Τζέϊσον Στέϊθαμ: το MEG είναι η απόλυτη ταινία για ποπ κορν…

Ένα βαθυσκάφος, που εξερευνά τα απόρθητα ύδατα των ωκεανών, δέχεται επίθεση από ένα τεράστιο πλάσμα που θεωρούνταν εξαφανισμένο. Καταλήγει ακινητοποιημένο στο βάθος του Ειρηνικού με όλο το πλήρωμά παγιδευμένο. Ο χρόνος τελειώνει και ο δύτης διάσωσης Τζόνας Τέιλορ (Τζέισον Στέιθαμ) προσλαμβάνεται για να σώσει το πλήρωμα και τον ίδιο τον ωκεανό  από την απειλή: έναν προϊστορικό καρχαρία μήκους 23 μέτρων, τον Μεγαλόδοντα.  Αυτό που δεν περνά από το μυαλό κανενός είναι ότι, πολλά χρόνια πριν, ο Τέιλορ είχε ξανασυναντήσει το ίδιο τρομακτικό πλάσμα. Τώρα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τους φόβους του και να έρθει ξανά αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο κυνηγό όλων των εποχών.

Η ταινία είναι μια περιπέτεια σε σκηνοθεσία του Τζον Τουρτέλτομπ που μας ταξιδεύει “σε έναν κόσμο που μπορεί να έχουμε φανταστεί, αλλά στον οποίο δεν έχουμε βρεθεί ποτέ. Κι αυτό ακριβώς είναι η απόλαυση και η μαγεία στις ταινίες”.

Ο action σταρ Τζέισον Στέιθαμ, που ηγείται ενός διεθνούς καστ σ’ αυτό το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας λέει: “Είναι η απόλυτη ταινία για ποπ κορν. Σου δίνει αυτό που θέλεις όταν πας σινεμά: διασκέδαση, αγωνία, δράση, μέχρι και γέλιο”.

Το όνομα Μεγκ είναι η συντόμευση του Μεγαλόδοντα, ενός τεράστιου καρχαρία που έχει εκλείψει για πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια. “Αγαπάμε τον προϊστορικό κόσμο και τα μυστήρια του” επισημαίνει ο σκηνοθέτης. “Αλλά τι θα γινόταν αν ανακαλύπταμε ότι αυτό το αρχαίο κήτος ήταν ζωντανό μέχρι σήμερα; Αν αυτό το γιγαντιαίο τέρας κυκλοφορούσε ελεύθερο ξαφνικά στους ωκεανούς, τίποτα δεν θα ήταν ασφαλές στο νερό, ούτε οι φάλαινες, ούτε οι άλλοι καρχαρίες, ούτε οι άνθρωποι. Πόσο θα ταρακούναγε την ισορροπία του οικοσυστήματος;”.

“Με μαγεύει ο υποθαλάσσιος κόσμος και κάνω καταδύσεις εδώ και 20 χρόνια” λέει ο Στέιθαμ. “Οι ωκεανοί είναι τεράστιοι και οι περισσότεροι φοβούνται αυτό που υπάρχει εκεί κάτω. Αυτόματα υποθέτουν το χειρότερο, ειδικά για τους καρχαρίες. Ένας λευκός καρχαρίας μπορεί να τρομάξει τον οποιοδήποτε κολυμβητή, οπότε μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να σου κάνει ένας καρχαρίας τρεις ή τέσσερις φορές πιο μεγάλος. Δεν θα τον ήθελες να σε κυνηγάει”.

Διαβάστε   Εγώ είμαι η Χάγη!

Η ταινία βασίζεται στο best-seller του Στιβ Άλτεν, γεγονός που ενθουσίασε τους τρεις σεναριογράφους που ανέλαβαν την κινηματογραφική του μεταφορά. “Ένας συγγραφέας, κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με το ένστικτο του φόβου, έχει την ευκαιρία να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα: μπορεί να δημιουργήσει ανατροπές και να προκαλέσει τρομάρες, αλλά και να διανθίσει την ιστορία με αστείες σκηνές. Αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε την αγωνία στα σοβαρά, αλλά και να αφήσουμε τους χαρακτήρες να περάσουν λίγο καλά” σημειώνει ο Ντιν Τζοργκάρις, ο ένας από τους τρεις σεναριογράφους.

“Όλοι ξέρουμε ότι ένας τεράστιος καρχαρίας θα φάει πολλούς ανθρώπους” προσθέτει ο Έρικ Χόμπερ. “Το περιμένουμε να γίνει. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, προσπαθήσαμε να κλείσουμε το μάτι στο κοινό εδώ κι εκεί μέσα σ΄αυτή την άγρια περιπέτεια”.

Όταν έλαβε το σενάριο ο σκηνοθέτης, λέει πως τον έλκυσε το γεγονός ότι  “ήταν μια καινούρια περιοχή. Δεν είχα ξανακάνει ταινία με τέρας, ειδικά έναν γιγάντιο καρχαρία. Οπότε μου φάνηκε πρόκληση και είπα να το κάνω!”.

Σχετικά με τις απαιτήσεις της ιστορίας, ο σκηνοθέτης δηλώνει: “Όλοι ξέραμε το βιβλίο του Στιβ Άλτεν, όλη τη σειρά για την ακρίβεια, έχει πολλούς αναγνώστες κι ενώ χρειάζονται πάντα αλλαγές για να μεταφέρεις ένα βιβλίο στη μεγάλη οθόνη, θέλαμε να εξασφαλίσουμε στους αναγνώστες του, αλλά και σε όλους τους θεατές, ότι η ταινία θα τους έδινε αυτό που ήθελαν”.

Η Λι Μπινγκμπινγκ -μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς της Κινας-, που υποδύεται τη Σουγίν στην ταινία, λέει: “Ο Τζον δεν ανησύχησε ποτέ για τα αγγλικά μου, που δεν είναι η μητρική μου γλώσσα. Μου έλεγε ότι θα τα καταφέρω. Με εμπιστεύτηκε και τον εμπιστεύτηκα. Είναι πολύ δημιουργικός, έξυπνος και καλός. Μας αντιμετώπισε όλους με σεβασμό. Είναι καταπληκτικός σκηνοθέτης και μου άρεσε που δούλεψα μαζί του”. Ο Ρέιν Γουίλσον που παίζει στην ταινία προσθέτει: “Ο Τζον έχει τη γνώση για να σκηνοθετήσει μία ταινία δράσης, αλλά και φανταστική αίσθηση του χιούμορ, που έκανε τα πράγματα ανάλαφρα στο γύρισμα και καλλιέργησε ένα πολύ δημιουργικό περιβάλλον”.

Διαβάστε   Η Άννα και η Αποκάλυψη: αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι γεμάτα μουσική και ζόμπι!

“Είχαμε φοβερούς ηθοποιούς” δηλώνει ο σκηνοθέτης. “Όλοι πρόσθεσαν διαστάσεις στους ρόλους τους. Κι αυτό ήταν ζωτικό γιατί πρέπει να επενδύσεις στους χαρακτήρες. Αν δεν σε νοιάζουν οι χαρακτήρες, δε σε ενδιαφέρει ποιον θα κατασπαράξει ο Μεγκ” λέει χαριτολογώντας ο σκηνοθέτης.

Φυσικά, ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες δεν ήταν ποτέ στο γύρισμα. Ο Μεγκ και όλη η υπόλοιπη υδρόβια ζωή που βλέπουμε στην ταινία είναι αποτέλεσμα ψηφιακής τεχνολογίας. Η ταινία γυρίστηκε στη Νέα Ζηλανδία, στην Κίνα και στα νερά των ακτών τους.

 

Παραλειπόμενα

Για τη δημιουργία του Μεγκ χρειάστηκε έρευνα. Εκτενής έρευνα. “Κάτι που μου αρέσει στη δουλειά μου είναι ότι με κάθε ταινία γίνομαι ψευτοειδικός σε κάτι. Άρχισα να κάνω έρευνα για τους Μεγαλόδοντες και τους καρχαρίες γιατί όσα περισσότερα στοιχεία δείχνεις που είναι πραγματικά, τόσο πιο τρομαχτικός γίνεσαι” λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Ο σκελετός του Μεγαλόδοντα, όπως και του καρχαρία σήμερα, αποτελείται από χόνδρους και όχι από κόκκαλα. Έτσι έχουν απομείνει λίγα απολιθώματα του, κυρίως δόντια. Αυτά είναι και οι ενδείξεις του πόσο μεγάλα θαλάσσια ζώα ήταν, αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για το πώς έμοιαζαν στα αλήθεια. Ο Μεγκ σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι τεράστιος, τρομαχτικός αλλά και κομψός μέσα στο νερό.

Ένας Μεγαλόδοντας είχε 200 δόντια περίπου. Ήταν παραταγμένα σε σειρές, ήταν αιχμηρά σαν ξυράφια και δεν άφηναν τη λεία να γλιστρήσει πίσω στο νερό με τίποτα.

Για κάποιες σκηνές χρειάστηκε να δημιουργηθούν μοντέλα του κεφαλιού του Μεγκ και της ουράς του. Όμως το τεράστιο μέγεθος του ήταν ένα θέμα στις σκηνές που οι ηθοποιοί έπρεπε να φανταστούν τον Μεγκ μπροστά τους ολοζώντανο. Η παραγωγή σκέφτηκε κάτι πολύ έξυπνο για να βοηθήσει τους ηθοποιούς. Έβαλαν στη σειρά τεράστιους γερανούς και σχεδίασαν τον Μεγκ στο πλαϊνό των containers. Οι άνθρωποι σε σχέση με το μέγεθος ενός Μεγαλόδοντα είναι σαν σαρδέλες σε σχέση με τους ανθρώπους. Ένας Μεγκ χρειάζεται πολλούς από εμάς για να χορτάσει στ’ αλήθεια.

Διαβάστε   "Οι Δύο Πάπες": Μια ενδόμυχη ματιά σε μια ιστορική στιγμή για την Καθολική Εκκλησία

Πολλά διαφορετικά είδη υδρόβιας ζωής κάνουν την εμφάνιση τους στην ταινία. Πολλά από αυτά έχουν εκλείψει και ο σχεδιασμός τους είναι αποτέλεσμα έρευνας, αλλά και επινόησης. Με φόντο μία απόρθητη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, οι δημιουργοί φαντάστηκαν διάφορα υβρίδια που κρύβονται στα σκοτεινά νερά ενός αποκομμένου μέρους.

Οι ηθοποιοί έκαναν προπόνηση στο νερό κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες πριν το γύρισμα. Εκτός από κολύμπι, έκαναν φυσικά και μαθήματα καταδύσεων.

 

MEG-Ο Κυρίαρχος του Βυθού

Σκηνοθεσία: Τζον Τουρτέλτομπ

Ηθοποιοί: Τζέισον Στέιθαμ, Λι Μπινγκμπινγκ, Ρέιν Γουίλσον, Ρούμπι Ρόουζ, Γουίνστον Τσάο, Τζέσικα ΜαΝάμι, Ρόμπερτ Τέιλορ

Διάρκεια: 113΄

Η ταινία θα προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018