“Το Ορόσημο”: μια οδυνηρή, λυρική ματιά στη ζωή ενός οδηγού φορτηγών…

Η σπαρακτική ινδική δραματική ταινία Το Ορόσημο αφηγείται την ιστορία ενός συντετριμμένου μεσήλικα φορτηγατζή, του Γκαλίμπ, που προσπαθεί να διαχειριστεί μια πρόσφατη προσωπική απώλεια και τις τραγικές συνέπειές της, βιώνοντας παράλληλα τον υπαρκτό κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του από έναν νεαρό που μόλις προσλήφθηκε. Τα γεγονότα της ιστορίας συμβαίνουν τη στιγμή που το φορτηγό του Γκαλίμπ συμπληρώνει 500.000 χιλιόμετρα, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ για την εταιρεία του.

Ο Ίβαν Άιρ, σκηνοθέτης της ταινίας Σόνι (Soni), αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία αυτής της μελέτης χαρακτήρα όπου πρωταγωνιστεί ο Σουβίντερ Βίκι κι ο Λακσβίρ Σάραν.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα “Ορίζοντες” του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2020, ενώ προβλήθηκε επίσης στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουσάν. Το Ορόσημο κέρδισε το βραβείο τής Καλύτερης Ταινίας στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σιγκαπούρης, ενώ ο πρωταγωνιστής Σουβίντερ Βίκι βραβεύτηκε με το βραβείο τής Καλύτερης Ερμηνείας στο ίδιο φεστιβάλ. Ο Shubhra Gupta της εφημερίδας The Indian Express χαρακτήρισε την ταινία “μια οδυνηρή, λυρική ματιά στη ζωή ενός οδηγού φορτηγών”, ενώ ο κριτικός κινηματογράφου Baradwaj Rangan, εγκωμιάζοντας το φιλμ, ανέφερε: “Η συγκινητική αυτή ιστορία τού οδηγού σκιαγραφεί την εικόνα ενός συστήματος στο οποίο όλοι και όλα αποτελούν σύμβολα αμέλειας, παραμέλησης και γήρανσης”. Ο Saibal Chatterjee του δικτύου NDTV έγραψε επίσης: “Αυτή η εξαίσια πολυεπίπεδη ταινία ενστερνίζεται τους προσωπικούς αγώνες των χαρακτήρων της με τόσο πάθος όσο απεικονίζει τις εκδηλώσεις των κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τής ύπαρξής τους”.

 

 

Το Ορόσημο (Milestone, Meel patthar, 2020)

Σκηνοθεσία: Ivan Ayr

Ηθοποιοί: Lakshvir Saran, Suvinder Vicky

Διαβάστε   "Φατμά": Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται στη νέα πρωτότυπη δραματική σειρά του Netflix

Διάρκεια: 97′

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix από τις 7 Μαΐου 2021