“Στο Γραφείο των Καθηγητών”: Αυστηρά μαθήματα ηθικής στο σχολικό περιβάλλον σε ένα αγωνιώδες πολυβραβευμένο γερμανικό θρίλερ

Μια αφοσιωμένη, ιδεαλίστρια δασκάλα ξεκινά την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο. Όταν ένας από τους μαθητές της είναι ύποπτος για μια σειρά από κλοπές, αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το θέμα. Προσπαθώντας να μεσολαβήσει ανάμεσα σε αγανακτισμένους γονείς, ισχυρογνώμονες συναδέλφους και επιθετικούς μαθητές, έρχεται αντιμέτωπη με τις δομές του σχολικού συστήματος. Όσο πιο απελπισμένα προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, τόσο πιο κοντά φτάνει στο να σπάσει.

Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου και επίσημη υποβολή της χώρας για τα Όσκαρ, η ταινία Στο Γραφείο των Καθηγητών (The Teachers’ Lounge) είναι μια ακαταμάχητη μελέτη στις σχέσεις εξουσίας και τις σεισμικές επιπτώσεις που έχουν οι φαινομενικά μικρότερες αποφάσεις στη ζωή, ένα αγωνιώδες θρίλερ με το σχολείο ως μικρόκοσμο όπου ο έξω κόσμος δεν υπάρχει πια, και τίποτα δεν μένει κρυφό.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Ιλκέρ Τσατάκ γεννήθηκε το 1984 στο Βερολίνο, πήγε σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε κινηματογράφο στο Βερολίνο και το Αμβούργο και θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει δυο πολιτισμικές ταυτότητες. Η πτυχιακή του ταινία με τίτλο Fidelity κέρδισε το Φοιτητικό Όσκαρ το 2015. Ακολούθησε η πρώτη του μεγάλου μήκους Once Upon a Time… Indianerland (2017), το I Was, I Am, I Will Be (2019) που κέρδισε βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ του Μονάχου και τη Χάλκινη Λόλα στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου και το Stambul Garden (2021). Το Στο Γραφείο Καθηγητών είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Europa Cinemas – Πανόραμα και το Βραβείο C.I.C.A.E. – Πανόραμα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2023, όπως και τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ  και Πρωτότυπης Μουσικής στα Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία του 2023.

Διαβάστε   "Χειροπαλαιστής": Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη των "Μαγνητικών Πεδίων" Γιώργο Γούση

 

Στο Γραφείο των Καθηγητών (The Teachers’ Lounge, 2023)

Σκηνοθεσία: İlker Çatak

Ηθοποιοί: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau

Διάρκεια: 98′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023