“Τρέξε, Κουνελάκι”: Μια σύγχρονη ιστορία φαντασμάτων με φόντο τα καθηλωτικά τοπία της Αυστραλίας

Δύσκολα συνοψίζεται η ουσία μιας αληθινά αυστραλιανής ταινίας πέρα από εκείνη τη χαρακτηριστική προφορά, αλλά το Τρέξε, Κουνελάκι αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα αυστραλιανής ιστορίας.

Μετά την πρεμιέρα της στο φετινό φεστιβάλ του Σάντανς, η ταινία τρόμου έγινε η τρίτη πιο δημοφιλής ταινία παγκοσμίως την εβδομάδα της κυκλοφορίας της στο Netflix, μελετώντας εις βάθος τον ψυχισμό των χαρακτήρων της με φόντο τα καθηλωτικά τοπία της Αυστραλίας.

Από μια ομάδα Αυστραλιανών δημιουργών, όπως τη σκηνοθέτρια Ντέινα Ριντ, τη σεναριογράφο Χάνα Κεντ και τις παραγωγούς Άνα Μακλίς και Σάρα Σο, το Τρέξε, Κουνελάκι είναι μια σύγχρονη ιστορία φαντασμάτων με φόντο την καρδιά της επαρχίας της Νότιας Αυστραλίας. Η γιατρός γονιμότητας Σάρα (Σάρα Σνουκ) πιστεύει ακράδαντα στη ζωή και τον θάνατο αλλά, παρατηρώντας την παράξενη συμπεριφορά της μικρής της κόρης Μία (Λίλι Λατόρε), πρέπει να αμφισβητήσει τις αξίες της και να αντιμετωπίσει ένα φάντασμα από το παρελθόν της.

Πέρα από την αργκό

Μιλώντας στην εκδήλωση του Netflix APAC Film Showcase, η παραγωγός της Carver Films Άνα Μακλίς τονίζει πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάσουμε χαρακτηριστικά στοιχεία της Αυστραλίας πέρα από την αργκό, εστιάζοντας κυρίως στα τοπία και τον τρόπο με τον οποίο απαθανατίζουμε την ουσία της χώρας.

Στο Τρέξε, Κουνελάκι, οι συγκλονιστικές λήψεις της περιφερειακής Βικτόρια και της περιοχής Ρίβερλαντ της Νότιας Αυστραλίας συνθέτουν τόσο μια ερωτική επιστολή στο τοπίο της Αυστραλίας όσο και ένα ψυχολογικό θρίλερ.

Επηρεασμένη από τις δικές της παιδικές αναμνήσεις στο Γουάικερι, η σεναριογράφος Χάνα Κεντ χρησιμοποίησε την τραχιά, ξηρή και στοιχειακή φύση μιας κατά τα άλλα καθημερινής μικρής πόλης ως τρομακτικά καταπιεστικό φόντο για τον χαρακτήρα της Σάρα, θέλοντας να διεισδύσει στο τραυματικό της παρελθόν, γεγονός που λειτουργεί ως μια οπτική μεταφορά της απόγνωσης και της σκληρότητας.

Διαβάστε   «Shoot 'Em Up»: Ο Κλάϊβ, η Μόνικα, το μωρό και ο Πολ Τζιαμάτι…

Η μάνα ξέρει καλύτερα

Αυτό που κάνει το Τρέξε, Κουνελάκι ξεχωριστό δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική του αξία αλλά και η δέσμευσή του να ενθαρρύνει τη γυναικεία εκπροσώπηση, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.

Για την πασίγνωστη σταρ Σάρα Σνουκ, η ταινία είναι η πρώτη αυστραλιανή παραγωγή που συμμετέχει μετά τη διεθνώς αναγνωρισμένη σειρά Succession. Η Σνουκ, που πρόσφατα έγινε και η ίδια μητέρα, ένιωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένη όταν πήρε τον ρόλο και ήταν “πάρα πολύ χαρούμενη όταν είδε τόσες πολλές γυναίκες στο σετ”.

Το Τρέξε, Κουνελάκι καυχιέται με περηφάνια την υπεροχή των γυναικών στις ανώτερες θέσεις της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, για μια ταινία στενά συνδεδεμένη με τις δυσκολίες και τις προσδοκίες της μητρότητας, οι περισσότερες γυναίκες πίσω από τον φακό είναι και οι ίδιες εργαζόμενες γυναίκες.

Η σκηνοθέτρια Ντέινα Ριντ εμβαθύνει σε αυτό το σημείο, λέγοντας: “Το Τρέξε, Κουνελάκι είναι μια μοναδική ταινία στο είδος της, παρουσιάζοντας μια θηλυκή οπτική και εξερευνώντας θέματα όπως τη μητρότητα, την ενοχή και τον γυναικείο ψυχισμό. Η Σάρα είναι μια εργαζόμενη μητέρα. Αυτό είναι το επίκεντρο της ενοχής για τόσες πολλές από εμάς. Ο κίνδυνος βρίσκεται στη συναισθηματική σύγκρουση της Σάρα και στην αναγκαστική αποδοχή των φαντασμάτων της για να μπορέσει να προχωρήσει και να γίνει η καλύτερη μητέρα για τη Μία. Πρόκειται για την αναγκαστική αποδοχή των ατελειών και αποτυχιών μας και ελπίζω ότι το κοινό θα ταυτιστεί και θα συνδεθεί με αυτό”.

 

Τρέξε, Κουνελάκι (Run Rabbit Run, 2023)

Σκηνοθεσία: Daina Reid

Ηθοποιοί: Sarah Snook, Lily LaTorre, Neil Melville, Katherine Slattery, Damon Herriman

Διαβάστε   Κυκλοφόρησε το trailer του πολυαναμενόμενου θρίλερ του Netflix "Thar"

Διάρκεια: 100′

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix από τις 28 Ιουνίου 2023