματογραφική αφήγηση και οπτική. Στο Emily The Criminal πρωταγωνιστεί η Aubrey Plaza στον ομώνυμο ρόλο. Η Abrey Plaza προσθέτει μια ακόμη δυνατή και περίπλοκη ερμηνεία ισάξια με αυτές που παρουσίασε στις ταινίες Ingrid Goes West και Black Bear (και οι δύο συμμετείχαν σε προηγούμενες διοργανώσεις του Sundance). Απελπισμένη και καταχρεωμένη, η Έμιλι μπλέκει σε μια απάτη πιστωτικών καρτών που την παρασύρει στον υπόκοσμο του εγκλήματος του Λος Άντζελες.

Διαβάστε   Απονομή τιμητικού Χρυσού Αλέξανδρου στον Φερνάντο Τρουέμπα στην έναρξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης