Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης: Μέλος της Επιτροπής FIPRESCI, ο κριτικός κινηματογράφου Νίκος Αλέτρας

Το 40ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης επιστρέφει συνδυάζοντας προβολές σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, σε υπαίθριους χώρους, όπως και στις ψηφιακές αίθουσες της διαδικτυακής του πλατφόρμας. Δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους και έξι ταινίες μικρού μήκους που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι επίσης διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Οι προβολές του Διεθνούς Διαγωνιστικού πραγματοποιούνται στους κινηματογράφους Atlas 1948 και Kadıy (έως τις 4 Ιουλίου), ενώ οι προβολές του Εθνικού Διαγωνιστικού θα γίνουν στον υπαίθριο χώρο του Maximum Uniq Açıkhava (έως τις 13 Ιουλίου).

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 40ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, οι ταινίες που συμμετέχουν έχουν ως θέμα «τις νέες προοπτικές στον κινηματογράφο» και διαγωνίζονται για το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, τη Χρυσή Τουλίπα. Φέτος συμμετέχουν έντεκα ταινίες από εννέα χώρες. Η τελετή απονομής του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου. Η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού θα απονείμει βραβεία σε εννέα κατηγορίες: Καλύτερη ταινία, Καλύτερος σκηνοθέτης, Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής, Καλύτερη ηθοποιός, Καλύτερος ηθοποιός, Καλύτερο σενάριο, Καλύτερη κινηματογραφία, Καλύτερη επεξεργασία και Καλύτερο πρωτότυπο score.

Θα δοθούν επίσης δύο βραβεία (καλύτερη διεθνής ταινία και καλύτερη τούρκικη ταινία) από την κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Μεταξύ των μελών της επιτροπής είναι και ο κριτικός κινηματογράφου Νίκος Αλέτρας* (ο οποίος εκπροσωπεί την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), ενώ τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι οι Massimo Lechi (Ιταλία), Hsin WANG (Ταϊβάν), Viktor Apalaci (Τουρκία), Marcelo Ikeda (Βραζιλία) και Hasan Nadir Derin (Τουρκία).

*Φωτογραφία θέματος

 

 

Διαβάστε   Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή ταινιών στα διαγωνιστικά τμήματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων "Animasyros"