Τα βραβεία του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών “Στιγμές Αλήθειας”

Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών “Στιγμές Αλήθειας” στο Ιστορικό κτήριο «Νίκος Κούνδουρος». Τα βραβεία του φεστιβάλ με το γλυπτό περιστέρι, αποτελούν έργο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Τα βραβεία είναι τα εξής:

1ο Βραβείο

Εξ ημισείας στις ταινίες :

Που Είσαι Σινγκάλ; του Άγγελου Ράλλη και Citizen Xenos του Λουκά Παλαιοκρασά.

Πρόκειται για δύο ταινίες που διαπραγματεύονται το ίδιο θέμα ως αίτιο και αποτέλεσμα, με τόλμη, στοχαστική διάθεση και ιδιαίτερη κινηματογραφική προσέγγιση.

2ο Βραβείο

Απονεμήθηκε στη ταινία Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, για την ανάδειξη ενός αγνώστου εν πoλλοίς ναζιστικού εγκλήματος, προβάλλοντας τις εκατέρωθεν απόψεις το ιστορικού αυτού δράματος, καθώς και την άρτια χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας.

3ο Βραβείο

Απονεμήθηκε εξ ημισείας στις μικρού μήκους ταινίες:

Πεθαίνοντας για την Ευρώπη του Νίκου Πηλού και Τα Καναρίνια του Γιώργου Κυβερνήτη.

Πρόκειται για δύο μικρού μήκους ταινίες που πραγματεύονται με ουμανιστική προσέγγιση δύο διαφορετικά θέματα, τιμώντας το κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ.

1ος Έπαινος

Στην ταινία Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα για την άριστη χρήση αρχειακού υλικού, το σφιχτοδεμένο μοντάζ και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

2ος Έπαινος

Στα Σημάδια του Ουρανού της Μάρως Αναστοπούλου για την κινηματογραφική αμεσότητα των ανθρώπων και την εικαστική ομορφιά των τοπίων μιας ελληνικής γωνιάς.

3ος Έπαινος

Με Ανοιχτά Φτερά της Βίβιαν Παπαγεωργίου.

Σε μία ιστορική-κοινωνική περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα βάλλονται, η ταινία αυτή επιτρέπει στο κοινό να δει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ως συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες.

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από το ντοκιμαντέρ “Που Είσαι Σινγκάλ;” του Άγγελου Ράλλη