Το παρ-άλογο του πολέμου…

Του Νίκου Αρτινού

Στο Ντέβον της Αγγλίας, λίγο πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο νεαρός Άλμπερτ Νάρακοτ παρακολουθεί τη γέννηση ενός αλόγου και λίγους μήνες αργότερα, ο πατέρας του αγοράζει το άλογο. Η μητέρα του είναι σίγουρη ότι το άλογο, που ο Άλμπερτ ονόμασε Τζόι, θα τους φαλιρίσει οικονομικά, αλλά ο Άλμπερτ υπόσχεται να τον εκπαιδεύσει ώστε να μπορεί να βοηθάει στις δουλειές. Με τον καιρό ο Άλμπερτ δένεται με τον Τζόι, όλα όμως θα αλλάξουν όταν ο πατέρας του θα αναγκαστεί να πουλήσει τον Τζόι στο βρετανικό ιππικό. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Τζόι θα βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου και θα γνωρίσει διαδοχικά ένα ζευγάρι Γερμανών, έναν Γάλλο αγρότη και την εγγονή του και τέλος, έναν ευγενικό Γερμανό στρατιώτη.

Σε κάποια σκηνή της ταινίας, το άλογο στέκεται εξαντλημένο, παγιδευμένο, κατατρυπημένο και πληγωμένο από τα συρματοπλέγματα, σε ένα σημείο στην ουδέτερη ζώνη («No man’s land»), κάπου στο μέτωπο του πολέμου. Ένας Άγγλος και ένας Γερμανός, παραδοσιακά αιώνιοι εχθροί, συμφωνούν να βοηθήσουν το κακόμοιρο ζώο. Εκπληκτικό! Ένα άλογο (δηλαδή, ένα ζώο χωρίς λογική) δίνει-έστω και για λίγο-τέλος στο παρ-άλογο του πολέμου. Η λογική δίνει το χέρι στο συναίσθημα, οι εχθροί γίνονται φίλοι και σύμμαχοι και συνεργάζονται για το καλό της φύσης.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά επεισόδια  που περιγράφει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στο Άλογο του Πολέμου. Το φιλμ, που βασίζεται στο ομότιτλο δημοφιλές παιδικό βιβλίο του διακεκριμένου Βρετανού συγγραφέα Μάικλ Μορπούργκο και το οποίο μεταφέρθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου και στο Μπρόντγουεϊ, προσφέρει τη δυνατότητα στον Στίβεν Σπίλμπεργκ να γυρίσει μια ακαδημαϊκή, ρετρό και αρκούντως θεαματική-οικογενειακής κατανάλωσης- επική δραματική περιπέτεια. Ο Τζον Φορντ, ο Χένρι Χαθαγουέι, ο Χάουαρντ Χοκς-ακόμα και ο Άντονι Μαν- εξοπλίζουν με τις διδαχές τους τον μεγάλο παραμυθά Σπίλμπεργκ, ο οποίος αφηγείται απλά και συναρπαστικά, ενίοτε μελοδραματικά, την –σχεδόν σπονδυλωτή και πολυπρόσωπη -ιστορία ενός αλόγου, μέσα στη δίνη του πολέμου. Αν και ο Σπίλμπεργκ δεν καταφέρνει να προχωρήσει στην παραγωγή πρωτογενούς-αισθητικά και ιδεολογικά-υλικού, το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών.

Διαβάστε   Εθισμός με το Netflix – κι ας φωνάζει ο Σπίλμπεργκ

 

Το Άλογο του Πολέμου (War Horse)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ηθοποιοί:  Τζέρεμι Ιρβάιν, Έμιλι Γουότσον, Πίτερ Μάλαν, Ντέιβιντ Θιούλις, Τομ Χίντλστον

Διάρκεια: 146΄