Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων επισκέφτηκε σήμερα ο Κώστας Γαβράς

Ξεκίνησε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, του οποίο τιμώμενο πρόσωπο είναι φέτος ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Ο Κώστας Γαβράς επισκέφτηκε σήμερα τα Χανιά και τίμησε με την παρουσία του το φεστιβάλ, ενώ παραχώρησε και συνέντευξη τύπου. Ο σκηνοθέτης έκανε αναφορά στον σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να έχει ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση των παιδιών, μίλησε για τη σημασία των κινηματογραφικών φεστιβάλ, ενώ αναφέρθηκε και στην διεθνή και εγχώρια επικαιρότητα, σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Αύριο Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 18:00-22:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Κώστα Γαβρά, με παράλληλη προβολή της ταινίας του Αμήν.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Γαβρά

Ο Κώστας Γαβράς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και του κινηματογράφου της κοινωνικής  διαμαρτυρίας. Από τον Οκτώβριο του 1955, που βρέθηκε στο Παρίσι, μέχρι σήμερα γύρισε περισσότερες από 20 ταινίες, συνεργάστηκε με σημαντικούς συγγραφείς, σεναριογράφους, ηθοποιούς, μουσικούς, φωτογράφους και τεχνικούς του κινηματογράφου, γνώρισε και συνομίλησε με τους σπουδαιότερους πολιτικούς της εποχής του.

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, με τολμηρό πολιτικό λόγο και παγκόσμια αναγνώριση, τιμήθηκε με τα μεγαλύτερα βραβεία κινηματογράφου: Όσκαρ, Χρυσό Φοίνικα Φεστιβάλ Καννών, Χρυσή Άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου, Μεγάλο Βραβείο Ακαδημίας Γαλλικού Κινηματογράφου, Βραβεία στα Φεστιβάλ Μόσχας και Τορόντο, Βραβεία Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Σεζάρ, Λυμιέρ κ.ά.

 

Διαβάστε   Ο Γιάννης Στάνκογλου θα υποδυθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη στη νέα ταινία του Κωστα Γαβρά