“Το σύνδρομο του Στένταλ”: μια πρόταση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Έννιο Μορρικόνε

Ακολουθώντας αντίστροφα τα βήματα ενός βιαστή – δολοφόνου που τρομοκρατεί την Ιταλία, η νεαρή αστυνομικίνα Άννα Μάνι οδηγείται από την Ρώμη στην Φλωρεντία ώστε να συλλέξει στοιχεία για τα αρχικά θύματα. Λίγο μετά την άφιξη της, μια ανώνυμη πληροφορία την κατευθύνει στην πινακοθήκη Ουφίτσι και δρώντας παρορμητικά σπεύδει να την επαληθεύσει, μόνη.

Ενώ κινείται ανάμεσα στο συσσωρευμένο πλήθος παρατηρώντας τα πρόσωπα, αισθάνεται τα πάντα παράξενα διογκωμένα. Κοιτάζει τα εκθέματα με δέος και εντεινόμενη ταραχή καθώς η αντίληψη του περιβάλλοντος σταδιακά παραμορφώνεται. Οι πίνακες μοιάζουν να ζωντανεύουν ανησυχητικά μπροστά της, έως ότου κατακλύζεται από μία αλλόκοτη εμπειρία αφομοίωσης μόλις αντικρίζει ένα έργο του Μπρέγκελ. Τότε λιποθυμά.

Αφού συνέρχεται, αδυνατεί να θυμηθεί ποια είναι και γιατί βρίσκεται εκεί. Ένας άνδρας την πλησιάζει, πρόθυμος να την βοηθήσει· δείχνει να γνωρίζει τι της συνέβη και υπαινίσσεται την ύπαρξη συνάφειας μεταξύ τους. Η όψη του της φαίνεται ανεπαίσθητα γνώριμη όμως η σύγχυση στο νου της την εμποδίζει να σκεφτεί καθαρά.

Όταν, ανακτώντας την μνήμη της, συνειδητοποιεί την ταυτότητα του, αποτελεί ήδη το επόμενο θύμα και αντικείμενο της αρρωστημένης εμμονής του…

Ένα ακόμα θρίλερ που προτείνει ο πολιτιστικός σύλλογος φίλων μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος , σε σκηνοθεσία Dario Argento και μουσική επένδυση Ennio Morricone. Το σύνδρομο του Stendhal κυρίευσε και τον ίδιο τον Dario Argento σε παιδική ηλικία όταν επισκέφτηκε τον Παρθενώνα.

Ο Alfred Hitchcock είχε πει χαρακτηριστικά για τον Dario Argento: “Αρχίζει να με τρομάζει ο νεαρός Ιταλός σκηνοθέτης”.

 

 

Το σύνδρομο του Στένταλ (La sindrome di Stendhal, 1996)

Σκηνοθεσία: Dario Argento

Ηθοποιοί: Asia Argento, Thomas Kretschmann, Marco Leonardi

Διαβάστε   «Ένα αστέρι γεννιέται» στο Playhouse Atelier της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Διάρκεια: 120΄