“Φάννυ και ο Αλέξανδρος”: Η αυτοβιογραφική ταινία – σταθμός του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν για τους καταναγκασμούς και τις επιβολές του εκκλησιαστικού πουριτανισμού

Η Φάννυ και ο Αλέξανδρος, παιδιά μιας οικογένειας θεατρίνων, μεγαλώνουν ευτυχισμένα σε ένα ιδανικό περιβάλλον, μέχρι που η ζωή τους συγκλονίζεται από την απώλεια του  πατέρα τους. Ο δεύτερος γάμος της μητέρας τους μ’ έναν σαδιστή και αυταρχικό κληρικό, θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους απάνθρωπους καταναγκασμούς του εκκλησιαστικού πουριτανισμού. Ο μικρός Αλέξανδρος όμως, με όχημα τα όνειρα του, Θα αντισταθεί ενστικτωδώς αλλά και σθεναρά, στις επιβολές της αρρωστημένης χριστιανικής ηθικής.

Μέσα από τα μάτια των δυο αδελφών γνωρίζουμε όχι μόνο την ταραχώδη ζωή της οικογένειας τους, αλλά και της έντονες μεταβολές και συγκρούσεις της Σουηδικής κοινωνίας κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα της Weird Wave στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν συνεχίζεται με την ταινία Φάννυ και Αλέξανδρος. Μια αυτοβιογραφική «ταινία -απολογισμός» του Σουηδού σκηνοθέτη, η οποία συγκεντρώνει όλες τις στιλιστικές και θεματικές αναφορές των προηγούμενων μεγάλων δημιουργιών του. Η ταινία απέσπασε τέσσερα Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Φωτογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κουστουμιών) και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας.

Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Ανδόρα από την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

 

Φάννυ και Αλέξανδρος (Fanny and Alexander)

Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ηθοποιοί: Περνίλα Άλγουν, Μπέρτιλ Γκουβ, Έυα Φρέλινγκ, Γιαρλ Κιούλε, Ερλαντ Γιόζεφσον, Βενσάν Μαρτινέζ

Διάρκεια: 189’

 

Διαβάστε   "Ο Τυφλός που Δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό": Ένα απαράμιλλο επίτευγμα κινηματογράφησης που δίνει άλλη έννοια στην ταινία δράσης