Προβολή του ντοκιμαντέρ του Ζαχαρία Μαυροειδή “Στο Σώμα της” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, οι τελευταίοι εναπομείναντες «δεκαπεντάριδες» επιστρέφουν στα κελιά της ανενεργής Μονής της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς. Για δύο βδομάδες  προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των νεκρών και υπέρ υγείας των ζωντανών, προετοιμάζοντας παράλληλα τη Μονή για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Τον υπόλοιπο χρόνο αναπολούν το παρελθόν αγναντεύοντας την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη στην άλλη μεριά του ηφαιστείου.

Το ντοκιμαντέρ Στο Σώμα της καταγράφει την ράθυμη καθημερινότητα της φθίνουσας παράδοσης του «Δεκαπέντε». Μέσα από τις ιστορίες των γυναικών που κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν για δεκαπέντε μέρες στη Μονή, διερευνά θέματα πίστης, ταυτότητας και φύλου. Το «αμόλυντο» σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο σώμα της πάλαι ποτέ αγροτικής Θηρασιάς και το φθαρτό σώμα των γυναικών, συνθέτουν μια εφήμερη αναπαράσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας στη σκιά της Σαντορίνης.

Μετά την πρεμιέρα του στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έπειτα από επιτυχημένες προβολές στο NYC Greek Film Festival, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest, στις Νύχτες Πρεμιέρας και στο Burgas International Film Festival, όπου βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία, το ντοκιμαντέρ του Ζαχαρία Μαυροειδή Στο Σώμα της έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για δύο προβολές, το Σάββατο 12 και 19 Ιανουαρίου στις 17.00 μ.μ.

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσουν συζητήσεις ανοιχτές στο κοινό ανάμεσα στον σκηνοθέτη και εκλεκτούς καλεσμένους:

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου οι σκηνοθέτες Εύα Στεφανή (Αθήναι, Ακρόπολις, Λουόμενοι) και Άγγελος Φραντζής (Μέσα στο Δάσος, Σύμπτωμα, Ακίνητο Ποτάμι) θα προσεγγίσουν την έννοια της παρατήρησης ως εργαλείο της κινηματογραφικής γλώσσας τόσο στο ντοκιμαντέρ, όσο στη μυθοπλασία.

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου η μοντέζ και θεωρητικός Ηλέκτρα Βενάκη και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος (Dolphin Man, 1821, Άμυνα Ζώνης) θα διερευνήσουν την θεματική τής εκτός κάδρου αφήγησης.

Διαβάστε   Πρεμιέρα της βιογραφικής ταινίας "Χάβελ" στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Ζαχαρία Μαυροειδή:

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Θεσσαλονίκη, θέατρο στην RESAD της Μαδρίτης, και κινηματογράφο στην Αθήνα και στην EICTV της Κούβας. Συμμετείχε στα Berlinale Talent Campus και Sarajevo Talent Campus. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, την μεγάλου μήκους κωμωδία Ο Ξεναγός (2011) και το ντοκιμαντέρ Στο Σώμα της (2018). To 2014 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Εφτά Ψυχές στο Στόμα”. Διδάσκει σενάριο στα τμήματα Filmmaking της SAE Athens. Η δεύτερη μεγάλου μήκους μυθοπλασία του με τίτλο Απόστρατος, σε παραγωγή Faliro House, βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης.