“Πλάσμα”: Η νέα τούρκικη μίνι σειρά του Netflix δίνει νέα διάσταση στον θρυλικό “Φρανκενστάιν” της Mary Shelley

Της Καλλιόπης Αλέτρα

Ο Ζία, ένας τολμηρός, ατίθασος, δυναμικός και έξυπνος νεαρός φοιτητής της Ιατρικής, έχει ακόρεστο πάθος να γίνει ένας σπουδαίος γιατρός και να βρει θεραπεία για τις λοιμώδεις ασθένειες. Ο δρόμος του Ζία σμίγει με αυτόν του Ιχσάν, ενός συνάδελφου γιατρού, ο οποίος ακροβατεί μεταξύ ιδιοφυΐας και παραφροσύνης. Είναι το μόνο άτομο που κατανοεί πραγματικά τις φιλοδοξίες του Ζία. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι δύο αποξενωμένες, πληγωμένες ψυχές θα πληρώσουν το τίμημα για το απαγορευμένο πείραμα που τόλμησαν να κάνουν. Η αρχαία κρυπτογράφηση που προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Το Πλάσμα (Creature) είναι η νέα τούρκικη επική σειρά επιστημονικής φαντασίας του Netflix που διαδραματίζεται στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και εστιάζει σε ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας: τον θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή. Η μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων βασίζεται στον “Φρανκενστάιν” της Mary Shelley, και ενώ η ιστορία παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με το πρωτότυπο μυθιστόρημα, το setting είναι αρκετά διαφορετικό, καθώς λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και θέτει ζητήματα σχετικά με το τι είναι σωστό να κάνει ο άνθρωπος και τι όχι.

Παρότι μπορεί εύκολα κανείς να εντοπίσει τα βασικά στοιχεία του κορυφαίου μυθιστορήματος τρόμου στο Πλάσμα, η σειρά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί κοινότυπη στην προσέγγισή της. Πέραν της επαναφοράς στη ζωή ενός νεκρού ανθρώπου, υπάρχουν κάποια σημεία της ιστορίας που θα μπορούσαν να μαντέψουν όσοι είναι εξοικειωμένοι με τις πολλές άλλες μεταφοράς που έχουν παρουσιαστεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Διαβάστε   "The Mandalorian": Mando και Grogu ξανά μαζί στο συναρπαστικό trailer της τρίτης σεζόν της σειράς!

Τη σκηνοθεσία της σειράς υπογράφει ο Çagan Irmak, και πρωταγωνιστούν οι Erkan Kolçak Köstendil, Taner Ölmez, Engin Benli και Şifanur Gül.