Τζορτζιάνα όπως… Νταϊάνα!

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Αγγλία 1774: Η Τζορτζιάνα Σπένσερ (Κίρα Νάιτλι) είναι μόλις 17 ετών όταν παντρεύεται τον Δούκα του Ντέβονσαϊρ (Ρέιφ Φάινς). Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της προτιμά να κοιμάται με τις καμαριέρες παρά με την ίδια. Κι ενώ, μετά από δύο κόρες, δεν καταφέρνει να του δώσει το διάδοχο που επιθυμεί, ο Δούκας την περιφρονεί και την απαξιώνει. Η Δούκισσα στρέφεται σε μια έντονη κοινωνική ζωή, με εκκεντρικές εμφανίσεις και πολλούς θαυμαστές. Όταν ο Δούκας δημιουργεί δεσμό με την καλύτερή της φίλη, η Τζορτζιάνα ξεκινά μια παράλληλη ερωτική σχέση με τον Τσαρλς Γκρέι.

Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται πότε ως φάρσα και πότε ως τραγωδία.  Στην περίπτωση της πριγκίπισσας Νταϊάνα η ιστορία επαναλήφθηκε ως τραγωδία αφού εξαιτίας της  σύγκρουσής της με το παλάτι του Μπάκιγχαμ οδηγήθηκε σε ένα  “περίεργο” θάνατο μαζί με τον εραστή της Ντόντι Αλ Φαγιέντ. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα η πρόγονος της Νταϊάνα,  Τζορτζιάνα Σπένσερ έζησε μια σειρά παρόμοιων γεγονότων που περιγράφονται στο φιλμ του Σαούλ Ντιμπ  “Η Δούκισσα”. Όλα μοιάζουν να συμβαίνουν όπως ακριβώς συνέβησαν στην Νταϊάνα μόνο που δεν έχουμε το ίδιο τραγικό φινάλε. Εκτός αν ο συμβιβασμός είναι πιο τραγικός από το θάνατο…

Το φιλμ είναι μια μελοδραματική φάρσα εποχής όπου ο ένας συμβιβασμός διαδέχεται τον άλλο προκειμένου η ανεξάρτητη και ευφυής Τζορτζιάνα να κάνει αυτό που επιτάσσει το σύστημα.  Η Τζορτζιάνα είναι όμορφη,  πολιτικοποιημένη,  ανεξάρτητη και δημοφιλής όπως ακριβώς ήταν η Νταϊάνα. Όταν κάνει την επανάστασή της,  το σύστημα,  το οποίο εκπροσωπείται από τον άντρα της,  πανίσχυρο Δούκα του Ντέβονσάιρ, πρέπει να τη βάλει στη θέση της.  Από εκεί και έπειτα  όλα είναι ιστορία (φάρσα ή τραγωδία).  Η ανεξαρτησία γίνεται οδυνηρός συμβιβασμός. Η Τζορτζιάνα θα φτάσει στον απόλυτο εξευτελισμό μέσα από μια σειρά εκβιασμών και σκανδάλων. Η αριστοκρατία πρέπει να κρατήσει με οποιοδήποτε τίμημα την μάσκα του δήθεν καθωσπρεπισμού της, που κρύβει ένα αποτρόπαια διαβρωμένο και διεφθαρμένο από την εξουσία και τα ένστικτα,  πρόσωπο.  Η ταινία βλέπεται ευχάριστα αν και ακαδημαϊκά σκηνοθετημένη (της “βαριάς” σχολής του BBC) από τον Σαούλ Ντιμπ. Ο Ντιμπ προσπαθεί να μιμηθεί το πρωτότυπο στιλ του Τζο Ράιτ («Περηφάνια και Προκατάληψη», «Εξιλέωση») χωρίς όμως να τα καταφέρνει.  Η αναπαράσταση της εποχής είναι άψογη, η ταινία είναι καλοστημένη με ένα πομπώδη, εκνευριστικά βρετανικό, τρόπο. Η Κίρα Νάιτλι στον κεντρικό ρόλο είναι εξαιρετική. Ο Ρέιφ Φάινς στο ρόλο του αλαζόνα και άκαμπτου συζύγου της είναι απολαυστικός και κλέβει την παράσταση (ο παραλληλισμός του Δούκα του Ντεβονσάιρ με τον Πρίγκηπα Κάρολο είναι προφανής).

Διαβάστε   Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan μεταφέρει το streaming στις κινηματογραφικές αίθουσες...

 

 

Η Δούκισσα (The Duchess, 2008)

Σκηνοθεσία: Saul Dibb

Ηθοποιοί: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Dominic Cooper

Διάρκεια: 110΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το netflix και το amazon prime video.