“Πράσινα Σύνορα”: Δημόσιος διάλογος για το προσφυγικό ζήτημα στο πλαίσιο κυκλοφορίας της νέας ταινίας της Ανιέσκα Χόλαντ

Στα βαλτώδη δάση που σχηματίζουν το λεγόμενο «πράσινο σύνορο» μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, πρόσφυγες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, βρίσκονται παγιδευμένοι στη γεωπολιτική κρίση που έχει κατασκευάσει η προπαγάνδα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο. Εκεί, σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο, θα συγκρουστούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων, μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και ενός νεαρού συνοριοφύλακα.

Βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Βενετίας, η καινούρια ταινία της, τρεις φορές υποψήφιας για Όσκαρ, Ανιέσκα Χόλαντ, Πράσινα Σύνορα (Green Border), μας προκαλεί να αναλογιστούμε τα τρομακτικά ηθικά διλήμματα που συνηθισμένοι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Η ταινία που έστρεψε την κυβέρνηση της Πολωνίας ενάντια στην σκηνοθέτιδα και χαρακτηρίστηκε ως αντιπολωνική προπαγάνδα αφηγείται τις εμπειρίες συνοριοφυλάκων, ακτιβιστών και προσφύγων στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας.

Με αφορμή τα Πράσινα Σύνορα, ο Κινηματογράφος Δαναός διοργανώνει μια σειρά από συζητήσεις γύρω από το ζήτημα του προσφυγικού ανοίγοντας έτσι έναν δημόσιο διάλογο με τις θεματικές της ταινίας. Μετά τις προβολές που θα πραγματοποιηθούν στις 23, 25 και 29 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους οργανώσεων και δικτύων που εργάζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλιών:

Πέμπτη 23.11 | 19:30
Μαρία Καραγεώργου, Νομικός/Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εκπρόσωπος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων
Χρήστος Δημόπουλος,  Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Σάββατο 25.11 | 18:00
Δάφνη Τόλη, Παραγωγός/Σκηνοθέτις, Κινηματογραφίστρια και Δημοσιογράφος. Μέλος του δημοσιογραφικού δικτύου Reporters United
Χριστιάννα Μουρούζη, Υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Τετάρτη 29.11 | 18:00
Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Διαβάστε   Ξεκινά σήμερα το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan (BIFF)

 

Λίγα λόγια για τους Φορείς που συμμετέχουν στην προβολή:

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων Δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του πρώτου lockdown, με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και Ψυχικής Υγείας. Μάχεται για την ανασύσταση του συστήματος υγείας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Διεθνής Αμνηστία
Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε το 1961 και είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο, εθελοντικό κίνημα σε πάνω από 156 χώρες και με περισσότερα από 10 εκατομμύρια μέλη και ακτιβίστριες/-ιστές, που αγωνίζονται για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αποτυπώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και σε άλλα διεθνή πρότυπα. Το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης ιδρύθηκε το 1975 ως «Ελληνική Επιτροπή» από 29 άτομα, από τα οποία πολλά είχαν υιοθετηθεί ως κρατούμενες/-οι συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Reporters United
Το Reporters United είναι ένα δίκτυο ρεπόρτερ με σκοπό την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία με διεθνή ΜΜΕ και δημοσιογράφους και την προώθηση θεσμών και δράσεων που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη, τολμηρή ερευνητική δημοσιογραφία.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη. Καθημερινά, περισσότεροι από 68.000 γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί και άλλοι επαγγελματίες εργάζονται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στις πιο μεγάλες κρίσεις του πλανήτη είναι παρόντες βοηθώντας αυτούς που τους χρειάζονται περισσότερο.

Διαβάστε   "Polar": η (ι)δανική action αρρενωπότητα του Μαντς Μίκελσεν

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
Η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει στην παροχή νομικής υποστήριξης προσφύγων, την παρακολούθηση και ανάδειξη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στην κοινωνική και ανθρωπιστική ενίσχυση ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται από το 1989 στο πεδίο του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με παρουσία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε νησιά του Αιγαίου και τον Εβρο, παρέχει δωρεάν νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και επιπλέον με δράσεις συνηγορίας αναδεικνύει ζητήματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους και διατυπώνει προτάσεις.

 

Πράσινα Σύνορα (Green Border, 2023)

Σκηνοθεσία: Agnieszka Holland

Ηθοποιοί: Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai, Tomasz Włosok

Διάρκεια: 147′