Προβολές ταινιών στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από την Πέμπτη 20 έως και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές θα προβάλλεται η ταινία του Ουμπέρτο Παζολίνι Για πάντα κοντά σου, η ιστορία ενός πατέρα που ψάχνει οικογένεια για τον γιο του γιατί γνωρίζει ότι θα πεθάνει. Με τον Τζέιμς Νόρτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

  • Το συγκινητικό animation Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ του Άρι Φόλμαν. Ο Φόλμαν διηγείται την ιστορία από την πλευρά της Κίτι, της φανταστικής φίλης στην οποία έγραφε η Άννα Φρανκ, και τοποθετεί τη δράση στο σύγχρονο Άμστερνταμ, καταθέτοντας ένα καίριο σχόλιο για κάθε διωγμό (αίθουσα Σταύρος Τορνές).
  • Η νέα ταινία της γαλλίδας δημιουργού Σελίν Σιαμά Μικρή Μαμά, ένας ύμνος στη φαντασία και στην παιδική φιλία που γεφυρώνει τις γενιές (αίθουσα Σταύρος Τορνές).
  • Η ταινία Σμύρνη μου αγαπημένη του Γρηγόρη Καραντινάκη, βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό της Μιμής Ντενίση, που συνδέει την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής με το σύγχρονο προσφυγικό δράμα (αίθουσα Ολύμπιον).

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στο Λιμάνι, θα προβληθεί το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ Latin Noir του Ανδρέα Αποστολίδη, που αναζητά τη σύνδεση ανάμεσα στις αυταρχικές κυβερνήσεις και το αστυνομικό μυθιστόρημα στη Λατινική Αμερική.

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Για πάντα κοντά σου / Nowhere special  (Ηνωμένο Βασίλειο – Ιταλία – Ρουμανία, 2020)

Σκηνοθεσία -σενάριο: Ουμπέρτο Παζολίνι / Uberto Pasolini. Με τους: James Norton, Daniel Lamont, Eileen O’Higgins, Valerie O’Conor. Γλώσσα: Αγγλικά. Έχρωμη, 95΄.

Όταν ο Τζον, ένας 35χρονος χήρος διαγιγνώσκεται με μονάχα λίγους μήνες ζωής, προσπαθεί να βρει μια καινούργια, τέλεια οικογένεια για τον μόλις τριών χρονών γιο του, αποφασισμένος να τον προστατεύσει από τη φριχτή πραγματικότητα, όταν εκείνος θα έχει πια φύγει. Παρά την αρχική του σιγουριά, σταδιακά αρχίζει να γεμίζει αμφιβολίες σχετικά με το τι ψάχνει σε μια τέλεια οικογένεια. Πώς μπορεί να κρίνει ποια είναι η ιδανική οικογένεια από μια σύντομη συνάντηση; Ξέρει αρκετά καλά το παιδί του, ώστε να κάνει μια τέτοια επιλογή γι’ αυτόν; Καθώς ο Τζον αγωνίζεται να βρει μια σωστή απάντηση, φτάνει στο σημείο να εξετάσει επιλογές που δεν θα σκεφτόταν ποτέ. Η ταινία ήταν υποψήφια στο διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti του φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, ενώ έχει αποσπάσει το Βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας το 2020.

Διαβάστε   Τα βραβεία του 22ου online Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18:00, 21:00

 

Latin Noir  (Γαλλία – Μεξικό – Ελλάδα, 2020)

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης. Έγχρωμο, 55΄.

Ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που αναζητά τη σύνδεση ανάμεσα στις αυταρχικές κυβερνήσεις και το αστυνομικό μυθιστόρημα στη Λατινική Αμερική. Η ταινία διερευνά πώς μια νέα γενιά συγγραφέων οδηγήθηκε στη συγγραφή νουάρ ιστοριών μυστηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ταινία ταξιδεύει στην Αργεντινή, στη Χιλή, στο Μεξικό, στην Κούβα και στην Ισπανία, με σκοπό να μελετήσει τα ίχνη του έργου και της ζωής των διάσημων συγγραφέων Λεονάρντο Παδούρα, Λουίς Σεπούλβεδα, Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Γκιγιέρμο Όρσο και Κλαούντια Πινιέιρο.

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Τετάρτη 26/1 στις 19:00

 

Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό; /  What Do We See When We Look At The Sky? / Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?  (Γεωργία – Γερμανία, 2021)

Σκηνοθεσίασενάριο: Αλεξάντρ Κομπερίτζε / Aleksandre Koberidze. Με τους: Giorgi Ambroladze, Oliko Barbakadze, Giorgi Bochorishvili. Γλώσσα: Γεωργιανά. Έγχρωμη, 150΄.

Όταν η Λίζα και ο Γκιόργκι συναντιούνται τυχαία σε έναν δρόμο της γεωργιανής πόλης Κουτάισι, ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Ο έρωτας τούς χτυπά τόσο ξαφνικά που ξεχνούν να συστηθούν. Πριν συνεχίσει ο καθένας τον δρόμο του, συμφωνούν να συναντηθούν την επόμενη μέρα. Όμως, δεν γνωρίζουν ότι ένα κακό μάτι έριξε την κατάρα του πάνω τους. Θα καταφέρουν να βρεθούν ξανά; Κι αν ναι, θα αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον; Η ζωή συνεχίζεται ως συνήθως στη μικρή τους πόλη, τα αδέσποτα σκυλιά αλωνίζουν, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ξεκινά και μια ομάδα παραγωγής ταινιών που ψάχνει τον αληθινό έρωτα ίσως να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται.

Διαβάστε   Bafta 2019: σάρωσε η "Ευνοούμενη" αλλά το βραβείο σκηνοθεσίας το πήρε ο Κουαρόν!..

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 18:30, 21:30

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Για πάντα κοντά σου / Nowhere special