Σε επανέκδοση “Ο Κόκκινος Κύκλος” του Ζαν Πιερ Μελβίλ

Ένας πρώην κατάδικος αρχικλέφτης, ο Κορέ (Αλέν Ντελόν), και ένας διαβόητος δραπέτης, ο Βογκέλ (Τζιαν Μαρία Βολοντέ), που ξεφεύγει από την επιτήρηση του Επιθεωρητή Ματεΐ (Μπουρβίλ), συναντιώνται και αποφασίζουν να κάνουν μια ληστεία σε κοσμηματοπωλείο του Παρισιού, με τη βοηθεια ενός αλκοολικού πρώην μπάτσου, του Ζανσέν (Ιβ Μοντάν)

«Ο Βούδας πήρε μια κόκκινη κιμωλία, έσυρε έναν κύκλο και είπε: Όταν οι άνθρωποι πρέπει να ξανασυναντηθούν κάποτε, ό,τι κι αν τύχει στον καθένα απ’ αυτούς, όσο διαφορετικούς δρόμους κι αν ακολουθούν, την ημέρα που πρέπει αναπόφευκτα θα ξανασμίξουν μέσα στον κόκκινο κύκλο».

Στην προτελευταία του ταινία ο Ζαν Πιερ Μελβίλ, στο γνώριμο και οικείο νεονουάρ περιβάλλον που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της κινηματογραφικής του ταυτότητας σκιαγραφεί τρεις ξεγραμμένους αρχετυπικούς σκληρούς τύπους οι οποίοι κλείνουν ραντεβού με την προδιεγεγραμμένη μοίρα τους Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ταινία δεν προβλήθηκε  παρά μόνο το 1990, και ακόμα και τότε προβλήθηκε… “κατακρεουργημένη”. Ταινία γνωστή για τη μεγάλη διάρκεια (30 λεπτά) της τελευταιάς της σκηνής.

Ποιος ήταν ο Ζαν Πιερ Μελβίλ (Jean-Pierre Melville, 1917-1973)

Το “Ζαν Πιερ Μελβίλ” ήταν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ζαν-Πιερ Γκρουμπάς (Jean-Pierre Grumbach). Υιοθέτησε το ψευδώνυμό του από τον συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ. Ενδιαφέρθηκε σε νεαρή ηλικία για τον κινηματογράφο, αλλά ασχολήθηκε επαγγελματικά σε ηλικία περίπου 30 ετών. Έφτιαξε τη δική του εταιρεία παραγωγής το 1946 και άρχισε να ετοιμάζει ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, στις οποίες ο ίδιος και οι φίλοι του έκαναν σχεδόν τα πάντα. Τελικά, αυτός ο τρόπος εργασίας, που προέκυψε ως ανάγκη για τον ίδιο, έγινε στιλ και μόδα την οποία αξιοποίησαν αργότερα όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί του νέου κύματος στην πατρίδα του, δημιουργώντας τον μύθο που διατηρείται μέχρι σήμερα. Το προσωπικό του ύφος φαίνεται κυρίως σε κάποια στιλιζαρισμένα, αντιηρωικά αστυνομικά φιλμ. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ασχολήθηκε και με μεγαλύτερες παραγωγές, ενώ εμφανίστηκε και ως ηθοποιός σε ταινίες φίλων του δημιουργών, όπως των Κοκτό, Σαμπρόλ και Γκοντάρ. Ανάμεσα στις 30 και πλέον ταινίες του, όπου εμφανίζεται με διάφορες ιδιότητες, ξεχωρίζουν: Τα τρομερά παιδιά (1948), Ορφέας (1949), Bob le flambeur (1955) και Ο κόκκινος κύκλος (1970).

Διαβάστε   "Η Κόρη": Σεναριακές ανατροπές, τρισδιάστατοι χαρακτήρες και ανδαλουσιανά τοπία σε ένα χιτσκοκικό ψυχολογικό δράμα από τον Μανουέλ Μαρτίν Κουένκα

 

Ο Κόκκινος Κύκλος (Le Cercle Rouge, 1970)

Σκηνοθεσία: Ζαν Πιερ Μελβίλ

Ηθοποιοί: Αλέν Ντελόν, Ιβ Μοντάν, Τζιαν Μαρία Βολοντέ, Μπουρβίλ

Διάρκεια: 140΄

Η ταινία θα προβάλλεται σε επανέκδοση από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018