Παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “2 Miles From Home” στο Los Angeles Greek Film Festival

Παγκόσμια πρεμιέρα κάνει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ 2 Miles From Home της σκηνοθέτιδας Τζούλιας Σπυροπούλου με θέμα τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στο Los Angeles Greek Film Festival στις 10 Μαΐου 2021.

Η ταινία με τίτλο 2 Miles From Home (2 Χιλιόμετρα από το Σπίτι), της Ελληνοαμερικανίδας σκηνοθέτιδας έχει ως θέμα τη γενοκτονία των Ποντίων, που παρουσιάζεται μέσα από 10 κεφάλαια-στάδια, εμπλουτισμένα με νέο και αρχειακό υλικό, σκίτσα, φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής. Αναφέρεται στην περίοδο 1914-1923, με αποκορύφωμα την άφιξη του Μ.Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, όπου δολοφονούνται χιλιάδες Έλληνες του Πόντου. Συμμετέχουν ακτιβιστές, επιζώντες και οι απόγονοι της γενοκτονίας, που μαρτυρούν τις ιστορίες και τα βασανιστήρια που υπέσθησαν, πλέον φτωχοποιημένοι, ξεριζωμένοι, μες τις κακουχίες. Στόχος είναι να προκαλέσει τη σκέψη του θεατή, και να γεννηθεί η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας.

Σημείωμα σκηνοθέτιδος

“Όταν ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, τότε επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό, η διάδοση της ιστορίας και και η διατήρηση της μνήμης για όλα όσα υπέσθησαν οι Έλληνες του Πόντου πριν από 100 περίπου χρόνια, έχουν ύψιστη σημασία για να μην συμβούν ξανά στο μέλλον. Η δημιουργία αυτής της ταινίας πραγματοποιείται με σκοπό τη διάδοση της αλήθειας του Πόντου και την απόδοση τιμής στα ολοκληρωτικά αθώα θύματα που χάθηκαν τόσο άδικα.”

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτιδα Τζούλια Σπυροπούλου 

Η Τζούλια Σπυροπούλου έχει γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριντα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει Υποκριτική (Bachelor of Arts in Theater) στο Florida International University, όπως επίσης και με τους Ελένη Σκότη, ΑΘηνά Τρέβλια, Olympia Doukakis, John Strasberg, Brian O’neil, και Ashley Ingram. Επίσης έχει σπουδάσει στο New York Film Academy (ΝΥ). Έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις Παναγία των Παρισίων, Ο Μάγος του Οζ, Το τυφλό σημείο, M.I.S.S.I.S. και στο πρώτο της θεατρικό έργο Free Rider στο Θέατρο Παραμυθίας το 2011. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Sam Esmail, Philip Church, Adrian Frieling, Ferdinando Filomarino. Στην τηλεόραση, έχει παρουσιάσει το Sewer Stories Metropolis για το Ολλανδικό κανάλι VPRO. Με την ταινία Jean έκανε το πρώτο της σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο απέσπασε 3 διακρίσεις και 4 συμμετοχές σε Ελλάδα και
εξωτερικό, και έγινε μίσθωση από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Η δεύτερη ταινία με τίτλο Yubi, απέσπασε το 3ο βραβείο στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιεράπετρας, και 4 συμμετοχές σε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και έγινε μίσθωση για την ταινία από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ.

Διαβάστε   Η πρεμιέρα του «Rocketman» και το ντουέτο των Ελτον Τζον-Τάρον Εγκερτον επί σκηνής στις Κάννες

 

2 Miles From Home (2 Χιλιόμετρα από το Σπίτι, 2020)

Σκηνοθεσία: Τζούλια Σπυροπούλου

Διάρκεια: 84’