Τα Ημερολόγια της Μοτοσικλέτας : Η γέννηση του Τσε

Του Νίκου Αρτινού

Πολύ πριν γίνει ο πασίγνωστος φλογερός επαναστάτης με τον μαύρο μπερέ, ο Ερνέστο Γκεβάρα, ήταν ένας σχετικά φιλήσυχος ασθματικός νεαρός φοιτητής της ιατρικής, που τίποτα δεν προμήνυε το θυελλώδες μέλλον του. Και όμως στα 23 του, αυτός ο φιλάσθενος νεαρός τόλμησε, παρέα με τον φίλο του Αλμπέρτο, να διασχίσουν όλη την Νότια Αμερική οδηγώντας μια μοτοσικλέτα Νόρτον του 1939. «Τα Ημερολόγια της Μοτοσικλέτας», που αποτελούν καταγραφή των γεγονότων-από τον ίδιο τον Τσε- που έζησαν οι δύο φίλο,ι αφού εκδόθηκαν σε βιβλίο, μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο από τον Βάλτερ Σάλες («Κεντρικός Σταθμός»), δίνοντάς μας ένα αριστουργηματικό φιλμ για τα νεανικά χρόνια ενός ανθρώπου, που έμελλε να γίνει  θρύλος.

Το φιλμ στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά μας…Οι δύο νέοι εθίζονται στην περιπέτεια της ανακάλυψης, όχι με την έννοια του τυχοδιωκτισμού, αλλά βάση γεγονότων που θα γίνουν καταλύτες για την μετέπειτα ζωή τους. Το ταξίδι γίνεται πραγματική ανακάλυψη για τους Ερνέστο και Αλμπέρτο όταν τους δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουν τους λιμοκτονούντες εργάτες και τους πολιτικά καταπιεσμένους στην Χιλή, στο Περού και στην Βενεζουέλα. Ο Σάλες κάνει εκπληκτική δουλειά αποτυπώνοντας όλα αυτά με νοσταλγική διάθεση, χιούμορ και με δίψα για μια αλλαγή που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Τα γυρίσματα έγιναν στις πραγματικές τοποθεσίες απ’ όπου πέρασαν ο Τσε και ο φίλος του και αυτό χαρίζει επιπλέον δύναμη στην ταινία. Η επίσκεψη στην αποικία των λεπρών στο Σαν Πάμπλο συνταράζει τον Ερνέστο. Τον σοκάρει το γεγονός ότι οι ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό ζουν στις δύο αντίθετες όχθες του Αμαζονίου, για ευνόητους λόγους. Το νυχτερινό κολύμπι του (λαχανιάζοντας σε κάθε του κίνηση) για να φτάσει στην αποικία των λεπρών και να γιορτάσει τα γενέθλια του μαζί τους, απογειώνει το φιλμ και μας δείχνει ξεκάθαρα πως γεννήθηκε ο σπουδαιότερος-ίσως- επαναστάτης, του προηγούμενου αιώνα.

Διαβάστε   Οι Άρχοντες των Μυγών

Οι ηθοποιοί δίνουν σπουδαίες ερμηνείες με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ροντρίγκο Ντε Λα Σέρνα να στιγματίζουν με τα εκφραστικά τους πρόσωπα ολόκληρο το φιλμ. Για τον Τσε λοιπόν όπως ήταν πριν γίνει ο Τσε, αξίζει να δείτε αυτό το εξαίρετο φιλμ που πραγματικά σου δείχνει τον δρόμο «πως να αφήσεις τον κόσμο να σε αλλάξει και έτσι να μπορέσεις να τον αλλάξεις και εσύ»…  

 

Τα Ημερολόγια της Μοτοσικλέτας-Diarios De Motocicleta

 

ΣΚΗΝOΘΕΣΙΑ : Βάλτερ Σάλες

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ροντρίγκο Ντε Λα Σέρνα, Μία Μαέστρο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 128’