Ο “Χιονάνθρωπος” του Οκτώβρη

Ένα κορίτσι ξυπνά κι αναζητά τη μητέρα του. Το σπίτι άδειο. Στον κήπο ένας χιονάνθρωπος με το φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στο λαιμό του. Ο συναισθηματικά ασταθής αστυνόμος Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνα για μια απλή, φαινομενικά, δολοφονία κι ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ένας serial killer παίζει διεστραμμένα παιχνίδια στρατηγικής στην έδρα του και ο Χάρι Χόλε καλείται να μπει στο μυαλό του, αλλιώς ένας ακόμα χιονάνθρωπος θα εμφανιστεί κι άλλη μια γυναίκα θα δολοφονηθεί.

  • «Ο Χιονάνθρωπος» είναι το 7ο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων του Τζο Νέσμπο με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε και ενθουσίασε το κοινό ήδη από την αρχή της κυκλοφορίας του, το 2007. Το βιβλίο έφτασε στην κορυφή της λίστας των New York Times. Ο Νέσμπο, έκτοτε, θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, παγκοσμίως. «Σε κάποιες χώρες, αυτό το μυθιστόρημα σήμανε για μένα την επιτυχία. Με το τρίτο μυθιστόρημά μου, τον «Κοκκινολαίμη» είχα αποκτήσει κοινό, αλλά «Ο Χιονάνθρωπος» ήταν το μυθιστόρημα – τομή για μένα… «Ο Χιονάνθρωπος» έχει ένα διαφορετικό στοιχείο σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία… έχει το στοιχείο του τρόμου. Ο τίτλος και μόνο αναφέρεται σε μια πολύ οικεία εικόνα, ένα αθώο και πολύ οικείο πράγμα που μετατρέπεται σε κάτι ανοίκειο…. Επέλεξαν ένα σκηνοθέτη που είναι ειδήμων στις αφηγήσεις και ο οποίος δεν έρχεται να δώσει τη δική του εκδοχή για το βιβλίο, αλλά χρησιμοποιεί το βιβλίο για να εμπλουτίσει τη δική του ιστορία. Κι εγώ, ως αφηγητής ιστοριών, θα έκανα την ίδια επιλογή. Η κατανόηση και η αντίληψη του Τόμας και η δική μου πίστη στις ικανότητές του με έκαναν να πω «Πάρε αυτές τις σελίδες και χρησιμοποίησέ τες για την ιστορία που θέλεις να πεις.» » σχολιάζει ο Νέσμπο, ο συγγραφέας που έχει πουλήσει πάνω από 34 εκατομμύρια βιβλία παγκοσμίως.
  • Ο Χάρι Χόλε έγινε πόλος τουριστικής έλξης, καθώς πολλοί αναγνώστες του επισκέπτονται το Όσλο για να περπατήσουν στα βήματα του Χάρι Χόλε. Πλέον ο Χάρι Χόλε (ο λακωνικός, δύσκολος, εσωστρεφής, αλκοολικός, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχος κι αποτελεσματικός αστυνόμος) είναι για το Όσλο ό,τι ο Σέρλοκ Χολμς για το Λονδίνο. «Πρόκειται για έναν άντρα με πολλές αντιθέσεις. Πιστεύει στο σύστημα και τη δικαιοσύνη, πιστεύει στο Σκανδιναβικό μοντέλο δημοκρατίας, αλλά, συνάμα, δεν νιώθει αποδεκτός από τη σκανδιναβική κοινωνία. Νοιάζεται για τους δικούς του ανθρώπους, αλλά δε θέλει κανέναν κοντά του. Αγαπά τις γυναίκες-και συγκεκριμένα μία γυναίκα-αλλά προσπαθεί να βρει τρόπο να ζει μόνος του.
  • Οι παραγωγοί αναφέρουν για το σκηνοθέτη Τόμας Άλφρεντσον «Ο Τόμας είναι εικονοπλάστης σκηνοθέτης. Τα κάνει όλα εικόνες, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε σκηνοθέτης. Αλλά, παράλληλα, αφιερώνει χρόνο να συζητά με τους ηθοποιούς του, ώστε να γνωριστούν και να τους εξηγήσει τα πάντα. Έτσι η σχέση τους αναπτύσσεται «οργανικά, θα λέγαμε, κι αυτό βγαίνει στην οθόνη και στον τρόπο που δίνουν ζωή στους χαρακτήρες… Ο Τόμας δίνει τη δική του ερμηνεία στα πράγματα κι έτσι παίρνει ένα μπεστ σέλερ θρίλερ και το κάνει κάτι απρόβλεπτο. Ο Τόμας ξέρει από νουάρ και μπορεί και δημιουργεί μοναδική ένταση και έκπληξη.»
  • Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο έπεσε πολλή σκέψη… Το ζητούμενο ήταν να ικανοποιηθούν τόσο οι αναγνώστες όσο και το κινηματογραφικό κοινό. Με βάση την περιγραφή που δίνει ο Νέσμπο ο Χάρι είναι ψηλός, αθλητικός με ξανθά μαλλιά. Πώς λέμε Μάικλ Φασμπέντερ; Καμία σχέση… «Όταν άκουσα πως ο Μάικλ θα παίξει τον Χάρι, το βρήκα εξαιρετική επιλογή. Το Shame ήταν η αγαπημένη μου ταινία εκείνης της χρονιάς και ο Χάρι ήταν επίσης ο καλύτερος ηθοποιός της χρονιάς εκείνης, οπότε ενθουσιάστηκα. Ο ιδανικός Χάρι δεν υπάρχει, αλλά ένας ηθοποιός με τις ικανότητες του Μάικλ είναι ό,τι πιο κοντινό στο Χάρι, μπορώ να φανταστώ.» σχολιάζει ο Νέσμπο. Ο ηθοποιός ήθελε από καιρό να συνεργαστεί με το σκηνοθέτη Τόμας Άλφρεντσον οπότε, διαβάζοντας και το σενάριο, έκανε τα αδύνατα δυνατά να μπορέσει να υποδυθεί τον Χάρι, δεδομένου πως από το 2009 γυρίζει τη μια ταινία μετά την άλλη. Σχολιάζει ο ηθοποιός «Όταν έλαβα το σενάριο, δεν είχα ιδέα για το χαρακτήρα. ήταν ένας ολοκαίνουργιος κόσμος για μένα, Μετά άρχισα να διαβάζω τα βιβλία και άρχισε να με καταλαμβάνει ο κόσμος του Χάρι και να συμπαθώ το χαρακτήρα… Το σενάριο ήταν ανεξάρτητο από το βιβλίο και δεν ήθελα να «μάθω» πράγματα που υπήρχαν στο βιβλίο, αλλά όχι στο σενάριο. Διάβασα, βέβαια, την αρχή του βιβλίου για να πάρω μια ιδέα για το πώς ξεκίνησε ο ήρωας και ποιο ήταν το όραμα του Τζο για τον ήρωα. Ήθελα να δω τα πρωτόλεια χαρακτηριστικά του. Ο Χάρι κουβαλάει την ενοχή του θανάτου ενός συναδέλφου του από δική του υπαιτιότητα… Λόγω μέθης του προκάλεσε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ο συνάδερφός του σκοτώθηκε. Η υπηρεσία το κάλυψε λέγοντας πως, οδηγός ήταν ο εκλιπών κι όχι ο Χάρι. Αυτό δικαιολογεί το σκοτάδι που τον περιβάλλει και την τάση αυτοκαταστροφής
  • Οι σχέσεις που αναπτύσσονται στην ταινία είναι οι εξής δύο: η ερωτική σχέση του Χάρι με την Ρακέλ (Γκενσμπούρ) και η σχέση του με τη συνάδελφό του, Κατρίνε (Φέργκιουσον) που δεν είναι καθόλου προβλέψιμη. Η επιλογή της Σουηδέζας Ρεμπέκα και της Αγγλογαλλίδας Σαρλότ δίνουν τον απαραίτητο Ευρωπαϊκό τόνο στην ταινία. Σε μικρότερους, αλλά πολύ σημαντικούς ρόλους βρίσκουμε τους Τζέι Κ. Σίμονς, Κλόι Σεβινί, Τόμπι Τζόουνς και Βαλ Κίλμερ.
  • Η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στη Νορβηγία, στις πόλεις Όσλο (κυρίως), Μπέργκεν και Ργιούκαν και τα γυρίσματα κράτησαν 12 εβδομάδες. Ήταν σημαντικότατο για τον σκηνοθέτη να δείξει τη σπουδαιότητα των σιωπών, το συγκεκριμένο ρυθμό της πόλης του Όσλο και το ιδιαίτερο τοπίο της. Στην παραγωγή της ταινίας συμμετείχε και το κράτος μέσω ενός προγράμματος χρηματοδότησης ξένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.
Διαβάστε   Lady Macbeth: σαν Βικτοριανό Noir...

THE SNOWMAN

Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Τζέι Κ. Σίμονς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Σαρλότ Γκενσμπούρ, Κλόι Σεβινί, Βαλ Κίλμερ.

Σκηνοθεσία: Τόμας Άλφρεντσον

Διάρκεια: 114’

Ημερομηνία Προβολής: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017