Στο Πέρασμα του Χρόνου

Ο Μπρούνο, γνωστός και ως ‘King of the Road’ ταξιδεύει με το φορτηγό του, επισκευάζοντας μηχανές προβολής  ταινιών σε επαρχιακούς κινηματογράφους,  κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Μια ημέρα βλέπει κάποιον να οδηγεί το αυτοκίνητο του μέσα στον ποταμό Έλβα και  τρέχει να τον βοηθήσει.  Έτσι, θα γνωριστεί με τον Ρόμπερτ, γνωστό και ως «Καμικάζι», ο οποίος του διηγείται πως εγκατέλειψε το σπίτι και τη δουλειά του, προσπαθώντας να ξεφύγει από το παρελθόν του. Αυτή θα είναι η αφετηρία της κοινής τους περιπλάνησης και της παράξενης φιλίας τους.

Ο Βιμ Βέντερς ξεκίνησε αυτή την ταινία, χωρίς σενάριο. Η προεργασία που είχε κάνει ήταν η επιλογή της  διαδρομής: όλες οι μικρές πόλεις κατά μήκος του Τείχους, οι οποίες εξακολουθούσαν να διαθέτουν κινηματογράφο, σε εκείνη την εποχή, της μαζικής  κινηματογραφικής εξαφάνισης. Το παλιό φορτηγάκι με τις μηχανές προβολής ταινιών, θα αποτελέσει μια μεταφορά ολόκληρης της κινηματογραφικής ιστορίας. Ως προς αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η ταινία είναι αφιερωμένη στον Φριτς Λανγκ.

Το διαχρονικό αυτό πλέον road movie,  αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας του Βιμ Βέντερς “ταινιών δρόμου”, μαζί με το Alice in the Cities και το Wrong Move  και βάζει στο κέντρο της ιστορίας του την ανδρική φιλία, την απουσία γυναικών και τη μοναξιά στη μεταπολεμική Γερμανία.

7  Σεπτεμβρίου Στους Κινηματογράφους

Βραβεία / Συμμετοχές:

Βραβείο Fipresci, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 1976

Χρυσό Hugo, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγο 1976

 

Στοιχεία ταινίας:

Σκηνοθεσία: Wim Wenders

Σενάριο: Wim Wenders

Παίζουν: Rüdiger Vogler , Hanns Zischler, Lisa Kreuzer

Έτος: 1975

Γλώσσα: Γερμανικά

Διάρκεια: 175’

AKA: Im Lauf der Zeit (In the Course of Time)

Διαβάστε   Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης