Ο Mads Mikkelsen αποστόμωσε δημοσιογράφο που ανέφερε την “έλλειψη diversity” στη νέα του ταινία στο Φεστιβάλ Βενετίας

Την αντίδραση του Mads Mikkelsen και του σκηνοθέτη Nikolaj Arcel προκάλεσε ερώτηση ανώνυμου δημοσιογράφου στη συνέντευξη τύπου της ταινίας The Promised Land στο Φεστιβάλ Βενετίας σχετικά με την “έλλειψη diversity” στο cast της ταινίας, και το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες υποψηφιότητάς της στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας στα βραβεία Όσκαρ.

“Πρόκειται για ένα καστ και μια παραγωγή καθόλα Σκανδιναβική, και επομένως υπάρχει έλλειψη diversity, θα έλεγε κανείς”, ανέφερε ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια του Q&A.

“Υπάρχουν επίσης νέοι κανόνες στο Χόλιγουντ”, συνέχισε ο ρεπόρτερ, με τον Mads Mikkelsen να τον διακόπτει γελώντας και να τον ρωτάει: “Τι έχεις στο μυαλό σου;”

Ο δημοσιογράφος αναφερόταν στους νέους κανόνες της Ακαδημίας (σχετικά με το diversity και τη συμπερίληψη) που πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2024 και που ορίζουν πως ένα πρότζεκτ θα πρέπει να πληροί δύο από τα τέσσερα κριτήρια – την εκπροσώπηση στην οθόνη, τη δημιουργική ηγεσία και την ομάδα έργου, την πρόσβαση στη βιομηχανία και τις ευκαιρίες, καθώς και το audience development – προκειμένου να είναι επιλέξιμo για την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας των Όσκαρ.

“Υπάρχουν κάποιοι κανόνες σχετικά με το diversity για τις ταινίες που διαγωνίζονται στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Όπως βλέπετε, δεν ανταποκρίνεστε σε αυτά τα στάνταρντς με αυτό το καστ. Απλά αναρωτιέμαι: ο λόγος δεν είναι καλλιτεχνικής φύσεως, αλλά είναι η έλλειψη diversity που κάνει την ταινία να μην μπορεί να διαγωνιστεί στα Όσκαρ. Σας ανησυχεί αυτό;”

“Εσάς;”, απάντησε αμέσως ο Mikkelsen. “Σας ρωτάω πολύ σοβαρά και ειλικρινά, επειδή μας βάζετε σε αυτή τη θέση, οπότε απαντήστε εσείς στην ερώτηση”.

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια αποκάλεσε τους νέους κανόνες “σπαζοκεφαλιά” και φάνηκε να προσπαθεί να εξηγήσει πως, σύμφωνα με τα νέα στάνταρντς, ακόμη και τα Παράσιτα του Bong Joon-ho, που κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2020, δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για αυτή την κατηγορία.

Διαβάστε   26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan: Ο Bong Joon-ho δηλώνει ότι το μόνιμο άγχος του είναι αν οι ταινίες του θα αρέσουν στο κοινό…

Ο Arcel τότε επενέβη για να σημειώσει πως στο The Promised Land  υπάρχει ένας έγχρωμος χαρακτήρας. “Πρώτα απ’ όλα, η ταινία διαδραματίζεται στη Δανία του 1750. Μεγάλο μέρος του σεναρίου αναφέρεται σε ένα έγχρωμο κορίτσι που υφίσταται ρατσισμό, δεν υπήρχε σχεδόν κανένας έγχρωμος στη Δανία, ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Πιθανόν εκείνη την περίοδο να ήταν η μοναδική έγχρωμη σε ολόκληρη τη Δανία.”

“Νομίζω πως θα ήταν λίγο περίεργο”, συνέχισε ο σκηνοθέτης. “Η ταινία είναι απλά ιστορική – δείχνει πως ήταν τα πράγματα το 1750.”

Τον λόγο τότε πήρε μία από τις παραγωγούς της ταινίας, η Louise Vesth, η οποία ανέφερε: “Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν αποτυχία να θέλουμε να έχουμε diversity σε κάθε ταινία. Γιατί αν κάθε ταινία έχει diversity, τότε όλες οι ταινίες θα ήταν το ίδιο.”

Ακολουθεί το στιγμιότυπο της συνέντευξης: