“Το Βαμμένο Πουλί”: ένα οδοιπορικό στο σκοτάδι της ανθρώπινης υπόστασης και τη βαναυσότητα του πολέμου

Ανατολική Ευρώπη, τέλη Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα παιδί –δίχως όνομα –προσπαθεί να επιβιώσει μόνο του στην ύπαιθρο, ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό. Αντιμετωπίζει τις πιο σκληρές δοκιμασίες, διατηρώντας όμως την ελπίδα ζωντανή, σε μια αδυσώπητη εποχή.

Ο Τσέχος σκηνοθέτης Βάκλαβ Μαρχούλ υπογράφει την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος«Το Βαμμένο Πουλί» του Γιέρζι Κοζίνσκι. Ένα οδοιπορικό στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης υπόστασης αλλά και στην ελπίδα που επιμένει, η ταινία, γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε ασπρόμαυρο 35άρι φίλμ, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας όπου και απέσπασε το βραβείο UNICEF, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2019, και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το Όσκαρ 2020 Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Το Βιβλίο

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα «Το Βαμμένο Πουλί» του Πολωνού συγγραφέα Γέρζι Κοζίνσκι, το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1965, προκαλώντας τεράστιο θόρυβο για την ωμότητα με την οποία σκιαγραφεί τη βία και των παραλογισμό των κοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κοζίνσκι υπέφερε για πολλά χρόνια λόγω αυτού του βιβλίου: η έκδοση απαγορεύτηκε στην Πολωνία, τη γενέτειρά του, και η οικογένειά του υπέστη προπηλακισμούς από Ανατολικοευρωπαίους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι το βιβλίο έθιγε τον πολιτισμό τους. Το έργο του σήμερα θεωρείται κλασικό, επειδή περιγράφει με τρόπο μοναδικό την ίδια τη φύση της ανθρώπινης βαναυσότητας αλλά και την πάλη για επιβίωση.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Βάκλαβ Μαρχούλ

“Για τον Κοζίνσκι, η βία αποκαλύπτει την ουσία του ανθρώπινης υπόστασης. Για την κινηματογραφική μεταφορά αυτού του κλασικού μυθιστορήματος, ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια σειρά από αποσπασματικές ιστορίες, που σωρευτικά, οδηγούν τον πρωταγωνιστή μας σε ένα οδοιπορικό στην καρδιά της σκοταδιού της ανθρώπινης ψυχής. Κάθε κομμάτι της ταινίας είναι ένα ψηφίο, μια επιμέρους λεπτομέρεια ενός μεγαλύτερου πίνακα, σε έναν καμβά όπου έχει σχεδιαστεί η πορεία του πρωταγωνιστή προς την τελική κάθαρση[…] Η ψυχή του έργου είναι η ποίηση. Είναι ο ζωντανός ψυχικός κόσμος του πρωταγωνιστή, ο οποίος παραμένει πανέμορφος, παρά τον τρόμο που τον περιβάλλει. Η καρδιά τής ταινίας είναι επίσης, η γεωγραφική και ιστορική της τοποθέτηση,και οι άνθρωποι που θα συναντήσει το αγόρι.[…] Η ταινία έχει γυριστεί σε ασπρόμαυρο 35άρι φιλμ σε Cinemascope. Κανένα άλλο format δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει με τόση ακρίβεια και δύναμη, τόσο την ομορφιά όσο και τη βαναυσότητα της ιστορίας μας. […] Η αφήγηση επέλεξα να είναι μη-λεκτική, καθαρά κινηματογραφική. Στο μυθιστόρημά του ο Κοζίνσκι δεν διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα. Γνωρίζουμε μόνο ότι η ιστορία λαμβάνει χώρα κάπου στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ομιλείται μια ιδιαίτερη σλαβική διάλεκτος. Αποφάσισα έτσι στην ταινία να ακούγεται μια μίξη από σλαβικά ιδιώματα, ενώ οι Γερμανοί και Ρώσοι στρατιώτες μιλούν τη γλώσσα τους. […]”

 

Διαβάστε   "Το Σκαρί": Ένα κοινωνικό δράμα για τον αγώνα της επιβίωσης, τα ηθικά διλήμματα, και την παράδοση που χάνεται

Το Βαμμένο Πουλί (The Painted Bird)

Σκηνοθεσία: Βάκλαβ Μαρχούλ

Ηθοποιοί: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ούντο Κίερ, Στέλαν Σκάσγκαρντ, Μπάρι Πέπερ, Τζούλιαν Σαντς, Πέτρ Κοτλάρ

Διάρκεια: 169′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020