«Φάουστ»: το αριστούργημα του Μουρνάου σε streaming προβολή από τη σελίδα iCineman

Στο πλαίσιο της νέας ενότητας εκδηλώσεων με τίτλο iCineman Streaming Days, η κινηματογραφική σελίδα icineman.com, διοργανώνει την Πέμπτη 11/6/2020 προβολή του βωβού αριστουργήματος Φάουστ του Φρίντριχ Μουρνάου. Η ταινία, σε ψηφιακή επεξεργασία και υποτιτλισμένη στα ελληνικά από τα μέλη της δημιουργικής ομάδας του iCineman, θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες/θεατές μέσω της αρχικής σελίδας του ιστότοπου για δώδεκα ώρες (11:00-23:00, δεν απαιτείται εγγραφή).

Η ταινία Φάουστ (Faust – eine deutsche Volkssage) είναι μια ιστορία δραματικού τρόμου, γυρισμένη το 1926, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκαίτε (Historia von Doktor Johann Fausten – dem weitbeschreyten Zauberer und Schwarzkünstler) του 1587..

Το φιλμ ξεκινάει με ένα απόσπασμα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Οι τρεις καβαλάρηδες σπέρνουν τον τρόμο. Ξαφνικά, μέσα από λαμπερό φως ένας Αρχάγγελος παρουσιάζεται για να αναμετρηθεί με τον Σατανά. Ο Αρχάγγελος φέρνει για παράδειγμα τον Φάουστ, έναν γέρο αλχημιστή ιεροκήρυκα που διδάσκει το καλό. Ο Σατανάς βάζει στοίχημα, ότι θα βάλει σε πειρασμό και θα κερδίσει την ψυχή του Φάουστ. Αν κερδίσει το στοίχημα, τότε η Γη θα του ανήκει. Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας πανούκλας, και μετά την αποτυχία του να σταματήσει τον θάνατο, ο Φάουστ απελπίζεται και καίει τα βιβλία του. Ο Σατανάς στέλνει τον Μεφιστοφελή για να δελεάσει τον Φάουστ, αρχικά παρέχοντάς του γνώση για τη θεραπεία της πανούκλας και, στη συνέχεια, με το να επαναφέρει τη νεότητά του για μία ημέρα.

Η πρεμιέρα του έργου στις 14 Οκτωβρίου του 1926 βρίσκει τον Μουρνάου στο αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής του καριέρας. Έχουν προηγηθεί το Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου (1922), ένα από τα σημαντικότερα έργα του βωβού κινηματογράφου, και το Ο Τελευταίος των Ανθρώπων (1924) που του άνοιξε το δρόμο για το Χόλιγουντ. Το 1925 ο Μούρναου ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Αμερική και υπέγραψε συμβόλαιο με τον παραγωγό Ουίλιαμ Φοξ. Λίγο πριν εγκαταλείψει την Ευρώπη, ο Μουρνάου γύρισε το Φάουστ με πρωταγωνιστή τον Εμιλ Γιάνινγκς που υποδύεται τον διαβολικό Μεφιστοφελή. Το έργο είναι αριστουργηματικό δείγμα της κινηματογραφικής τέχνης, σε όλα τα επίπεδα: ερμηνείες ηθοποιών, οπτικά εφέ, σκηνοθεσία και αισθητική (τα σκηνικά ακολουθούν το εξπρεσιονιστικό ρεύμα της εποχής και του ρομαντισμού).

Διαβάστε   Μουρνάου, Ντε Μιλ και Ντράγιερ: δωρεάν streaming προβολές παγκόσμιων κινηματογραφικών αριστουργημάτων από τη σελίδα iCineman